Opiskelijan Desktop – Laadukkaita linkkejä englannin kielen harrastajalle

Odota hiukan, ennen kuin skrollaat alla oleviin linkkeihin. Mitäpä jos ottaisit tämän sivun vaikkapa kirjoitustyöskentelysi aikana taustalla auki pidettäväksi lähteeksi? Oletetaan esimerkinomaisesti, että teet kotiainetta. Ei kukaan oleta, että teet sen aina ja ikuisesti jo omassa päässäsi olevalla kieliaineksella. Sen sijaan maikat toivovat, että pusket keskittyneellä harjoitteella rajojasi ja taitojasi eteenpäin. Kokeillaan uusia sanoja/sanontoja/fraaseja ja tarkistetaan mieluusti jo kirjoitusvaiheessa niiden oikea käyttö. Aattelepa ite. Jos ja kun sinulla on julmassa maailmassa sanotaan nyt kirjoitustehtävä, käytät varmasti lähteitä apunasi tyyliin ‘everything for the effect’. Kehittyäksesi täysillä lukioaikana sinun kannattaa käyttää hyväksesi apukeinoja – nehän toimivat opettajina.

Netissä on paljon materiaalia enkunharrastajalle, mutta suuri osa siitä on tehty muka niin sopivaksi kaikille, ettei se sitten olekaan kaikkein tehokkainta harjoitusta meille pitkälle ehtineille. Hyviä poikkeuksia tietenkin on ja alla onkin mielestäni toimivia sivustoja.

Netistä kannattaa opiskella koko ajan uusia sanoja ja sanontoja ja jos niitä on joku jo valmiiksi kerännyt listoiksi ja esityksiksi, sen arvokkaammasta materiaalista on kysymys. Muista opiskella uusia fraaseja ajan kanssa – siis harrastuksenomaisesti – niin kehitystä tapahtuu varmasti kun vielä testailet kirjoitelmissa opettelemaasi kieliainesta (ettei aina mene sillä vanhalla sanastolla).

Kun vierailet alla mainituilla sivustoilla ja muilla vastaavilla, etsi niiltä itsellesi uusia fraaseja, sanontoja ja merkityksiä, joita sitten kokeilet koti- ja koekirjoitelmissa ennen H-hetkeä. Muista pitää uusien sanojen ja fraasien opettelu ykkösasiana koko lukioajan. Siitä kertyy ajan oloon se luottamus omiin taitoihin, joka ylppäreissä vääjäämättä tuo lisää pisteitä (jos ylioppilaskirjoitukset ovat tavoitteesi).

Advanced English tarkoittaa juuri sitä, että käytät eri lähteistä vohkittuja fraaseja jossain sinun omassa asiayhteydessäsi. Beg, steal and borrow. Se, mitä olet matkalla kirjoituksiin soveltanut itse käytäntöön jossain, jää matkaasi ja vahvistaa mahdollisuuksiasi ylppäreissä (jos ylioppilaskirjoitukset ovat tavoitteesi).

Kaikki viime hetkessä ennen sitä Isoa Koetta opeteltu, jota et ole etukäteen omakohtaisesti testannut tavalla tai toisella, on periaatteessa riskinottoa. Siksi aktiivinen kielitaitosi kehittäminen pitkällä aikavälillä on avain todella edistyneeseen kielitaitoon. Siispä ei muuta kuin Enjoy!

***************************************************************************

Grammarist-sivusto auttaa mukavasti kieliopissa, välimerkkien käytössä, sanastoasioissa, sanaston ja fraasien käytössä (loistava osio eli English usage) ja oikeinkirjoituksen kanssa. Hyvää laatua kauttaaltaan, ei sekulia.

***************************************************************************

Paranna enkkuasi jopa ihan omin päin.

Täällä voit etsiä sanakirjaohjelmia, joista jotkut toimivat jopa avoinna olevan nettisivun kanssa. Aktivoi outo sana ja saat siitä lisätietoa.

Wordnik  auttaa hakusanan synonyymeissa, antonyymeissa ja hakusanan muussa käytössä. Erittäin mielenkiintoisia ovat myös sanalistat, joissa hakusana esiintyy. Enjoy!

Täällä  voit testata sanavarastosi laajuuden. Uusia sanoja tulee tuolla vastaan, olitpa minkälainen sanastoniilo tahansa! Erittäin mielenkiintoinen!

Haluat käyttää sanaa, mutta miten se laitetaan lauseeseen? Dontcha worry, täällä on paljon esimerkkejä, jotka auttavat varmasti.

The Phrase Finder  on loistava kokoelma sanontoja. Siellä on vielä oma luettelonsa  amerikkalaisista sanonnoista. Opettele näitä niin paljon kuin sielu sietää. Yksittäinen sana pääsee oikeuksiinsa vasta osana isompaa rakennetta tai merkitystä.

Aivan mahtava sanakirja- ja sanastotestisivusto. Täällä on haastetta parhaillekin aivoille! Suosittelen ehdottomasti!

Tämä sanakirja on ilmainen, mutta monipuolinen. Monelle hakusanalle löytyy synonyymeja ja idiomeja, joissa sana esiintyy. Toisinaan on kiva hiljentyä Sanan äärelle. 🙂

YourDictionary on helppokäyttöinen sanakirja, joka antaa synonyymejä ja esimerkkilauseitakin hakusanalle.

Loistava idiomikeidas, joka siis opettaa kokonaisia sanontoja ja merkityksiä. Aakkosjärjestyksessä tai aihealueittain. Idiomi päivässä pitää eximiaa alemmat arvosanat loitolla. 🙂 Erittäin toimiva idiomisivusto täälläkin ja hieno aihealuekokoelmakin löytyy.  Testaile idiomitaitojasi täällä. Mukavasti esitetty ja helppolukuinen idiomiluettelo täällä. Näitä ei opiskelija koskaan katsele liikaa. Täällä on monenlaista idiomi- ja fraasijuttua ja sivusto on peräti suomeksi. Täällä kerrotaan, mitä suomen kielen idiomit kirjaimellisesti tarkoittavat ja kuinka ne itse asiassa kommunikoidaan enkuksi. Paljon hyviä idiomeja aihealueittain rymiteltyinä täällä.

Haluatko laudaturin enkusta? Mene tänne ja opettele. 🙂

Kliseitä eli vakiintuneita sanontoja on täällä.

Miten käytän sanaa lauseyhteydessä? Mitkä sanat tykkäävät toistensa seurasta eli esiintyvät yhdessä? Siis mitkä ovat sanan kollokaatiot? Iskepä vaikka tänne hakusanaksi ‘happy’ ja kirjoitelmasi pomppaa siltä osin uudelle tasolle. Näet miten voit sanaa käyttää ja nokkasi edessä on koko ajan uusia ideoita. Kokeile siis kollokaatiosanakirjaa etkä enää tule toimeen ilman sellaista. Kaikkien tarvitsemia verbikollokaatioita on täällä.

Täältä löytyy sanastoa aihealueittain. Tuolta löytyy myös hyvin kielioppilistoja. Miksi sanoa aina vaikka ‘big’, joka opittiin alakoulussa? Etsi täällä muita vaihtoehtoja kuluneille perussanoille. Aihepiirisanastoja tarvitset, kun kirjoitelmassasi on…hmmm… aihe. Thesaurus antaa vaihtoehtoja kuluneille sanoille. Myös täällä voit vaihtaa kuluneet sanat uusiin.

Täällä on aivan ehdoton sanojen ja niihin liittyvien muiden sanojen visuaalinen sanakirja. Tee hakuja ja saat sanan merkitykset mind-mappinä eteesi ja värit osoittavat hienosti sanojen merkityssuhteita. Vie kursori sanan ylle ja merkitykset ilmestyvät näkyviin. Tänne on helppo uppoutua pitkiksi ajoiksi. Siis täällä.

Brian Wasko on kirjoittajan parhaita kavereita maailmalla. Täällä on hyvä lista vinkkejä kirjoittajalle.

Tiesitkö muuten, että enkustakin on olemassa “selkosuomi”-versio? Sen nimi on Simplified English ja siinä asiat ilmaistaan mahdollisimman selkein merkityksin. Voit katsella sitäkin, jos harrastusta riittää. Selkoenkusta annetut ohjeet hyvästä kirjoitetusta kappaleesta ovat ihan yksi yhteen samat kuin mitä olemme koulussa aina opettaneetkin kirjoitelmanteosta.

Olet tehnyt kirjoitelman tekstinkäsittelyohjelmassa. Minkähän ‘väärti’ se on? Ohjelmat eivät (vielä) anna pisteitä kirjoitelmallesi suomalaisella 0-99p asteikolla mutta jotain hyötyä tuosta niistä voi olla. Jos koneen saisi arvioimaan kirjoitelmia, maamme enkunmaikat olisivat onnesta mykkyrällä. 🙂 Olen kokeillut esim. Grammarly-korjausohjelman tehoa, mutta se ei vielä riitä meille suomalaisille lukiomaikoille. Voit auttaa maikkoja arviointityössä varmistamalla jo kotikoneellasi, että teet laatujälkeä. Käytä esimerkiksi Wordin korjaustyökalua hyväksesi jo kirjoitusvaiheessa. Valitse dokumentin kieleksi englanti ja tee oikeinkirjoituksen tarkistus. Kone herjaa niin kauan, että korjaat tekstissä jotain ja silloin toivottavasti oppimistakin tapahtuu samalla. Ei maikan aina tarvitse toimia korjausautomaattina; voipi nimittäin olla, että maikan korjauskommentit jäävät joskus opiskelijalla jopa lukematta. Esim. Sanakirja.fi-ohjelmassa on hyvä oikoluku, joka antaa korjausehdotuksia. No on siellä automaattikäännöskin, mutta sellaisten kanssa pitää olla itse kuskin paikalla, sillä niillä juttu menee toisinaan päin seiniä ja joskus melko huomaamattomasti vikaan. Aika hyvällä prosentilla ne kuitenkin pystyvät kääntämään. Muista koko ajan tehdä itse kaikki luovat ratkaisut, jotta ns. oppimistakin tapahtuu. Emme ole lukiossa opettajan silmää miellyttämässä, vaan oppimassa itse asioita.

Niin, jos tekoäly on mielestäsi vastaus kaikkeen, täällä asuu Chat GPT . Voit pyytää tekoälyltä sisältöehdotuksia tai tarvittavia aihepiirisanastoja, kunhan ei pyydä sitä (vai Hänen Pyhyyttään?) tekemään koko tehtävää kritiikittä puolestasi.

Kielen harrastajaa sanotaan lingvistiksi. Jos olet lingvisti, hakeudut tänne nautiskelemaan monenlaisesta enkkuun liittyvästä jutusta. Sanapelejä, ollos hyvä. Kiinnostavatko englannin äänteet? Slangisanakirja, ole hyvä! Tietenkin Urban Dictionary: asiat sanotaan joskus suoraan täällä, joten ollos varoitettu. Oxfordin sanakirjoja selaamaan siitä.

Michelle Morissette auttaa englanninoppijaa laajalla sivustollaan. Paljon hyviä artikkeleita tuolla.

Englannin ei-laskettavat substantiivit: Uncountable-Nouns-List-with-Tips

Tykkäätkö Brittihuumorista? Se perustuu usein eri sanojen samanlaiselle ääntämiselle. Tässä loistavaa huumoria tällä kertaa ammattien kautta pun-fun-on-professions.

Aihepiirisanastoja moneen lähtöön! Joku on Oxfordissa nähnyt vaivan ja me saamme vain nauttia tuloksista! Täällä ohje sanastojen käyttöön.

Hyviä aihepiirisanastoja: Excellent ESL 4you

VocabularyNinja on maksullinen, mutta hyvä sanasto-ohjelma. Ilmaistakin tavaraa on.

https://urly.fi/EhE

**********************************

Tämä sanakirjalista on vohkittu Oulun yliopiston vieraiden kielten killan eli VERBAn sivustolta. Se, mikä on hyvä kieltenopiskelijoille, on hyvä myös lukiolaisille.

Sanakirjat

Leave a Reply