Lue tämä ennen kuin menet kurssikohtaisiin materiaaleihin

Kurssimateriaaleja

Näiltä sivuilta löydät kurssien alleviivausmateriaalit kommentoituina (joista täyden hyödyn saat, kun tulet opiskelemaan Kiimingin lukioon), kurssikohtaiset PowerPoint-kielioppiesitykset sekä kirjan kappaleiden aihepiirejä laajentavia videoita ja linkkejä. Ota tavaksesi katsella videoita englanniksi: kuullunymmärtämistaitosi vankistuu näin vääjäämättä. Kannattaa hommata oppikirjasi kappaleiden audio ja aloittaa läksytekstin työstäminen kuuntelemalla se ensin. Sitten vaikka luet sen ääneen ja seuraavaksi tarkistat jäljelle jääneet ongelmapaikat. Veikkaan, ettei tällaisen etukäteistyöstön jälkeen enää paljon outoa juttua jää.

Autenttisten videoiden katseleminen monipuolistaa kuunteluharjoitteluasi. Oppikirjan tekstit on luetettu ulkomailla ammattinäyttelijöillä, jotka ovat englannin alkuperäispuhujia. Oppikirjojen kuullunymmärtämistehtävätkin on suurimmaksi osaksi etukäteen käsikirjoitettu — ylioppilaskuunteluista nyt puhumattakaan. Oppikirjan äänitteestä saat hyvää mallia omaan ääntämykseesi, mutta vasta autenttiset videot antavat sinulle paremman kuvan todellisesta englannista, jota maailmalla kuulee. Ei maailmalla studioenglantia kuulokkeista missään kuule. Totuttele siis ymmärtämään normaalia puhuttua englantia tavallisten puhuvien päiden tuottamana.

Jääkiekkovalmentaja Juhani “Aurinkokuningas” Tamminen sen tietää: Laukomaan oppii laukomalla. Kuuntelemaan enkkua oppii siis kuuntelemalla enkkua. Paranna kuuntelutaitoasi oheisilla videoilla ja muulla kuuntelumateriaalilla, jonka ääreen surffaudut niiden innoittamana, niin menestyt ja kauan elät maan päällä.

Olen myös kammannut oppikirjojen teksteistä esiin moninkertaisen määrän fraaseja ja hyödyllisiä rakenteita alkuperäisiin PhraseBank-fraaseihin nähden. Opettele tärkeimpinä fraaseina PhraseBank-materiaali, sillä se on läpäissyt kirjantekijöiden asettamat kovat kriteerit. Yleensäkin enkku kannattaa opiskella pitempinä fraaseina ja merkityksinä, sillä yksittäisistä sanoista koostettu sinänsä kieliopillisesti oikea enkku ei useinkaan ole sitä luontevinta enkkua. Enkussa pitää tietää, että noin ne siellä sanovat tämän merkityksen. Fraaseja olen laajentanut vielä kommentein tarvittavissa kohdin.

Kaikki tämä on tietenkin flipped classroom-työskentelyä, joka on kuuminta hottia opetusmetodiskenessä. Ole siis flipped ja käy tsekkaamassa etukäteen tunnin asia. Näin voit vaikuttaa asiantuntijalta kaveriesi silmissä kun opiskelemasi asia on tapetilla koulussa.

Sanaston ylppärikertaus sujuu tietenkin sitten aikanaan kuin tanssi kertaamalla kurssien fraasilaput vaikkapa täältä Maxxin netistä. Kannattaa siis tulla Kiimingin lukioon opiskelemaan.

That’s All, Folks! 🙂

Leave a Reply