Ohjeita työhönottohaastatteluun

Mikäli hakemuksesi on herättänyt tarpeeksi kiinnostusta työnantajassa, sinut kutsutaan työhönottohaastatteluun. Haastattelu on varsin ratkaiseva vaihe työnhaussa, joten siihen kannattaa valmistautua huolella. Ota pukeutumisessasi ja ulkoasussasi huomioon ympäristö, jossa joutuisit työskentelemään. Jos haet työtä, jossa esim. miehillä on tapana pitää pukua tai vastaavaa, myös sinun on pukeuduttava samalla tavalla. Mikäli olemuksesi ja pukeutumisesi eivät ole sopusoinnussa työyhteisön kanssa, saattaa se vähentää mahdollisuuksiasi tulla valituksi.

Haastattelusta myöhästyminen ei anna sinusta myönteistä kuvaa työnantajalle. Selvitä haastattelupaikan sijainti etukäteen ja laadi aikataulusi niin, että ehdit paikalle ajoissa.

Haastattelun päämääränä on työpaikkatarjouksen saaminen. Ole siis vakuuttava luontevalla ja tahdikkaalla tavalla. Vähättelevä suhtautuminen, liika itsensä korostaminen ja kiinnostuksen puute karsii helposti jatkosta.

Haastatteluun osallistuu yleensä ainakin se esimies, jonka alaisuuteen työntekijä tulee. Jos organisaatiossa on henkilöstöhallintoon erikoistuneita henkilöitä, voi myös joku heistä olla läsnä. Joskus haastateltavia voi olla läsnä useampiakin. Haastattelukierroksia voi olla yksi tai useampia. Haastattelu on joko avoin haastattelu, jolloin tilanne muodostuu haastateltavan mukaan, tai systemaattinen haastattelu, jolloin haastattelijalla on valmis runko tai valmiit kysymykset ennalta määrätyistä aihepiireistä. Haastattelu saattaa olla myös em. tapojen yhdistelmä. Varaudu tarkentamaan haastattelutilanteessa hakemuksessasi esille tuotuja asioita.

Työhönottohaastatteluun valmistautuminen merkitsee muutakin kuin vain itse kysymyksiin valmistautumista. Sinun pitää pukeutua asianmukaisesti, tarkkailla eleitäsi ja kiinnittää huomiota kehon kieleen, muistaa katsekontakti ja harjoitella vastaamaan kysymyksiin jämäkän rauhallisesti ja keskittyneesti. Muista, että vastauksen sisällön lisäksi merkitystä on myös sillä, kuinka asiasi esität.

Haastatteluissa yleisimmin käsitellyt aihepiirit ovat:

  • pätevyys
  • työkokemus ja -menestys
  • koulutus ja kurssit
  • hakijan tausta
  • terveydentila
  • perhesuhteet
  • kehitysvaiheet ja käännekohdat
  • kriisit, niiden hallinta ja käsittely
  • hakijan nykyinen kokonaistilanne ja tavoitteet
  • arvomaailma, harrastukset ja kiinnostuksen kohteet, vapaa-ajan käyttö
  • motivaatio ja odotukset
  • motivaatio haettavaan tehtävään
  • motiivien tärkeysjärjestys
  • odotukset työltä
  • ammatilliset pyrkimykset
  • kehittymishalukkuus tulevaisuudessa
  • minäkuva
  • omat vahvuudet ja heikkoudet ja miten niitä tulisi kehittää

Kielitaitosi saatetaan testata keskustelun yhteydessä vaihtamalla nopeasti kielestä toiseen.

Haastattelussa voit esittää omia kysymyksiä yrityksestä ja työtehtävästä. Oleellisten ja hyvien kysymysten esittäminen antaa sinusta pätevän ja kiinnostuneen kuvan. Kysymysten ennakkovalmistelussa voit käyttää apuna ennalta hankkimaasi aineistoa yrityksestä, sen tuotteista ja henkilöstöpolitiikasta.

Haastattelussa kannattaa olla oma itsensä. Jonkin roolin vetäminen voi aikaa myöten käydä raskaaksi. Normaalia jännittämistä ei tarvitse pelätä.

Kuuntele haastattelijan kysymykset tarkkaan, jotta niitä ei tarvitse selittää tai kerrata. Vastaa täsmällisesti siihen, mitä kysytään. Älä jaarittele tai vakuuttele turhaan. Katsekontakti haastattelijaan on tärkeä. Ilmeillä, eleillä ja liikkeillä, viiveillä vastauksissa ja muistamattomuudella on kaikilla oma sanomansa haastattelijalle. Ryhmähaastattelussa pitää näkyä, mutta muillekin on annettava mahdollisuus esittää asiansa. Muista olla rehellinen: kaikki esittämäsi asiat voidaan tarkistaa.

Lopuksi sovi jatkosta. Kysy, koska voit tiedustella päätöksestä tai jatkotoimista.

______________________

Työhaastatteluun valmistautuminen voi olla pahimmillaan yhtä stressaavaa kuin itse tilanne. Muista, että viet mukanasi tarpeelliset tavarat jo ensimmäiselle käynnille uuteen työpaikkaan.

Työmarkkinoilla on kova kilpailutilanne, ja haastatteluun pääsee vain harva. Hyvällä etukäteisvalmistautumisella voi pelastaa jo paljon: moni työnhakija tutkiikin haastattelijan taustat ja yhtiön tiedot tarkasti.

Mutta ennen kuin lähdet kotoasi, kannattaa tarkistaa myös nämä neljä pientä asiaa. Tässä työhaastatteluun lähtijän “viimeisteleviä yksityiskohtia”.

1. Puhelinnumero
Työhaastatteluun mennessä kannattaa aina varmistaa, että mukana on haastattelijan puhelinnumero. Matkalla voi sattua aina jotain odottamatonta. Puhelinnumero pelastaa uudelta aikataulutukselta – ennen kuin se voi olla liian myöhäistä. Työelämässä täsmällisyys on valttia; viiden minuutin myöhästymisestäkin on syytä ilmoittaa, kun kyseessä on työhaastattelu.

2. Ansioluettelo
Vaikka olisit lähettänyt jo hakemuksesi yhteydessä kaikki tietosi cv:n kanssa, kannattaa tärkeät paperit ottaa mukaan työhaastatteluun. Työnantajilla voi olla oma versionsa niistä jo käsissään, mutta sinullakin on syytä olla omasi. Voit tarvittaessa tarkistaa haastattelun kuluessa tietojasi tai tarjota niitä haastattelijalle kauniille paperille printattuna, jos häneltä puuttuu oma versio. Muista myös kirjoittaa ansioluetteloosi mahdollisten suosittelijoidesi nimet ja yhteystiedot. Se osoittaa, että olet ammattilainen ja sinun työtäsi arvostetaan eri yhteisöissä.

3. Kynä
Ja tarkista ennen haastattelua, että se toimii. Työhaastattelussa kannattaa tehdä muistiinpanoja, mikäli se on sallittua. Kynä auttaa myös täyttämään nopeasti kaavakkeita, mikäli haastateltava sellaisia eteesi kantaa.

4. Muistivihko
Tyhjä vihko auttaa muistiinpanojen tekemisessä; paperin pyytäminen voi tuntua monesta nololta. Mutta mieluummin kannattaa täyttää vihkosen sivuja etukäteen kysymyksillä.  Mieti valmiiksi kysymyksiä, joita haluat kysyä tulevalta työnantajaltasi. Voit saada irti työpaikasta jotain uutta. Samalla näytät, että olet valmistautunut haastatteluun ja kiinnostunut työnantajan toiminnasta muutakin kuin pelkän pestin vuoksi. Älä kuitenkaan räplää muistivihkoasi kuin kännykkää – se antaa hermostuneen kuvan.

_____________________

Nämä kymmenen mielikuvituksetonta lausetta osoittavat sen, että työnhakija on epätoivon partaalla. Kaikki työhaastattelijat ovat kuulleet nämä lauseet lukemattomia kertoja. Vältä niitä.

1. Olen ahkera työntekijä
2. Olen nopea oppimaan.
3. Haluan todella tämän työn.
4. Tulette olemaan tyytyväisiä, jos palkkaatte minut.
5. Voin tehdä ekstratunteja – teen mitä vain haluatte minun tekevän.
6. Tiedän, että tekisin hyvää työtä.
7. Tarvitsen todella tämän työpaikan.
8. Voitte lopettaa etsimisen – olen juuri oikea henkilö tähän työhön.
9. Tämä työ on täydellinen minulle.
10. Saanko tämän työpaikan?

_____________________

Ja ihan oikeasta maailmasta varoittava esimerkki: flikka meni työhaastatteluun, joka sinänsä meni oikein hyvin ja työnantajakin oli samaa mieltä. Työnhakijalle ilmoitettiin kuitenkin seuraavaa: Olisitte muutoin ollut luultavasti valintamme tähän työpaikkaan, mutta katsoitte haastattelun aikana kaksi kertaa älypuhelintanne.

Ouch! Muista keskittyä itse asiaan.

______________________

Yleisimmät työhaastattelukysymykset täällä.

Erottuva työhakemus ja verkostoituminen

Lue työtodistusta rivien välistä

Työpaikassa menestyjän virhepäätelmät

Työnhakijan kuolemansynnit ja keinoja välttää ne

Ohjeita työhönottohaastatteluun

Kesäduunarin muistilista

Työnhakuvinkkejä nuorille

Leave a Reply