Työpaikassa menestyjän virhepäätelmät

Jos töissä menee hyvin, ura etenee eikä saneerauskaan uhkaa, mikäs on ollessa. Väärin: juuri nyt kannattaakin pitää huolta, ettei sorru näihin menestyjän virhepäätelmiin. Tässä lista kohtalokkaimmista vääristä päätelmistä, joita menestyjäkin voi tehdä juuri nyt työpaikalla.

1. virhepäätelmä: “Menestyn työssäni, miksi lähtisin muualle?”
Jos olet tyytyväinen nykyiseen työhösi ja saavutat siinä menestystä, sinun pitäisi hakea uutta työpaikkaa. Yksi pahimmista virheistä on nimittäin se, että uutta työpaikkaa ruvetaan etsimään vasta, kun edellinen on jo mennyt alta. Oikeasti sitä pitäisi etsiä juuri silloin, kun on omassa työssään menestyksen huipulla. Aivan samalla tavalla urheilujoukkueetkin hakevat uusia valmentajia voittajatiimeistä – harvemmin potkut saaneiden joukosta, asiantuntijat muistuttavat.
Heidän mukaansa kilpailu on valitettavasti sen verran kovaa ja työelämä julmaa, että kilpailukykyisen palkan ja ansaitsemasi tunnustuksen saaminen vaatii yleensä työpaikan vaihtoa.

2. virhepäätelmä: “Työnantaja on lojaali”
Moni työntekijä kuvittelee yrityksen olevan lojaali työntekijöitään kohtaan samalla tavalla kuin työntekijöiden oletetaan olevan lojaaleja sitä kohtaan. Tämä on harhaluulo, jota ei asiantuntijoiden mukaan pidä uskoa. Yritykset eivät oikeasti välitä siitä, miten työntekijä selviää työpaikan menetettyään. Työntekijän on syytä pitää jatkuvasti silmänsä auki parempien mahdollisuuksien varalta aivan samalla tavalla kuin yrityksetkin pitävät silmällä viimeistä riviä ja katsovat joka kuukausi oletko sinä palkkasi arvoinen. Väärään turvallisuudentunteeseen ei kannata tuudittautua.

3. virhepäätelmä: “Avoimia työpaikkoja ei ole”
Puheet irtisanomisista ja työllisyyden heikkenemisestä eivät kerro koko totuutta. Ne luovat mielikuvan, että kukaan ei palkkaa enää uutta väkeä. Todellisuudessa ihmiset vaihtavat edelleen työpaikkoja ja yritykset rekrytoivat yhä uusia työntekijöitä.

4. virhepäätelmä: “Olen taitava ja kokenut”
Tänä päivänä työpaikan saamiseksi ei riitä, että kehut osaamistasi, teknisiä taitojasi ja kokemustasi. Sen lisäksi sinun on brändättävä itsesi ihmiseksi, joka pystyy ratkaisemaan yritystä ja tulevaa esimiestä piinaavat ongelmat. Tärkeintä on pystyä osoittamaan, että pystyt joko tekemään yritykselle rahaa tai säästämään sitä. Asiantuntijoiden mukaan jokaisen pitäisi oppia kääntämään oman osaamisensa ja työnsä merkitys euroiksi.

5. virhepäätelmä: “Palkankorotus vastatarjouksella”
Jos sinulle tarjotaan töitä toisesta yrityksestä, pahinta mitä voit tehdä, on yrittää nostattaa palkkaa pyytämällä vastatarjousta nykyiseltä työnantajaltasi. Vaikka nykyinen työnantajasi tarjoaisi muhkean palkankorotuksen, kun päättäisit jäädä vanhaan työhösi, sinut leimataan saman tien epälojaaliksi “petturiksi”. Turha kuvitella, että palkankorotus tarkoittaisi, että yritys arvostaa sinua ja ettei se selviäisi ilman sinua. Ei pidä paikkaansa. Se vain ostaa palkankorotuksella aikaa löytääkseen paikallesi jonkun lojaalimman korvaamaan sinut – sillä ei ole mitään väliä, ettei yritys itse aio olla lojaali sinulle.

Linkkejä:

Erottuva työhakemus ja verkostoituminen

Lue työtodistusta rivien välistä

Työnhakijan kuolemansynnit ja keinoja välttää ne

Ohjeita työhönottohaastatteluun

Kesäduunarin muistilista

Työnhakuvinkkejä nuorille

Leave a Reply