Site icon Maxx Perälä's Treasure Trove of English Materials

Mitä englannin kielen kursseja opiskelisin lukiossa?

Advertisements

A no-brainer, really.

Lyhyt vastaus:
Opiskele lukiossa kaikki mahdollinen tarjolla oleva enkku. Kun järki lukion jälkeen vielä kasvaa entisestään (ja se kasvaa aivan varmasti), et tule löytämään jatko-oppilaitoksista tai muualta ilmaiseksi yhtä hyvää ja monipuolista enkuntreenistä. Tämä on varmistettu monelta taholta. Jos vielä epäilet, read on.

Pitkä vastaus:
Alla esiteltävä kurssitarjonta on (isänmaallemme onneksi) melko lailla sama kaikkialla, joten muutkin hyötynevät seuraavasta.

Nopsa ehdotus oletusjärjestykseksi enkunkursseille:

1. vuosi : En1/2, En3, Niveltävä kurssi, jos sitä tarjotaan

2.vuosi: En4, En5, En6, (En8)

3.vuosi: En7, En8, Abikurssi

Enkuntaitojen kehittyminenhän vaatii jatkuvaa altistumista asiallemme. Alla tarkempi katsaus kursseihin:

Valtakunnalliset pakolliset kurssit
En1/2, En3, En4, En5, En6

Kolme ekaa luetaan ensimmäisenä lukiovuotena, kolme vikaa toisena lukiovuotena ja nämä nimenomaiset kurssit suoritettuasi saat oikeuden osallistua ylppäreihin. Luitko tarkasti edellisen? Pakolliset kurssit enkussa pitää olla suoritettuina, kun menet kirjoittamaan enkun.

Nämä kurssit on määritelty valtakunnallisiksi pakollisiksi kursseiksi erittäin hyvistä syistä. Niiden sisällöt ovat ylppäreiden keskeistä sisältöä. Niillä käydään läpi se todennäköisin paletti enkkua, joka vastaasi tulee julmassa maailmassa. Useimmille opiskelijoille on hyödyllisintä käydä nämä kurssit normaalisti, numerojärjestyksessä ja ajallaan.

Kursseillahan ei ole tavoitteena ainoastaan kurssikirjan materiaalin omaksuminen, vaan tavoitteena on harjoittaa ja kehittää taitoja monipuolisesti. Näiden pakollisten kurssien käyminen hyvällä asenteella ja panostaen on varmin tae taitojen kehittymisestä. Niillä pyöritetään keskeistä sanastoa ja rakenteita ja maikat tekevät parhaalla ammattitaidollaan tunneista monipuolisia ja mielenkiintoisia.

Ota siis aktiivisella asenteella kaikki irti pakollisista kursseista ja ylppäreissä tärkeät taidot vahvistuvat kuin varkain.

Valtakunnalliset syventävät kurssit
En7 Ympäristö ja kestävä elämäntapa

En7-kurssilla ovat aihepiireinä luonto- ja ympäristöasiat. Sillä mennään toisin sanoen useimpien opiskelijoiden (ja muutamien maikkojenkin) mukavuusalueen ulkopuolelle. Sanasto voi olla uutta ja vaativaa opiskella, koska sitä ei välttämättä ole kohdattu laajassa mitassa aiemmissa yhteyksissä. Tässä ehkä syy siihen, miksi kurssi ei ole pakollinen.

Ylioppilaskirjoitukset kuitenkin rakentuvat myös tämän kurssin sisällöille ja siksi seiskan käyminen on tärkeää ylppärimenestyksen kannalta. YTL pitää huolen siitä, että seiskakurssin käyneet saavat vastinetta vaivannäölleen. Seiska opiskellaan tietenkin, jotta laajennettaan omia enkuntaitoja (mistään et saa tätä tietoutta lukion jälkeen ilman suurta rahallista satsausta).

Nykyoppmateriaalit tekevät näistä vaativista aihepiireistä helposti lähestyttäviä ja mielenkiintoisia. Vastaavaa kurssia et tule löytämään lukionjälkeisessä opiskelumaailmassa. Kurssia vetää ikäisellesi suunnatun kieltenopetuksen ammattilainen. Se on englanninkurssi, for crying out loud! Tuossa on monta syytä ottaa seiska opinto-ohjelmaan. Opiskele seiska ennen kirjoituksia koulusi kurssitarjonnan mukaisesti.

En8 Viesti ja vaikuta puhuen

Tämä kurssi voi osoittautua tärkeimmäksi enkunkurssiksi, jonka lukiossa käyt. Kurssilla keskitytään vain ja ainoastaan suullisen kielenkäytön harjoittelemiseen. Kun juttelen Oulun yössä entisille alaisilleni, lähes poikkeuksetta jatko-opiskeleva nuoriso painottaa puhutun kielen sujuvuuden tärkeyttä lukionjälkeisessä elämässä. Tällä kurssilla saat hauskoilla tavoilla ja ilman paineita harjoitella kanssakäymistilanteita ja mielipiteen ilmaisemista.

Julmassa maailmassa tärkeintä arjen kieliosaamista on kulttuuritietous ja kyky pärjätä kommunikaatiotilanteissa lajitovereiden kanssa. Molempiin löytyy kasin kurssikirjasta korvaamatonta apua.

Kasikurssin ottamista ei tarvitse kenenkään epäröidä tai pelätä. Kurssi arvioidaan suullisella kokeella parin kanssa eikä kukaan ole vielä kuollut koetilanteeseen (touch wood). Ehhehe. Mutta aikuisten oikeasti, hauskaa käytännön kieliharjoittelua koko kurssi, vartti lauteilla kurssin lopuksi ja saat kirjallisen todistuksen suullisesta kielitaidostasi suomeksi ja englanniksi (ainakin Kiimingin lukiossa). Tällaisia todistuksia työnantajat haluavat nähdä.

Kurssista annetaan myös arabialainen kurssinumero ja se näyttää useimmilla opiskelijoilla olevan yläkanttiin opiskelijan muiden enkunkurssien arvosanoihin verrattuna. Eli pelko pois ja eiku härkää sarvista!

Jos et vieläkään ole vakuuttunut kasikurssin eduista, voit palata näille riveille sitten opiskelemaan mentyäsi ja havaittuasi, ettet sitten kirveelläkään löydä sieltä vastaavaa parhautta (to stoop to using a perennial Facebook-expression) ja siinä vaiheessa voit lukea täältä: HA HA! (cf. Nelson Muntz of Simpsons fame)

Koulukohtainen syventävä kurssi

Niveltävä kurssi lukion alkuun

Ennen jopa seiväshyppääjät tulivat alas pelkkään sahamuhakasaan. Ouch! Nykyään alas tullessa hyppääjää odottaa pehmeä ja joustava patja. Tällainen patja on niveltävä kurssi. Kurssilla keskitytään kertaamaan enkun kieliopin tärkein asia eli aikamuodot ja tutustutaan lukiomaiseen kieltenopiskeluun muutenkin tämmöisen pehmeän laskeutumisen kautta. Miltä tuntuisi hypättyäsi korkeutta tai seivästä laskeutua sahamuhakasaan?

Pakollisilla kursseilla tahti ja vaatimukset tuottavat joskus opiskelijoille yllätyksen, joten yläkoulun jälkeen suonet itsellesi tällaisen hiukan hellemmän aloituskurssin ennen valtakunnallisten kurssien tiivistä työtahtia.

Jos sait yläkoulusta kiitettävän arvosanan enkusta, hallinnet aikamuodot tarpeeksi hyvin siirtyäksesi suoraan En1/2-opintojaksolle.

Yläkoulun kasi tarkoittaa sitä, että hyvällä hajulla ollaan, mutta parannettavia kohteita voidaan selvästi osoittaa. Tällöin varmin tapa saada lukioenkku toimimaan on käydä tämä niveltävä kurssi ja itse asiassa saada enemmän enkun harjoitusta kuin kurssin skippaava. Kaikki enkun kanssa käytetty aika on opiskelijan kannalta hyödyllistä, joten paneutuva kertaus ei mene hukkaan kenenkään kohdalla.

Seiska yläkoulun enkusta tarkoittaa, että niveltävä kurssi  on viimeinen mahdollisuutesi saattaa aikamuodot sellaiseen hanskaan, että lukion pakollisilla kursseilla kunnian kukko voi viritellä laulujänteitään.
Kurssista pidetään kurssikoe ja annetaan arabialainen numero. Tai sitten kouussasi on joku muu tapa.

Koulukohtaiset soveltavat kurssit

Englannin kielen ABIkurssi

A no-brainer, really. Oletko menossa kirjoittamaan A-englannin ylioppilaskirjoituksiin? Tai C-englannin? 99% käsistä nousee tässä vaiheessa. En pysty kuvittelemaan kokelasta, joka ei hyötyisi tämän kurssin käymisestä ennen kirjoituksia.

Kurssilla ammattilainen, joka on tarkkaillut YTL:n kokeita vuosien ajan kertoo sinulle parhaalla ammattitaidollaan asiat, jotka ratkaisevat kenen tahansa menestyksen englannin ylppäreissä. Kaikki tämä ilmaiseksi, mind you.

Tähän saakka kursseilla on treenattu julmaa maailmaa varten tietenkin tätäkin päättökoetta silmällä pitäen, mutta nyt ylppäri on keskiössä. Jos jonkun enkunkurssin ottaminen opinto-ohjelmaasi lukiossa on selviö, niin tämä on se kurssi.

Kurssi arvioidaan suoritusmerkinnällä.

Kenelle itsenäinen suorittaminen sopii?
Opiskelijan kannattaa olla tietoinen siitä, että kieli on pääasiassa kommunikaatiota ja kammiossaan itsenäisesti kurssia suorittava opiskelija ei ehkä tule tarpeeksi harjoittaneeksi tätä kommunikaatiopuolta. Pakollisilla kursseilla tehdään paljon suullista työskentelyä avainaihepiirien suunnassa. Itsenäinen suorittaja jää tästäkin paitsi. Kurssien aikana tehtävillä yo-kuunteluharjoitteilla on myös tärkeä merkitys useimmille kokelaille.

Itsenäinen suorittaminen sopii oikeastaan vain sellaiselle opiskelijalle, jonka kuuntelutaito on hyvässä hanskassa ja sanasto-/fraasiosaaminen näemmä muiden yläpuolella. Itsenäisellä suorittajalla on myös tahto harjoittaa kieltä kirjallisesti yli minimivaatimusten. Tekemällä itselle vaativia harjoitteita osaavakin opiskelija kehittyy edelleen ja ratkaisun avain on juuri tuossa: pitää tehdä harjoitteita niin, että taidot kehittyvät edelleen nykytasosta riippumatta. Itsenäistä suoritusta ei oteta arabialaisen kurssinumeron takia, vaan omien taitojen edistämiseksi ja taitojen kehittyminen pitää itse varmistaa tekemisellään.

Pakolliset enkunkurssit on siis paras suorittaa normaalissa järjestyksessä paikalla istuen. Näin opiskelija saa kaiken hyödyn irti kursseista. Jos pakollisia kursseja jää syystä tai toisesta käymättä, itsenäinen suorittaminen ei ole keskiverto-opiskelijalle luonteva vaihtoehto edellisessä kappaleessa mainituista syitä.

Itsenäisenä suorittajana jäät paitsi mm. kuullun harjoitteita sekä kaikkea muuta suullista interaktiota, mitä tunneilla koko ajan tapahtuu. Joku tulee tietysti näennäisesti toimeen ilman näitä lukion ajan, mutta todellinen kielen osaaminen näkyykin lukion jälkeisessä elämässä. Siellä kysytään todellisia käytännön taitoja, ei ylppäriarvosanoja. Harjoitus puhumisessa ja kuuntelemisessa (kuten kaikessa muussa) tekee mestarin, joten miten kukaan kuvittelee itsenäisesti suorittaessaan kehittyvänsä näillä kielenkäytön osa-alueilla?

Jos taitosi eivät ole huippuluokkaa joka käänteessä, ohje on, että käyt kurssit asenteella koulun osoittamassa järjestyksessä. Jos olet huippusuorittaja, voit enkussa lähestyä opettajaasi itsenäinen suoritus taka-ajatuksena, jos normaali suorittaminen ei syystä tai toisesta sovi.
Jos et ole huippusuorittaja, et luultavasti kehity tarpeeksi enkun kurssien itsenäisessä suorittamisessa ja silloin on taas mahdollisuuksia heitetty hukkaan. Käy siis kurssisi normaaliin tapaan ajallaan ja saat kyllä palkinnon työstäsi ylppäreissä ja myöhemmin.

Kirjoittaisinko englannin syksyllä vai keväällä?

Meidän lukiomme yo-valmennus englannin kielessä tähtää kolmosen keväällä kirjoittamiseen. Filosofiamme tämän menettelyn takana on se, että nuorelle on hyödyllisintä antaa asioille aikaa paremminkin kuin hotalehtaa enkunkoe heti, kun se on teknisesti mahdollista (eli pakolliset kurssit suoritettuina).  Olen sanonut jo pitkään, että yksi opiskelija jaksaa YHDEN kerran tehdän englannin ylppärin todella huolellisesti ja siihen tulokseen ovat sitten kaikki tahot tyytyväisiä, kunhan opiskelija on saanut itsestään kaiken irti ja valmistautuminen on tehty kunkin kokelaan kohdalla parhaalla mahdollisella tavalla. Jos em. ehdot eivät täyty, kokeesta voi jäädä jotain hampaankoloon eli mennään uudestaan kirjoittamaan, jos unelma-arvosanaa ei tullutkaan (ja eihän se aina tule kun on niin kilpailtu koe). Uusijoilla astuu aina tuo mainittu ‘yhden kerran’-prinsiippi voimaan, joten kannattaa todellakin miettiä, milloin on oikeasti valmis kokeeseen.

Syksyllä on enkussa hiukan pienempi kirjoittajamäärä kuin keväällä ja kirjoittamassa on lisäksi Suomen englanninosaajien kerma eli opiskelijat, joilla enkku on todella vahva, on vaihto-oppilastaustaa tai on muuta ulkomaanoleskelua takana. Toisin sanoen kilpailu arvosanoista voi olla vielä kovempaa kuin keväällä, jolloin joka arvosanalokeroon sijoittuu enemmän sakkia kuin syksyllä jo kevään suuremman kirjoittajamäärän takia. Kokeen ‘vaikeus’ on sama syksyllä ja keväällä.

Meidän lukiossamme kirjoitetaan paljon ruotsin kieltä syksyllä ja yo-valmennuksemme ruotsin kielessä tähtää myös siihen. Ota siis ruotsinkurssit timmisti ja kirjoita se vaikkapa kolmosen syksyllä ja enkku sitten kolmosen keväällä. Muistetaan, että kukaan ei ole Smith syntyessään ja toisaalta jokainen on oman onnensa Smith. Eli saahan setä täällä neuvoa, mutta jokainen hankkii ensin taidot ja menee sitten kirjoittamaan, kun katsoo sen itselleen oikeaksi. Välillä tässä tuntee itsessä Pontius Pilatuksen hengenheimolaiseksi. Tehkäähän rakkaat opiskelijat viisaita päätöksiä siellä ulkona. ! 🙂

Exit mobile version