Maxxin viesti opiskelijoille

Mtäh? Klikkasit artikkelin auki! Kiitos siis siitä, että osoitat kiinnostusta enkkua kohtaan. Englannin taito on nykyään aivan olennainen jutska työelämässä ja tietenkin se avaa sinulle itsellesi valtavat näkymät koko maailmaan. Hommaa lukioaikana toimiva käytännön englannin taito niin varmuudella kiität itseäsi myöhemmin. Onnittelut sinulle, joka luit tätä Maxx-sedän artikkelia tähän saakka. Tiedän, että nuoren henkilön huomiosta kilpailee moni asia näinä aikoina. Jatka kuitenkin juttuni lukemista, sillä hullumminkin voisit pariminuuttisen elämässäsi käyttää.

Haluatko kuulla parhaat neuvot kielitaitosi kehittämiseen? Ei se mitään, kerron ne silti. Kuuntele paljon enkkua, katsele ympärillesi ja mikä tärkeintä: lue paljon englanniksi. Kuuntelu hoituu sinun arjessasi helposti: pötkötät sohvalla katsellen suosikkisarjaasi tai hyvää leffaa ilman tekstejä tai englanninkielisillä teksteillä tai sitten kuuntelet suosikkimusaasi ja kirjoitat siitä sanat ylös. Kuuntelupuolelle sopivat myös erinomaisesti mm. äänikirjat. Laita myös oppikirjojen audio MP3-soittimeesi ja kuuntele vaikka kaikki tekstikappaleet etukäteen – nehän ovat mielenkiintoisia juttuja sinänsä ja vieläpä kaupantekijäisinä hyödyllisiä.

Lukeminen onkin sitten se TÄRKEIN JUTTU: Jospa lukisit ensin kirjan ja katsoisit sitten vasta siitä tehdyn leffan? Maailmassa sanotaan olevan paljon ’hyvin lukeneita’ ihmisiä mutta sohvaperunoista ei jostain syystä sanota, että onpa ’hyvin katsellut’.’Lukeneisuus’ on yhtä kuin sivistys. Sanalle ’katselluus’ ei juuri käyttöä löydy. Leffan seurassa vierähtää kyllä kaksituntinen mukavasti mutta ainut henkilö, joka tuli itseään kehittäneeksi siihen elokuvaan liittyen, oli sen leffan ohjaaja. Hän LUKI KIRJAN ja rouskutti päässään asiat ja ohjasi sitten oman näkemyksensä kirjasta. Good for him/her. Sitä ohjaajan näkemystä me sitten katselemme myöhemmin elokuvan muodossa. Mättääkö tässä yhtälössä jokin seikka? Kyllä vain. Miksi katsella ohjaajan versiota tapahtumista kun voit itse ohjata päässäsi kirjasta ainutlaatuisen version tarvittaessa sellaisilla erikoistehosteilla, joita ei kaksiulotteiselle elokuvakankaalle koskaan voida luoda? Lukemalla kirjaa englanniksi et ainoastaan anna aivoillesi niiden tarvitsemaa kuntosalitreeniä, vaan opit myös koko ajan oikeaa enkkua luontevissa asiayhteyksissä. Tuota viimeistä pointsia ei luokkaopetus parhaimmillaankaan voi tarjota tarpeeksi. Pointsi oli siis: oikeaa enkkua luontevissa asiayhteyksissä.

Sanovat, että nuoriso lukee liian vähän nykyään. Miksi ihmeessä sinä fiksu kasvava yksilö, jolla on kaikki mahdollisuudet edessään, jättäisit lukemisen pieneen rooliin? Eihän siinä ole mitään järkeä. Ettäkö lukutaitoinen henkilö ei lukisi? Joku viisas on sanonut joskus, että henkilöllä, joka ei lue, ei ole mitään etua sellaiseen henkilöön nähden, joka ei osaa lukea ollenkaan. Jope Ruonansuuta lainaten: Aattelepa ite. Omasta enkuntaidostani voin sanoa, että suurin osa siitä on tullut minulle lukemalla. Romaaneja, novelleja, uutisia, lehtiä, nettiä… mitä vaan missä enkkua on kirjallisessa muodossa. Jos enkun ammattilainen näin sanoo niin enkun opiskelija (that would be YOU) varmaan ymmärtää, että äijä ilmeisesti a) tietää mistä puhuu ja b) tarkoittaa mitä sanoo. Kukapa ei kuuntelisi ammattilaisen ohjeita. Kirjan lukeminen englanniksi ( ja siitä minua miellyttävän kirjaraportin tekeminen) palkitaan minun kursseillani kurssiarvosanan nostamisella, koska se on huomattava (ajallinenkin) satsaus kurssiin.

Tule siis aina enkuntunnille avoimin mielin ja valmiina puhumaan enkkua: siitä kasvaa asenne, jolla mennään eteenpäin. KIRJOITA enkkua mahdollisimman paljon. Aattelepa ite: on pakko ajatella sitä mitä kirjoittaa. Aina kun ajatus on mukana tekemisessä niin kehitystä tapahtuu. Siksi kirjoittaminen on AINA kehittävää. By definition. Kirjoittaminen on sitoutumista. Sitoutuminen ei tapahdu ilman ajattelua. Asioiden ajatteleminen on aina yksilölle hyödyllistä. Ajattelusi kiteyttäminen paperille/näyttöön on aina hyödyllistä, koska se edellyttää paneutumista ja asiaan kuin asiaan keskittyminen vie eteenpäin asioiden ymmärtämistä. Siinäpä muutama hyvä syy kirjoittaa millä tahansa kielellä.

Kaikkein tärkeintä on tietenkin koko ajan ajaa päähän uusia sanoja, fraaseja ja rakenteita. Niitä tällä altistuksella tarkoitetaan. Viisaat sanovat: “Se, jolla on laaja sana- ja fraasivarasto ja joka osaa sitä myös käyttää, pärjää kielitaidon kaikilla osa-alueilla.” Kaikin tavoin siis altistumme uudelle sanastolle ja löydämme itselle sopivat keinot painaa sanastoa ja fraaseja mieleen. Helppoa muistaa.

Enkussa on sanonta: You can lead a horse to water but you can’t make it drink. Eli valinta on sinun: me maikat annamme teille iki-ihanille opiskelijoille monenlaisia mahdollisuuksia mutta vain SINÄ päätät mitä teet ja mihin tarjolla oleviin juttuihin tartut. Ole siis oman elämäsi sankari tekemällä sellaisia valintoja NYT, joihin myöhemmin elämässäsi olet tyytyväinen. Miten voin tietää mitä ne valinnat ovat? Sinun elämäntilanteessasi olevalle voi sanoa, että kouluntyön hoitaminen jetsulleen ja omien vahvuuksien löytäminen ja tukeminen on se olennainen asia. Koulussa nimittäin opetetaan sellaista asiaa, joka on siilattu moneen kertaan ja sen jälkeenkin hyväksi havaittu. Siinäpä syy kuunnella tunneilla.

Kannustan kaikkia harrastamaan enkkua osana normaalia elämääsi. Palkkio vaivannäöstä tulee osin lukioaikana, mutta pääosin lukion jälkeen sinun ikiomassa elämässäsi.

Today’s effort is tomorrow’s difference!

Tuu aina juttelemaan mulle mistä tahansa jutusta. Lukiossa näjetsen opiskelijan ja opettajan asia on yhteinen.

Terv.

Maxx