Yo-kuuntelukokeita A-englanti

Tässä A-englannin ylioppilaskirjoitusten kuunteluosioita. Linkit vihkoihin ja vastauksiin ovat Abitreeneistä. Kuuntele nämä keskittyen. Näillä on siis testattu Suomen nuorison kuuntelutaitoja. Yo-kuuntelut soitettiin kuulokkaista tai kajareista kaikille samaa tahtia ja siinä tahdissa oli paras pysyä (or else!). Nyt on onneksi tuo sekuntipeli vastaamisen kanssa historiaa. Tarvittaessa voit tehdä vastaamisesta omaan tempoosi sopivaa yksinkertaisesti pysäyttämällä kuuntelutiedoston toistamisen haluamaksesi ajaksi tai kuunnella tarpeeksi monta kertaa. Useimmat alla olevat kuuntelut ovat studioenglantia ja aika selvästi äännettyjä. Nykykuunteluissa moista kliinisyyttä on vähemmän ja esimerkiksi nykyisissä videokuunteluosioissa pitää varautua tosi nopeaan ja autenttiseen ääntämykseen. Nämä kuuntelut erottelivat porukan aikanaan – enää ne eivät sitä tekisi. A blast from the past siis. Kaikki harjoittelu on hyvää harjoittelua.

Muista, että kaikenlainen kuunteleminen kannattaa: esimerkiksi YouTube-videot ovat loistavaa harjoittelua (ja mielestäni toimivia videoita olen kerännyt ProFiles-sarjaa varten täällä) eikä aina tarvitse täytellä jotain tehtävää saadakseen kuunteluharjoittelua. Kaverin kanssa keskusteleminen parantaa myös kuuntelutaitoa, sillä se on oikeaa julman maailman enkkua eikä ammattinäyttelijöillä teetettyä studiosälää. YouTubesta valitsemme TedED-videot jatkuvaan harjoitteluun. Nuo vastaavat hyvin sähköisen kokeen kuunteluosiota. Entä miten olisi Sci Show ? Aivan loistavia. Kyllä yhdistyy huvi ja hyöty taas kerran.

Muistathan kotona lauleskella ääneen lempparipiisejäsi englanniksi? Laulamisesta oppii hyvin kielen musikaalisuuden ja tässä sillä tarkoitan äänenkorkeutta, sanojen ääntämistä vahvoina tai heikkoina, puherytmi jne. Spotify tarjoaa useisiin kappaleisiin lyriikat valmiiksi, joten what’s not to like! Puhu, laula, lue ääneen itse ja tämä omakohtainen tatsi enkkuun kääntyy myös paremmaksi kuulluymmärtämistaidoksi. Kuuntele kaikenlaista teksteillä tai ilman – aina ei tarvitse täytellä jotain tehtävää saadakseen harjoitusta. Hauskuus pitää myös olla mukana.

Kun sitä vähän miettii, kuullunymmärtäminen mahdollistuu ja sen jälkeen paranee, kun tiedetään kohdekielen sanoja ja niiden ääntämysasuja. Joten mitä enemmän sinulla on sanavarastoa ja sanojen ääntämys selvillä, sen paremmaksi kuuntelijaksi voit kehittyä, koska silloin sinulla on EDELLYTYKSET ymmärtää: tiedät sanoja ja tunnistat ne lausuttuina. Let that sink in. Opettele koko ajan uusia sanoja ja fraaseja ja siinä prosessissa opettele ääntämään ne ja tuloksena kullunymmärtämistasosi paranee. Not rocket science, really.

Muista, että Julmassa Maailmassa voit aina sanoa “Could you please repeat what you just said?” tai muuta vastaavaa. Koulumaailma valmistaa Julmaan Maailmaan, mutta ei aina voi toimia samoin. Muista aina, että opiskelet enkkua saadaksesi tyydytystä elämääsi. Ei siksi, että on joku juuttaan yo-koe jossain vaiheessa. Ylppäreillä päästään pois lukiosta, Siinä kaikki.

Terv. Maxx

A-Englanti Kevät 2008 Kuuntelukoe

A-Englanti Syksy 2008 Kuuntelukoe

A-Englanti Kevät 2009 Kuuntelukoe

A-Englanti Syksy 2009 Kuuntelukoe

A-Englanti Kevät 2010 Kuuntelukoe

A-Englanti Syksy 2010 Kuuntelukoe

A-Englanti Kevät 2011 Kuuntelukoe

A-Englanti Syksy 2011 Kuuntelukoe

 A-Englanti Kevät 2012 Kuuntelukoe

A-Englanti Syksy 2012 Kuuntelukoe

A-Englanti Kevät 2013 Kuuntelukoe

A-Englanti Syksy 2013 Kuuntelukoe

A-Englanti Kevät 2014 Kuuntelukoe

A-Englanti Syksy 2014 Kuuntelukoe

A-Englanti Kevät 2015 Kuuntelukoe

A-Englanti Syksy 2015 Kuuntelukoe

… tästä etiäpäin kuuntelut löytyvät Abitreeneistä; sinne nuo yllä olevat linkitkin viittaavat.

Abitreenien sivuilla ovat 2014- A-englannin kuuntelut myös saatavilla.

Leave a Reply