Totuus or not totuus? Äikkä on ykkönen!

Tatuointi nöyryytti miehen

Detroitilainen Lee Williams aikoo haastaa tatuoijansa oikeuteen fyysisistä ja henkisistä kärsimyksistä.

Williams hankki tatuoinnin, jossa piti lukea “Villain” (roisto). Tatuoija ei kuitenkaan osannut tavata oikein, vaan kirjoitti Williamsin käteen “Villian”.

Villian ei tarkoita mitään, mutta Williamia kiusattiin niin pahasti, että hän kävi lopulta plastiikkakirurgilla poistattamassa tatuoinnin. Keikka maksoi 2000 dollaria ja jätti hänen käteensä arven.

Nyt Williams haluaa noin 25 000 dollaria korvauksia tatuoijaltaan. Tatuoija väittää kuitenkin, että hän kysyy aina asiakkailtaan, miten he haluavat tatuointinsa tavata. Voi olla, että Roisto olikin itse lintsannut äidinkielentunneilta.

Kaikki siis muistavat, että oma äidinkieli on jokaisen ykköstykki tässä maailmassa ja sen pitää luistaa mallikkaasti!

Tyyppien vaikeudet vieraissa kielissä usein johtuvat siitä, että Suomen kielessä juututaan johonkin sanamuotoon ja luullaan, että nyt on ongelma edessä. Ei osata sanoa asiaa enkuksi. Sano asia toisin omalla kielelläsi ensin. Muotoile se toisin ja luota siihen, että se vastaa alkuperäistä ajatustasi. Lukiolainen usein epäröi tämmöisten asioiden kanssa, mutta teille voin sanoa vain, että luottakaa itseenne: osaan sanoa asian NÄIN ja se ajaa sen asian, jonka alun perin halusin ilmaista.

Kirjoitettu kielenkäyttö erityisesti on asioiden PELKISTÄMISTÄ oman sana- ja fraasivaraston tasolle ja siksi LAAJA sana- ja fraasivarasto onkin se tae sille, että voit operoida suht vapaasti vieraallakin kielellä. Virheet ja muut väärät luulot omassa äidinkielessä siirtyvät helposti kohdekieleen kun melko suoraan käännetään suomea enkuksi siinä luulossa, että kun joka suomen sana on käännetty, homma on hanskassa. Ajattele tuotostasi aina kohdekielen kautta. Miten he sanovat asiat?

Suomen kielen tulkitseminen enkuksi sana sanalta on tuomittu epäonnistumaan. Jos päälle päätteeksi opiskelijan oma Suomen kieli on puutteellista, ei tulokselta voi paljon odottaa.

KAIKKI siellä ulkona muistavat, että ÄIKKÄ ON jokaisen opiskelijan YKKÖSTYKKI ja panostusalue. Lukion äikän jälkeen KUKAAN ei teille mukuloille kerro enää oman kielemme rakenteesta ja monimuotoisuudesta. Nämä asiathan alkavat nuorisoa kiinnostaa jonkin aikaa lukion jälkeen. Muista siis opiskella äikänkurssit mallikkaasti.

mothertongue940x400

Leave a Reply