- Olet menossa Kevään 2023 kokeeseen. Tässä on armonaikasi.
- Tässä uusimmat ajatukseni kokeesta suht tiiviisti.
- Tässä Hesarin tuore artikkeli A-englannin kokeesta. Ovat haastatelleet ihan enkunopettajien puheenjohtajaa ja Lautakunnan enkunjaoksen puheenjohtajaa. Kannattaa lukea.
- Lukiolaisten Olympialaiset – onko tuloskunto kohdillaan?
- Perustyö on tehty vuosien varrella: sieltä menneiden kurssien tekemisestä voi moni asia osoittautua tärkeäksi
- Luota omiin taitoihisi!
- Äidin eväät ja isoäidin onnenpotku eivät riitä. Muut luottavat sinuun, mutta tärkeintä on, että ITSE luotat päivän tekemiseen. Olet hyvin valmistautunut ja SIKSI sinulla on mahdollisuus yltää omalle ylätasollesi.
- Tee rauhassa! Babysteps!
- Aikaa on. Ei ole kiire. Pisteitä ei tässä kokeessa anneta siitä, että etenee koetta rivakalla tahdilla.
- Muista katsoa rauhassa kaikkea kokeessa annettua englanninkielistä materiaalia. Siinä on sitä OIKEATA enkkua ja siinä on kielioppi oikein ja kaikki mahdollinen oikein eivätkä materiaalin sanasto/rakenteet/fraasit ole sinulta poissuljettu koepäivänä. Monta asiaa voi tarkistaa materiaalin teksteistä.
- Babysteps eli pienin askelin eteenpäin. Perustele jokainen valinta itsellesi jollain tavalla. Aina vastaat jotain joka kohtaan, vaikket varma asiasta olisikaan. Miinusta ei vastaamisesta mene ja vastaamattomuus on aina nolla pistettä.
- Kuka on kokelaan pahin vastustaja?
- Lautakunta? Ehei, se tekee erottelevan kokeen teille osaaville asiantuntijoille eli kokelaille.
- Kokelaan suurin vastustaja on KOKELAS ITSE. Riittääkö asenne? Riittääkö sinnikkyys? Eihän usko omaan tekemiseen mene? Tiedät kyllä, miten kokeessa kannattaa menetellä. Pystytkö toteuttamaan niitä menettelytapoja? Siis vielä kerran: Pystytkö tarvittaessa jopa muuttamaan tavanomaista menettelyäsi, jos tiedät, että parempikin tapa on olemassa?

- Pystytkö tarkkuuteen?
- Kuvassa yllä on enkun ylppäri minikoossa: paljon pieniä keskenään erilaisia ja -tasoisia päätöksiä ja yksityiskohtia. Riittääkö sinnikkyytesi TARKISTAMISEEN myös? On jaksettava palata omiin vastauksiin / omaan tekstiin ja varmistaa, että kaikki on tehty sinun tietämyksesi mukaan oikein. Koskaan ei riitä se, että saa tehtävän loppuun asti tehdyksi ja vain siirtyy seuraavaan. Laaduntarkkailun on oltava tinkimätöntä. Kaikkea edellä mainittua voidaan kutsua termillä AMMATTIMAINEN ASENNE.
- Oletko valmistautunut / kerrannut huolellisesti, jotta voit maksimoida mahdollisuutesi päästä omalle ylätasollesi? Failing to prepare is preparing to fail. Kesäterästä teräskuntoon! Oletko tunnistanut osa-alueet, joissa sinulla on parantamisen varaa ja tehnyt työtä niiden eteen erityisesti?
- Kaikki yllä olevat asiat ja vielä paljon muuta löytyy suosituimmasta ylppärivalmistusartikkelistani (luettu 150 000 kertaa). Uskallatko olla tsekkaamatta?
- Hesarissa oltiin huolissaan siitä, että nykyään kokelaalla voi iskeä eroahdistus, kun ei voikaan olla puhelimella koepäivän aikana. Tälle olisi helppo vain hymähtää, mutta ongelma lienee todellinen. Me kaikki muistamme siis, ettei sosiaalinen elämämme mene pilalle sen takia, että on kuusi tuntia downtimea ylioppilaskokeen takia. Tyypit ja maailma kyllä odottavat. Jos ei tämmöinen päätös tunnu riittävältä, sinun on käytävä Kylmä Kalkkuna läpi ennen yo-viikkoja eli kokeiltava vieroittautumista luurista vaikkapa päivän ajan. Anna puhelin huoltajallesi aamulla ja sano hänelle: “Älä anna tätä puhelinta minulle ennen klo 15.00, vaikka mitä sanoisin tai tekisin.” Tulet huomaamaan, että kuusi tuntia pois somesta ei vienytkään maailmaasi vinksin vonksin eikä edes heikun keikun.
*********************************************************
Okei! Siinä oli perussaarnaa. Tästä eteenpäin oletamme, että kokelas on kykenevä noudattamaan ohjeita (Vanha ohje näet kuuluu: Lue, ohje, ymmärrä ohje ja noudata ohjetta!) ja tarkalla asenteella mahdollisesti pääsevä tärkeässä paikassa omalle ylätasolleen. Siinä on jokaiselle tavoitetta.
*********************************************************
And now this! Tässä lukiomme miespuoliset maikat tanssimassa Joutsenlampea. Enjoy! 🙂
*********************************************************
Kokeen rakenne
- Maksimipistemäärä 299:
- 1 Kuullun ymmärtäminen 85 – 90p,
- 2 Tekstin ymmärtäminen n. 85p,
- 3 Kielioppi ja sanasto 30-35p,
- 4 Kirjoitelma 99p
- Osa-alueista kirjoitelma on etukäteen parhaiten ohjeistettavissa ja ennakoitavissa. Kaikki muistavat, että kirjoitelma on 99p maksimissaan ja MUUT OSIOT tuovat maksimissaan 200p ja niiden keskinäinen laajuus voi hiukan vaihdella. Johtopäätös: Pelkällä onnistuneella kirjoitelmalla ei saada kokeesta tarpeeksi pisteitä. On saatava muiltakin osa-alueilta pisteitä omalla ylätasolla.
- Kannattaa siis tarkastella rehellisesti omaa osaamista ja suunnata valmistautumista osa-alueille, jotka tarvitsevat vielä vankennusta.
- Abitreeneihin kannattaa luoda YLE-tunnus: tekemäsi tehtävät tallentuvat ja voit jatkaa harjoittelua siitä, mihin jäit
**************************************************************
1 Kuullun ymmärtäminen
*************************************************************
- Abitreenit: Englannin suuri kuuntelukokonaisuus: treenaa näillä eri vaikeustason harjoituksilla yo-kokeeseen (Marcus Ellonen)
- Tuorein ohjeistus kuunteluun. Kannattaa opiskella tarkasti.
- Abitreenit: Osaatko keskittyä kielten yo-kuunteluissa? Lue neuropsykologin vinkit kuuntelutilanteeseen
- Abitreenit: “Monivalintojen tarkoitus on hämätä kokelasta” – sensori kumoaa viisi yleistä harhaluuloa englannin yo-kokeesta
- Abitreenit: Harjoittele YO-kokeilla
- Valitse “Englanti Pitkä oppimäärä / Lyhyt oppimäärä”
- Valitse “Listening comprehension exam”
- Harjoittele kuullun ymmärtämistä vanhoilla kokeilla
- Kuuntelua voi jokainen harjoittaa myös hyviksi havaitsemistaan lähteistä. Varmaan tiedät jo tässä vaiheessa, mikä sinulle sopii.
- Maxxin linkkejä:
- Kokeile vaikka The Economist – Videos eli sama lähde, josta yo-tekstejäkin tulee.
- Englannin yo-kuunteluun valmistautuminen ja kuuntelun harjoitteleminen
- Yo-kuuntelukokeita A-englanti
- Videoita tunneille
- Sisältösanat ja kielioppisanat – Ymmärrys sanojen painottamisesta puheessa voi parantaa kuullunymmärtämistaitoakin.
*************************************************************
2 Tekstin ymmärtäminen
*************************************************************
- Tutun sanaston mieleenpalauttamiseksi lue läpi käymiesi lukiokurssien tekstit. Olet tehnyt niiden kanssa töitä ja niiden sanasto on siis helpointa palauttaa mieleen.
- Kokonaan uuden sanaston pänttääminen voi jäädä puolitiehen; aktivoi kaikin keinoin sanasto, jonka jo tunnet ja jota osaat käyttää.
- Abitreenit: Harjoittele YO-kokeilla
- Valitse oppimäärä (pitkä/lyhyt)
- Valitse Koetyyppi: Written exam = aika ennen sähköisiä kokeita / Digital exam = tehtäviä sähköisistä kokeista
- Rajaa hakua: Luetunymmärtäminen
- Maxxin sivulla on Paula-tädin ja Maxx-sedän avaamina ja kommentoimina kaksi kirjallista yo-koetta + linkkejä muihin kirjallisiin enkun yo-kokeisiin ennen sähköistä aikaa (tee kaikkia vanhoja ylppärikokeita; sisältö niissä ratkaisee, ei muoto)
- Luet totta kai kaikenlaisia tekstejä enkuksi: kansainvälisiä uutissivustoja, suomalaisia News in English-sivustoja, nettiartikkeleita. Mikä tekee kenet tahansa luontevammaksi kielenkäyttäjäksi? Exposure, exposure, exposure eli Altistus, altistus ja vielä kerran altistus!
- Sananmuodostuksesta kannattaa tietenkin tietää etu-ja jälkiliitteet, joilla on aina sama merkitys (myös sinulle oudon sanan alussa tai lopussa). Tässä kirjasarjamme käsittely aiheesta. Sananmuodostusharjoitus, silvuplee.
- Tekstinymmärtämisen produktiivisissa vastauksissa vastauksen laajuus on rajoitettu 100 merkkiin. Ymmärrä mitä tarkasti kysytään ja tarkasta vastauksesi, että se on juuri vastaus kysymykseen, eikä vaan jotain, mitä tekstistä ymmärsit.
- Tekstejä on nykyään paljon ja ne ovat lyhyempiä kuin ennen. Koko ajan on siis “uusia aloituksia”. Pitää saada itselle selväksi uuden tekstin konteksti (mistä tässä puhutaan yleisellä tasolla?) ja tärkeimmät argumentit (mitkä asiat pitää ymmärtää?).
- Teksti ylppäreihin voi nykyään tulla perinteisten lähteiden lisäksi vaikkapa lääkepurkin kyljestä tai hampurilaisketjun ostoskuitista. Eli halutaan tietää, osaatko toimia julmassa maailmassa usein eteen tulevissa kielenkäyttötilanteissa. Tai pitää yhdistää valokuva ja siihen sopiva kuvateksti. Tai vaikka kirja-arvosteluista löytää sopiva kirja annetuille lukijatyypeille.
- Edelleen ovat voimassa vanhat kikat: kaikki vastaukset eivät välttämättä ole tekstissä njmeraalisessa järjestyksessä ja jos vastaus löytyy esim. kahdelta riviltä tietoa yhdistämällä, sitä haluttua hajontaa saadaan aikaan.
- Tekstit ja niiden päänäkökulmat pitää opiskella ajan kanssa tarkkaan ja vaihtoehdoista pitää tunnistaa semmoiset “ideaalimaailmassa noihan sen pitäisi olla”-vaihtoehdot. Tukea pitää löytyä tekstistä valitsemallesi vaihtoehdolle; pelkkä vaihtoehdon houkuttelevuus ei saa olla päätöksen kriteeri.
- Vanha maikkojen sutkaus sanoo, että “kurssikirjojen hommat opettelemalla saadaan ehkä vahva magna kirjoituksissa”. Tämä voi itse asiassa nykyään olla vielä enemmän totta kuin ennen: kun kokelaiden taso sen kun nousee, pelkillä oppikirjojen tapauksilla/sanastolla ei saada tarpeeksi niitä eroja aikaan kokelaiden välille. Tärkeäksi nousee siis se, kuinka paljon olet enkkua kuunnellut ja katsellut, kirjoittanut ja toivon mukaan myös puhunut. Siis harrastanut, enkulle altistunut. Vuosien “pohjatyö” näkyy suurempana todennäköisyytenä sille, että kokelas tunnistaa sanastoa myös oppikirjan ulkopuolelta.
*************************************************************
3 Kielioppi ja sanasto
*************************************************************
- Aagh! Kuka jaksaa kielioppia? No sinä! Jos joskus on aika yrittää osata ja olla tarkkana niin NYT! Eihän kielioppi ole useimmille meistä kielen mieluisin osa-alue ja tuolla maailmalla voit vallan hyvin puheessasi mumista läpi hankalat kielioppipaikat, jos semmoisia on. Nyt kuitenkin Lautakunnalle pitää antaa tarkkaa kielioppiakin välillä ja kirjoitelmassakaan ei saisi olla huojumista peruskieliopissa. On kysymys kirjallisesta kokeesta ja kieliopista/sanastosta saadaan niitä tärkeitä kokelaiden erottelupisteitä.
- Valmistautuessasi käy läpi kaikkien kurssikirjojesi kieliopit. Silmänpalvonta ei nyt riitä. Jos joku asia tarvitsee vielä paneutuvaa opiskeluasennetta, se on tunnustettava. A-englannin kysyttävät kieliopit eivät usein ole kultaisia perussääntöjä (liian moni kokelas tietää vastauksen), vaan luultavasti jotain niiden ulkopuolelta: enkun kielioppisäännöt vuotavat kuin seula ja säännölle on usein poikkeuksia tai erikoistapauksia. Kun niitä kysytään, kokelaiden kesken alkaa tulla hajontaa ja se on kokeentekijän tarkoitus: jokaisen kysymyksen tulisi erotella kokelaat suurin piirtein sillä normaalijakaumalla.
- Lyhyen englannin kokeessa kysytään useammin perustapauksia. Onhan niitä A-englanninkin kokeessa, mutta pitkässä oppimäärässä pitää hallita perustapausten lisäksi myös muita käyttöjä.
- Kirjoitelmassa näkyvät kielioppiosaamisenkin puutteet, jos niitä on. Siksi “pienet asiat ovat suuria asioita“. Vaikkapa heittomerkin käyttö ei ole kaikilla suinkaan hallussa. Epäsäännöllisissä verbeissä on monella yllättäviä puutteita (helppo kerrata ennen koetta). Artikkeleita on liian vähän suomalaisilla kielenoppijoilla. Prepositiot ovat meille haastavia myös (eivät tosin useinkaan vie merkitystä käsittämättömäksi).
- Produktiivinen rakennekoe (eli ei anneta vaihtoehtoja) on ratkaiseva tehtävä tavoiteltaessa huippuarvosanoja: suomenkielisen vinkin avulla pitää tietää, mitä haetaan. Lautakunta tietää tarkkaan, että kaikki kokelaat eivät jaksa opetella kielioppia jetsulleen. Näin ollen muutama ratkaisevan tärkeä piste on parasta napata kieliopistakin.
- Sanastopuolella kysyttävän sanan arvo voi olla 1-3p eli aika iso. Kirjoitelmassa mahdollisesti saavuttamasi parin pisteen tasonnosto sulaa helposti muilla osa-alueilla pariin virhetulkintaan.
- Viime aikoina on myös ollut tehtäviä rekisteristä, eli sopivan muodollisuus-/epämuodollisuusasteen löytämisestä kielenkäyttöön. Maxxin käsittely rekisteristä on täällä.
- Abitreenit: Harjoittele YO-kokeilla.
- Valitse oppimäärä (pitkä/lyhyt)
- Valitse Koetyyppi: Written exam = aika ennen sähköisiä kokeita / Digital exam = tehtäviä sähköisistä kokeista
- Rajaa hakua: Kielioppi ja sanasto
- Aihepiirisanastoja lukiokursseihin (ylppärikirjoitelmasi aihe saattaa hyvinkin liipata läheltä näitä)
- Maxxin sanastonharjoittelusivu (ei lopu tekeminen kesken)
- Kielioppiasiat, joita tyypillisesti kysytään vuodesta toiseen (Et varmana uskalla jättää lukematta!)
- Välimuistutus: Failing to prepare is preparing to fail.
*************************************************************
4 Kirjoitelma
*************************************************************
- Tämäkin sivusto on pullollaan kirjoitelmaohjeita. Kenenkä näkemyksen mukaista ohjantaa sitä noudattaisi ja voiko yleispäteviä ohjeita olla olemassakaan, kun emme tiedä ylppäriaiheita etukäteen? Trust me, aina voi ilmaisistakin neuvoista jotain hyötyä olla.
- Onhan tuo ylppärikirjoitelma aika outo homman sinänsä: 10v enkunlukuja takana ja 700-1300 merkin formaatissa (1300 on absoluuttinen merkkien maksimimäärä, 1301 merkkiä = -9p ja vaikka kirjoittaisi viisi tuhatta merkkiä, se sama -9p) pitäisi esitellä enkuntaidot mahdollisimman monipuolisesti. Kannattaa siis olla tottunut esittelemään enkuntaitojaan monipuolisesti.
- Tunne itsesi kirjoittajana: Haluatko sulautua massaan? Valitse selkeä aihe, josta suht helposti saa sisältöä mieleen, kun vähän aikaa miettii. Haluatko erottua massasta? Valitse siis aihe, josta massa ei luultavasti kirjoita ja johon ainulla riittää sisältö- ja sanastopaukkuja. Haluatko varmistella läpipääsyä? Silloin valitaan konkreettisin aihe, josta kirjoitetaan varman päälle ilman kikkailuja.
- Digiaikana kokelas horjahtaa usein siihen, että oksennetaan asia nakkien kautta näytölle jopa ilman kappalejakoa (!) ja näemmä vailla sanottavaa editointia. No jos on flow päällä, niin saahan sitä tekstiä tulla talteen, mutta sitten kyllä täytyy olla se kriittinen editointivaihe agendassa. “Minkä kirjoitin, sen kirjoitin” ei riitä. Ihminen ei ole kone. Ei ole sellaista tekstiä , joka ei editoinnilla ja tarkastuksella paranisi.
- Aiheita on vain neljä ja tavoite on kokelaan paras kirjoitelma ikinä. Aihevalinta on tosi tärkeä: tavallinen kirjoittaja ei varmaan yhtäkkiä ala tavoitella kuuta taivaalta kirjoittamalla abstraktista aiheesta, jossa tarvitaan vaativaa sanastoa ja tietämystäkin aiheesta. Konkreettinen aihe on parempi, sillä arkisempi sanasto istuu niihin luultavasti paremmin. Taitava kirjoittaja katsoo, voiko kirjoittaa abstraktista aiheesta, vaikkei se aivan suosikkiaihe olisikaan. Hyvällä sanavarastolla ja loogisella ajatuksenjuoksulla saadaan varmasti hyvä vaikutelma aikaan. Läpipääsyn varmistelija ei kavahda, vaikka jokainen virke ei olisikaan maailman lennokkain. Jos virke on suht oikeaa englantia, se on hyvä virke.
- “En uskalla kirjoitta puhetta tai kirjettä, kun en muista mitä muotoseikkoja niissä on!” Näin ei saa päästä käymään. Puheessa pitää olla aloitus (vanha kunnon Ladies and Gentlemen! toiminee) ja lopetus (Thank you! on varmatoiminen). Jos kirjoitat selkeästi kirjeen, se aloitetaan yksinkertaisimmillaan Dear First name Last name ja lopetetaan Yours faithfully (+oma allekirjoituksesi). Jos kirjoitat päätoimittajalle To the Editor, Dear Madam tai Dear Sir ja loppuun Oma Nimi ja Asuinpaikka. Eiväthän ole pahoja? Lisää vaihtoehtoja tässä artikkelissa.
- Kokelaalla pitää olla suunnitelmallisuutta omassa kirjoitusprosessissa. Katselet tietenkin ennen koepäivää omia entisiä kirjoitelmiasi. Onko siellä sudenkuoppia, semmoisia kokelaan yleisiä mokia, joita nyt voisi tärkeässä paikassa välttää? Luultavasti niitä löytyy. Onko artikkelien puutteesta huomautettu joskus? Nyt tarkastetaan kirjoitelman kaikki substantiivit artikkeleita silmällä pitäen. Ja niin edelleen.
- Jokainen kirjoittamasi sana pitää tarkastaa, että tuli oikein näppäiltyä. Pösilöt lyöntivirheet näyttävät tosi hölmöiltä lukijan kannalta. Teksti pitää jaksaa tarkastaa huolellisesti ja myös kriittisesti. Korjauksia ja muutoksia voi tehdä. Kaikki tämä huolellisuus edellyttää sinnikkyyttä, asennetta ja keskittymistä. Jos näitä ominaisuuksia puuttuu, mitkään maailman ohjeet eivät voi auttaa kokelasta.
- Kirjoitelman pituudesta vielä. Varmisteleva kirjoittaja ymmärtää, että jos tekstin tuottaminen on työn takana, ei kannata ehdoin tahdoin pitkittää kirjoitelmaa ylärajalle: fibojen todennäköisyys kasvaa koko ajan. Jos taas tavoitteesi ovat mahdollisimman korkealla, alarajan läheisyyteen kirjoittaminen ei näinä päivinä luultavasti tuota huippupisteitä (näyttöä pitää olla tarpeeksi). Liikapituutta ei saa olla (menee HETI miinusta) sillä katsotaan, että kokelas ei osaa esittää asiaansa tiiviisti.
- Kirjoitelma-aiheita on hankala ennustaa. Kauan olen ollut näissä geimeissä mukana, mutta vielä ei ole ollut aihetta “Crying or Laughter – Which is the more powerful emotion?” Jos olet Kiimingin lukion opiskelija, voit lähettää mulle aiheesta käsittelyn siihen mailiosoitteeseen, joka meillä kaikilla on (markku.perala @ …). Ei ole oikeaa vastausta, on vain punnittua analyysiä puoleen ja toiseen. Kokeile!
- Tyylikeinoja enkussa edistyneille kirjoittajille
- Tässä oli vain muutamia näkökohtia kirjoitelma-asiaan. Alla linkkejä artikkeleihin, joissa pureudun asiaan vielä paljon laajemmin:
- Kirjoitelmanteko – Ajattele näin! (Ei heikkohermoisille!)
- Kirjoitelmaohjeet rautalangasta: Meet Mona Lisa!
- Englannin kirjalliseen ylioppilaskokeeseen valmistautuminen – Ei heikkohermoisille!
- Englannin Yo-kirjoitelmaan liittyviä ohjeita
- Kirjoitelman elävöittäminen helpoilla tavoilla
- Sidosteisuutta kirjoittamiseen
- Lauseadverbit kirjoittajan tukena
- Kliseet: Vanha konsti voi olla parempi kuin pussillinen uusia
- Kliseitä – seuraa näitä kuin hai laivaa…
- Rekisteri
- Sanaston ja fraasien tärkeys
- Fraaseja, sanontoja, prepositioita, idiomeja, pronomineja
- Entä jos tilaisi IKEAsta Esseen? Mitä paketissa olisi? Some assembly required. 🙂
- Muista myös konjunktiot, sidossanat ja lauseadverbit eli nuo kaikkien opeteltavissa ja hallittavissa olevat Rakenne-Legot, joilla osoitat, mihin suuntaan ajattelusi on seuraavaksi menossa. Eihän kukaan pärjää ilman näitä, for crying out loud! (= Herttileeri! eli Maxxin lempisanonta enkussa)

Aina kun sinulla on aikaa, mene Maxxin sanastosivulle ja kattele itsellesi lisää sanastoa. Kuluneita Duplo-Legoja voi korvata uusilla tarkemmilla sanastoleegoilla. Tutuille sanoille löytyy paljon hienoja käyttöjä. Ja paljon muuta! Enjoy! Tuolla sivulla on nyt aivan valtavasti kaikkea: sanalistoja, näkökulmia, fraaseja, you name it.
****************************************************************

Kirjoitelmantekijän Survival Kit:
- Varusteet:
- Sinulle sopiva aihe
- Tarpeeksi ajatusideoita suunniteltuna pariin kolmeen sisältökappaleeseen + aloitus/lopetuskappale
- Mietittyjä laadukkaita Sanasto-Legoja
- Vaihteleva kattaus kielioppirakenteita
- Kirjoitelmanteko: Ajattele näin! (Ei heikkohermoisille!)
- IKEAsta kirjoitelman Kokoamisohje tuotteelle ESSAY , muista myös konjunktiot, sidossanat ja lauseadverbit

NB Some assembly required.
****************************************************************
UUTTA : Maxx opettaa sinulle epäsuoran esityksen SELKEÄSTI. Enjoy the ride!
****************************************************************
Osaathan muuten tehdä HEITTOMERKIN oikein? Esim. sanassa it’s on heittomerkki, joka useimmissa näppiksissä sijaitsee “ENTERin kainalossa“. Se EI OLE mikään ylärivin näppäin nollasta oikealle. Jos vastaat kokeessa jotain, jonka kone korjaa, heittomerkki ei saa näyttää virheeltä.

****************************************************************
Maxx’s Grammar Corner
Relatiivipronominit (eli joka/mikä-lauseet)
- Pilkunnuuskiminen ON tärkeää: välttämätöntä/määrittelevää sivulausetta EI eroteta pilkulla. Lisätietolause sen sijaan EROTETAAN PILKULLA (testinä voit laittaa lauseeseen ‘muuten’-sanan).
- who ihmisistä, which asioista, that käy molemmille ; “jonka“-omistusmuoto on molemmille whose
- VARO: THAT on vaatelias veijari ja relatiivipronominien draamakuningatar:
- that EI esiinny lisätietolauseissa eli sen eteen ei pilkkua (Tarkkaile siis materiaalia. Onko pilkkulause? That ei käy.)
- Prinsessakohtaus jatkuu: “Mun eteen EI tuu prepositiota!”
- Ja lisää vaan: “Superlatiivin kanssa that eikä mikään muu!”
- Vieläkin: “-thing-loppuisten pronominien kanssa sitten vain that!”
- Eikun lisää vaatimuksia: “Seuraavien sanojen kanssa vain that: all, little, much, few, first, last, only ja samaan konkurssiin kaikki järjestysluvut!”
- That on siis aikamoinen piece of work, kuten enkussa sanottaisiin. Lautakunta tietää tämän ja that-käyttörajoitteet ovat usein tapetilla ylppäreissä.
- Sitten on WHAT. What ei viittaaitsensä ulkopuolelle johonkin pääsanaan, kuten nuo muut serkkunsa. What viittaakin itseensä, introvertti kun on eli WHAT = Se, mikä. Let that sink in.
- “Lahja, jonka sain isoäidiltä, oli hieno.”
- Opiskelija usein vastaa: “The present what I got from Granny was great.”
- Maikka: “No niin! Taas tämä! Siellähän on pääsana present, joten what ei käy. Sivulause on määrittelevä. Suomen kielessä on pilkut, mutta enkussa ei. Asiasta puhutaan, siis which käy. Määrittelevä lause, siis that käy. Joten:
- The present which/that I got from Granny was great.”
- “Se, mitä sanot, on totta!” What you’re saying is true!
- Introvertti-whatilla on siis paikkansa ja koska se menee suomen kielessä eri tavalla kuin enkussa, what on Lautakunnalle hyvä paikka iskeä ja ovat usein iskeneetkin.
- Kun sitten kovalla työllä on pronomini valittu, enkku mielellään heittää “tittelit pois” ja jättää siis relatiivipronominin pois JOS sivulauseeseen jäävät ne tärkeät veijarit eli SUBJEKTI ja PREDIKAATTI (no hyvä on, TEKIJÄ ja TEKEMINEN) Eli: The present I GOT from granny was great.
- Ai niin, jos korrelaattina eli pääsanana on koko edeltävä lause, pronominivalinta on WHICH (ruotsissa VILKET).
- Tyyliin: I can speak Swedish well, WHICH is nice!
- Huom: WHICH-sanaa EI kirjoiteta witch tai wich. Se olisi lähinnä vitsi, heh!
- Piece of cake, eh?

- Treenaa täydentämällä ja vaikkapa parin kanssa A/B-meiningillä.
- Etkö saanut taaskaan Jouluna tarpeeksi paketteja? Tässä tukipaketti relatiivipronomineista. Enjoy!
- Tässä tukipaketista that-harjoitus ja yleiskoonti PowerPointtina nopeaan kertaamiseen.
******************************************************
Maxx’s Mini Grammar Corner: Artikkelit
- tarkasta erikseen artikkelit tekstistäsi
- artikkelin paikka on sanan kaikkien määreiden edellä (paitsi muutama poikkeus)
- a/an-valinta: katso artikkelia heti seuraavaa sanaa ja mene sen mukaan, eli.
- a man, an old man
- Vertaa enkun ja ruotsin substantiivin taivutusta. Ajattelu menee kutakuinkin samoin ja artikkelit siinä samalla:
- en pojke (a boy), pojken (the boy), pojkar ( _boys), pojkarna (the boys)
- Ohjeita artikkelivalinta-ajatteluun:
- Asia mainitaan usein ensin epämääräisenä, sitten jatketaan määräisenä
- Asiayhteys voi heti määrittää sanan tai asioita on vain yksi (määräinen)
- Sana on määräinen, jos voit olettaa, että lukija tietää, mistä kohteesta juuri on kysymys.
- Sana voidaan määrittää sanan perässä, joten se voi olla heti määräinen
- ”Laita laskettavalle sanalle artikkeli, jos ei ole syytä jättää sitä pois.”
Artikkelit kertaukseen:
Maxxin Artikkeli PP: Artikkelit PPT , Artikkelitietoutta tässäkin PowerPointissa, Täällä SanomaPron näkemys artikkeliteoriasta
Täydennä puuttuvat artikkelit kertomukseen (monipuolinen harjoitus)
Täydennä puuttuvat artikkelit Andersenin satuun
Artikkeliharjoituksia netissä
Article attack!
*******************************************************************************
Maxx’s Grammar Corner: Lauseenvastikkeet
- kirjallista tyyliä, kysytään eri tavoin ylppäreissä, huomataan kirjoitelmassa, tiivistää tyyliä, ei ole ainut tehokeino
- aktiivisen sivulauseen predikaatti lyhenee -ing-muotoon
- passiivisen sivulauseen predikaatti lyhenee 3.-muotoon
- Yleisimmin lyhennetään sivulauseita, joilla on sama subjekti kuin päälauseessa:
- The people who live here are wealthy.
- The people living here are wealthy.
- Jos subjekti on eri, ota SL subjekti mukaan:
- As the rain was so hard, we couldn’t go out.
- The rain being so hard, we couldn’t go out.
- Myös rinnasteisia päälauseita voi lyhentää:
- Jane worked very hard and earned a lot of money.
- Jane worked very hard earning a lot of money.
- Jos sivulause ilmaisee aikaa, kysy: Onko tekeminen 1) samanaikaista vai 2) tapahtuiko SL ennen PL?
- 1 Samanaikaisuus:
- Tom did his homework while he listened to music.
- Tom did his homework listening to music.
- 2 SL tapahtui aiemmin:
- When he had done his homework, he watched TV.
- Having done his homework, he watched TV. (Kysytään usein YO:ssa having + 3.muoto)
- After doing his homework, he watched TV. (Kysytään usein YO:ssa after + -ing-muoto)
- Perusmuotokorvaus kun edellä on järjestysluku, superlatiivi tai next/last/only
- Who was the first man who landed on the moon?
- Who was the first man to land on the moon?
- What’s the best tool to use for this job?
- Who’s next to be served?
- Perusmuotokorvaus epäsuorassa kysymyksessä:
- Janet didn’t know what she should do next.
- Janet didn’t know what to do next.
- I don’t know if I should laugh or cry!
- I don’t know whether to laugh or cry!
- Olla-verbi sivulauseen ainoana verbinä voi jäädä kokonaan pois:
- When I was alone, I started to think.
- Alone, I started to think.
************************************************************
- Käydään läpi Maxxin PowerPoint lauseenvastikkeista
- Teoria löytyy myös Insights 6 s. 159 – 166
Paljon hyviä selkeitä lauseenvastikeharjoituksia tässä:
LAUSEENVASTIKKEET_HARJOITTELUA – WORD , LAUSEENVASTIKKEET HARJOITTELUA – PDF
LAUSEENVASTIKKEET HARJOITTELUA KEY – WORD , LAUSEENVASTIKKEET HARJOITTELUA KEY – PDF
- Maxx on konvertoinut tukipaketin avainharjoitukset lauseenvastikkeista PowerPointiksi:
- IN6 Tukipaketti Lauseenvastikkeet PP
- Sieltä löytyy mukavassa muodossa lauseenvastiketreeniä
- Lauseenvastiketreeniä Test & Train-paketeista Niiden KEY.
********************************************************************************
Maxx’s Grammar Corner: Sequence of Tenses
Aikamuotojen mukautuminen NOPEASTI selitettynä (Maxxin PPT)
- Sequence of tenses (urly.fi/2qGs)
- Muuta tarina menneeseen aikaan: Sequence of Tenses-harjoitus urly.fi/2qGt
- Edellisestä PPT-esityksestä johdettuja harjoitteita.
- Wish/Hope https://urly.fi/1Qvo
- Ehtovirkkeitä https://urly.fi/1Qvq
- Epäsuora esitys https://urly.fi/1dwm
- Aikamuotoharjoitus A tense moment + KEY
- Täällä urly.fi/2qGu vielä aikamuotomonivalintaa, ja sen KEY urly.fi/2qGv
- Avoin harjoitus: Jatka itse ehtovirkkeitä
****************************************************************
Maxx’s Grammar Corner:
Epäsuora esitys ja PARHAAT HARJOITUKSET
UUTTA 13.03.2022: Maxx opettaa sinulle epäsuoran esityksen SELKEÄSTI. Enjoy the ride!
****************************************************************
ENA Maxxin tentit 2023
S 20 A-Englanti Harjoittelukoe
Tenttimateriaalit Maxxin pilvessä.
- Siellä on:
- Connective phrases – Sequence of Tenses
- Ylppärikirjoitelmia arvioituna
- Kirjoitelmaohjeet rautalangasta eli Mona Lisa opettaa kirjoitelmaa
- Idiomeja
- Kielioppikertauslauseita (Blue Planet)
- Kielioppikertauslauseita (SUKOL)
- Sidosteisuutta tekstiin
- Yleistä : Lopussa vielä yksi fraasitesti ja lauseiden yhdistäjäfraaseja
- 2020 – Kuulumisia englannin jaoksesta
- 2021 – Kirjoitelmien arviointikriteerit, sidosteisuus, lauseadverbit, mallikirjoitelmia
Tässä malliksi arvosteltuja oikeita ylppärikirjoitelmia Ylioppilastutkintolautakunnasta.
***
Maxxin ABI-kurssin sivu: Paljon tärkeää asiaa!
Maxxin 2022 Abikurssin sivu: Vaihteeksi Paljon tärkeää asiaa!
***
Alla Maxxin sivuston antia ABIlle. Ei se juutas ainakaan siitä jää kiinni, etteikö materiaalia kertaukseen olisi.
*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*
- Kommenteissa on fraasien käyttöä vielä laajennettu suuresti! Check them out!
- IN5 Fraasimateriaalit nopeaan kertaukseen
- IN7 Fraasimateriaalit nopeaan kertaukseen
- IN3 Fraasimateriaalit nopeaan kertaukseen
^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*
Englannin kirjalliseen ylioppilaskokeeseen valmistautuminen – Ei heikkohermoisille!
Englannin yo-kuunteluun valmistautuminen ja kuuntelun harjoitteleminen
Englannin kielen PowerPoint-kielioppi
Kirjoitelman elävöittäminen helpoilla tavoilla
Lauseadverbit kirjoittajan tukena
Kirjoitelmaohjeet rautalangasta: Meet Mona Lisa!
Sidosteisuutta kirjoittamiseen
Näitä asioita kysytään rakenne- ja sanastomonivalinnassa. Voit oikeasti valmistautua!
Ylppäreihin valmistautuminen pitkällä aikavälillä
Yo-kokeen tekstinymmärtäminen. Voit oikeasti valmistautua!
Fraaseja, sanontoja, prepositioita, idiomeja, pronomineja
Monivalintarakenneharjoituksia ABIlle
Oikeinkirjoitus- ja alkukirjainharjoitus
Paras produktiivinen aukkotäydennys kommentteineen ABIlle!
Kliseet: Vanha konsti voi olla parempi kuin pussillinen uusia
Kliseitä – seuraa näitä kuin hai laivaa…
Vastakohtia englannin kielessä Opposites attract: Antonyms
*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*
*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*
IN6 Alleviivausmateriaalit kommentoituna eli nopein tapa ABIlle kerrata IN6-fraasit: T1, T2, T4, T9
^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*
*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*
YTL:n Englannin jaoksen puheenjohtaja Katja Mäntylä kertoo, miten asiat ovat. Silloin ABI kuuntelee ja ottaa vaarin:
*Avovastauksissa yksiosaisten kysymysten vastausmerkkimäärä on max 100 merkkiä
*Monivalinnoissa “harhauttajat” eli oikealta kuulostavat (mutta tekstin /kuullun mukaan väärät) vaihtoehdot tutkitaan: voiko niitä hyväksyä. Joskus useampi vaihtoehto hyväksytään. Joskus kaikki saavat pisteet ko. kohdasta (ei hyvä, nostaa pisterajoja)
*Kirjoitelmissa siirrytty KOMMUNIKATIIVISUUDEN ja VIESTIN VÄLITTYMISEN suuntaan. Virheet eivät automaattisesti vähennä pisteitä, pääpaino sujuvuudessa luettavuudessa ja aiheen käsittelyssä. Virheet vaikuttavat näiden kautta: virheitä vilisevä teksti ei ole enää teksti, eikä sitä ole helppo lukea tai ymmärtää.
*Ohi ohjannasta on kirjoitettu paljon (vähemmän tai enemmän ohi). Pistevähennykset vaihtelevat tapauskohtaisesti, voi saada myös 0p.
*Esim. kirjeessä pitää olla aloitus- ja lopetusfraasi/nimi. Kiimingin lukion lavikandidaatilta meni -2p kiitettävästä kirjoitelmasta kirjeen puutteellisten tunnusten myötä (onneksi lavi tuurilla säilyi).
*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*
Treenaa ylppäreihin … ylppärimateriaaleilla. Alla S 16 ja S 15 RATKAISTUINA JA KOMMENTOITUINA! Asialla Maxx-setä ja Paula-täti. Huomaa, mikä ero näissä on siihen, että vaan itse pähkäilet, että miksihän se meni noin. Nuo eivät vielä ole sähköisiä kokeita, mutta asia ja kieli on samaa vaatimustasoa ja se on sinulle tärkeintä. As always, tee ajatuksella se, minkä teet. Laatu korvaa määrän, jos vaikka ajasta on uupelo.
***
s-2016-kirjallisen-vihkon-tekstinymmartamisosuus-ratkaistuna-pdf-final
s-2016-kirjallisen-vihkon-kielioppiosuus-ratkaistuna-pdf-final
***
S 2015 A-englanti tekstinymmärtäminen ratkaistuna Final
S 2015 A-englanti rakennekoe ratkaistuna PDF
S 2015 A-englanti prod rakenne ratkaistuna Final
*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*
Kuullunymmärtämisharjoitusta videoiden avulla. Mutta mistä? Kaksi aivan upeaa loppumatonta lähdettä ovat Ted ED-videos ja SciShow. Ehdottomasti suositeltavia! Enjoy!
*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*
Seuraa toki uutisia enkuksi nyt kun pitää olla perillä asioista ylipäätään ja välillä jopa ulukomaan kielellä. Alla sivustoja, jotka kertovat Suomesta enkuksi. Enjoy!
Yle News / Helsinki Times / News Now Finland / Finland Today /
*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*
Heittomerkki PITÄÄ osata laittaa oikein kokeissa. Korjausohjelma saattaa pitää vääränlaista heittomerkkiä virheenä ja antaa nollat, vaikka homma on itse asiassa osattu. Heittomerkki on useissa näppäimistöissä “ENTERin kainalossa”, mutta voi se olla muallakin. Tsekkaa koneesta, jota kirjoituksissa käytät. Näppäimistön ylärivissä oikealla on kirjaimien yllä käytettäviä aksenttimerkkejä, jotka EIVÄT ole siis heittomerkkejä. Tarkkana kannattaa olla.
Nämä kirjoitelmaotsikkotyypit ei saa mennä ohi sen takia, että kokelas ei tiedä, mitä muotoseikkoja vaaditaan. Jotain asiasta voidaan sanoa:
Kirjeen tunnusmerkit:
- Aloitus: Dear Sir, Dear Madam, To Whomever it may concern (Kenelle asia kuuluukin)
- Lopetus: Best regards,
- Oma nimi
Puheen tunnusmerkit:
- Aloitus Ladies and Gentlemen!
- Lopetus: Thank you!
Ei ole loppujen lopuksi vaikeaa, eihän?
*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*
Olethan lukenut kaikkien asennekasvatusartikkeleiden ÄIDIN?
Englannin kirjalliseen ylioppilaskokeeseen valmistautuminen – Ei heikkohermoisille!
Munakasta ei voi tehdä rikkomatta munia. Hyssyttelyn aika on ohi.
*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*
Yleensä ennen enkunylppäriä kysytään, saako lyhennettyjä muotoja käyttää kirjoitelmassa. Eli don’t / doesn’t / didn’t / won’t / wouldn’t jne. vai erikseen do not / does not / did not / will not / would not ?
Tea-täti meistä enkunmaikoista tuoreimpana enkunlaitoksella vasta opiskelleena sanoo, että lyhenteitä ei siedetä enkunopinnoissa yliopistossa. Fair enough, mutta nyt ollaan lukiossa ja ylppäreissä mennään semmoisilla rakenteilla, jotka osataan oikein. Toki do not on kirjallisempi ja muodollisempi kuin don’t, mutta muista, että kysymyslauseissa sanat menevät eri paikkaan kuin väitelauseessa: Do you not love me anymore? vs. Don’t you love me anymore?
Eli valitse itse linjasi. Lyhenteiden käyttö ei alenna vaikutelmaa ylioppilaskirjoituksissa. Muodollisemmat versiot istuvat asialliseen tekstiin ja tyyliin. Ylppäreissä ei laiteta mitään epävarmaa kirjoitelmaan, joten menettele niin kuin oikeaksi tiedät ja niin kuin olet tehnyt tähänkin saakka.
*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*
Kirjoitelman arviointikriteerit, sidosteisuutta, konjunktioita, lauseadverbeja (kaikki osaavat käyttää), mallikirjoitelmia. Arvioinnissa korostuu nykyään viestinnällisyys ja sidoskeinojen käyttö. Kappalejako ja loogisuus aaadaan suunnittelemalla; kielellinen laajuus ja monipuolisuus version 1.0 kriittisellä muokkaamisella versioksi 2.0. Kielioppi ja oikeinkirjoitus tarkastetaan huolellisesti. Sitten (mutta vasta sitten) on jopa varaa odottaa kunnon tuloksiakin.
*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*
Kuulumisia englannin jaoksesta 2021 – Ajankohtaista asiaa Lautakunnalta
*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*
Thoughts on education:
“Good teaching is one-fourth preparation and three-fourths theater. “ Gail Godwin
“No student knows his subject: the most he knows is where and how to find out the things he does not know” Woodrow T. Wilson
Many more quotes here.
*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*
Päivän sidosteisuuskikka kirjoitelmaan ovat LAUSEADVERBIT! Näitä Legoja lauseen alkuun pilkulla erotettuna niin koko seuraava lause saa vivahteen. Very easy indeed! Tätä maustetta, kuten muitakin, käytetään kohtuudella. Täällä Quizlet-muodossa.
*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*
Onko helppoa olla ope? Päättele itse. Teachers’ job description
*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*
Täällä abien pitää pyöriä. Avainasioiden yleiskertausta! Makkaramainoksessa sanottiin: Lihaa säästämättä, laadusta tinkimättä! Sama sopii enkunkertaukseen, heh. Kertaamalla nostat luottamustasi tärkeän päivän tekemiseen. SINUN pitää luottaa itseesi; muiden luotto on myötäluottamista eikä juuri auta sinua tiukassa paikassa. Sinä autat itseäsi.
*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*
Lyömätön hinta-laatusuhde! Giant value! 0,00 € only for you while stocks last!
It’s a fix, to which you shouldn’t say nix! (forced laughter)
Oudon sanan voit myös määrittää ainakin jossain määrin tuntemalla englannin kielen etu- ja jälkiliitteet. Niillä on aina sama merkitys, joten seuraavaksi katsot sanan juurta. Onko siinä jotain tuttua? Vaihda pari kirjainta; onko nyt tuttu? Ruotsin tunnilla ehkä tullut vastaan? Lista englannin kielen etu- ja jälkiliitteistä täällä . Vielä laajempi lista etuliitteistä täällä. Jos joskus muutaman kirjaimen yhdistelmän merkitys kannattaa opiskella, niin näiden etuliitteiden kohdalla.
*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*
Miksi ajattelumme voi olla vääristynyttä? 50 cognitive biases Sanoisin, että tuolta voi kopsia näkökulmaa vaikkapa enkunkirjoitelmaan. Pohjaa perusteluillesi. Ainakin jämäkkää kieltä kompaktissa muodossa. Enjoy!
*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*
Varoitus! Tästä sananjuuriasiasta ei nyt vaan saa helppoa ja viihdyttävää lukupläjäystä sitten millään. Jos tämä ei haittaa sinua, delveeraa diipperimmäs enkun sanojen syvyyksiin.
Kertaamatta tässä suuressa määrin englannin kielen historiaa toteamme, että englannin kielen sanastossa näkyy paljon latinan ja kreikan vaikutteita. Monet näistä “kansainvälisistä” sanoista tunnetaan suomen kielessä ns. sivistyssanoina. Laajenna siis yleissivistystäsi tutustumalla tähän ikivanhaan ja kielirajat ylittävään kieliainekseen. Löydät sieltä monta ilahduttavaa yhteneväisyyttä klassisten kielten ja nykykielen välillä. Tämän kieliaineksen tunnistaminen parantaa roimasti tekstinymmärtämistaitoasi. Latinaa ja englantia täällä . Kreikkaa ja englantia täällä .
*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*
Miten olisi kliseeosasto? Jotkut sanovat, että kliseet ovat kuluneita sanontoja eivätkä tuo henkilökohtaista lisää tuotokseen. Minä sanon, että olemme vieraan kielen oppijoita, jotka hyötyvät kaikesta kielestä, jonka tiedämme olevan oikein. Tosi iso kliseelista tarjoaa meille valmiita Legoja käytettäväksi. Tietenkin oikeassa paikassa ja siinä niiden vaativuus onkin. Innostuitko kliseistä? Jatka tutkimusretkiäsi kliseiden ihmeelliseen maailmaan täällä ja täällä.
*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*
Oletko jääkiekkotietäjä? Koripallotietäjä? Jalkapallotietäjä? Todista se täällä.
*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*
Ei ole lusmuilijaa, joka ei hyötyisi tämän artikkelin lukemisesta. Töiden ja opiskelun välttelyssä kiveäkään ei saa jättää kääntämättä. Tai lusmun tapauksessa jättää käännättämättä (antaa muiden tehdä hommat). Täältä luokan edestä nämä taktiikat on opittu tuntemaan. Sinulla voi tosin olla vielä jokin salainen ase, jota en ole huomannut.
*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*
Kirjoitelma ei jätä rauhaan ennen kirjoituksia. Ohjeita voit lukea till the cows come come, sillä aina noista voipi jotain osviittaa itselle vielä saada, vaikka kuinka Mestari ajattelet olevasi. Suunnittelu, asia-argumentit ja niiden tarkentavat erittelyt etukäteen itselle ylös, muistetaan, että rakenne– ja sanasto–Legoja pitäisi esitellä monipuolisesti, ajatukset yhdistellään syy-seuraussuhteiksi jonkun sortin logiikka mielessä, editoidaan teksti kriittisesti helposti luettavaksi ja selkeäksi (kappalejako), tarkistetaan joka juuttaan sana (onko sanalla/merkityksellä olemassaolon oikeutus ja onko se kirjoitettu oikein) ja kun kaikki tämä on huolehdittu, sinulla voi olla oma ylätason tuotos. Muista, että kirjoitelma arvioidaan nyt koko maan asteikolla, ei enää koulun tasolla (joskus sait ehkä sympatiapisteitä maikalta, nyt et) ja siksi pisteet pitää todella ansaita yo-päivänä.
Käy ennen koepäivää omia kirjoitelmiasi läpi ja etsi sieltä sinulle tyypillisiä fiboja, listaa ne ja kirjoita ylös paperinnurkkaan koepäivän aluksi. Sinun ei tarvitse hypätä pää edellä tavanomaisiin sudenkuoppiisi tällä kertaa.
* 8 steps to write a good composition Part 1 and Part 2
*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*
Sangen monipuolinen sanasto- ja kielioppisivusto on 7ESL.
Kielioppia? Linkkisanoja? Synonyymeja? Keskustelufraaseja? Idiomeja? Fraasiverbejä? Ja jopa kollokaatioita eli sanoja, jotka esiintyvät yhdessä. Opettele kollokaatioita niin se enkun luontevuus kasvaa entisestään. Harvinaisen hyödyllinen valikoima täällä.
*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*
Idiomeja ei koskaan ole näkökentässäsi liikaa. These idioms were handpicked by Maxx. Hyötysuhde näissä tosi hyvä (eli käytetty lukuaika vs. saavutettu hyöty). Siis Idioms Quiz 1 ja Idioms Quiz 2 .
*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*
Some, any, every ja no johdannaisineen sun muut noiden sukulaiset. Kaikki käyttävät ja Lautakuntakin kysyy noita tämän tästä. Tässä iso PowerPointti peruskertaukseen.
*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*
Aina ei kehitykseen ole uskottu. Mistä sen tietää, mitä te, kohta entiset ABIt, tulette tekemään, keksimään ja saavuttamaan? For the record, ihan vaan hyvä elämä kyllä riittää. Viihdyttävä pläjäys täällä.
*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*
Tähän päivitykseen ei nyt liity tehtävää. Muistakaa kaikki ABIt siellä ulkona – omat ja vieraat -, että olette tahtomattanne erityisikäluokkaa, jolla tulee olemaan lukioajastaan ainutlaatuista muisteltavaa. Toivottavasti kenenkään ei tarvitse sanoa jälkeenpäin, että “Lamaannuin, koska etäily ja muut rajoitteet tekivät elon hankalaksi“. Sen sijaan olisi kiva pystyä kertomaan, että “Joo, hankalaa oli totta kai, mutta tein kaiken voitavani ja selvisin!“. Toimitaan kaikki yhdessä, niin tavoitteet voivat toteutua. When the going gets tough, the tough get going!
Terveisin MINÄ
*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*
Sarjassamme “Ratkaisuja, joita voit tehdä kirjoitelmanteon aikana” esitellään tällä kertaa ajatus, että ABI voisi vähän miettiä, minkälaista sanastoa kirjoitelmassaan käyttää. Artikkeli on hiukan kallellaan verbien suuntaan adjektiivien sijasta. Kummallakin sanaluokalla on kuitenkin oma tärkeä duuninsa, mutta totta on, että enkun verbit voivat olla tehopakkauksia: yhdellä sanalla voidaan ilmaista asioita, joiden kuvaamiseen muussa tapauksessa tarvittaisiin kokonaisia lauseita. Ts. huomiota adjektiiveihin ja verbeihin.
*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*
Enkun ylppäreissä on kuullunymmärtämisosuus. Taitaa olla harvemman lempiosio. Kuuntelu ON vaikea laji kenelle tahansa eikä siinä voi taianomaista tasonkorotusta odottaa paria nettivinkkiä noudattamalla. Kuuntelutaito vertautuu siihen, kuinka suuri sana- ja fraasivarasto sinulla on ja kuinka hyvin olet sanojen ääntämisestä perillä. Kielen puhuminen ja toisaalta kaverin kuunteleminen ovat sitä kielen näkymättömän version kanssa pelaamista. Ei ole silmin havaittavaa versiota. Siksi se on vaativaa.
Opettele siis paljon sanoja ja niiden ääntämisasuja, pälätä paljon enkkua ääneen (kaverille tai itseksesi tai lue tekstejä ääneen), kiinnitä huomiota elokuvien ja sarjojen kieleen, laula ääneen suosikkipiisejäsi, mitä vaan kunhan kurkustasi pulppuaa enkun sanoja. Ylppäreiden kuuntelutaktiikoista voit lukea täällä.
*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*
Sanovat, että on elämää kirjoitusten jälkeenkin. Ehkä suunnitelmissasi on hakeutuminen johonkin jatko-oppilaitokseen. Paljon on puhuttu ylppäriarvosanojen antamista lähtöpisteistä eri aloille. Maxx ei ole asiantuntija ollenkaan neuvomaan kenellekään hakuhommia. Sen verran olen kuitenkin katsellut Opintopolusta korkeakoulujen arvosanapainotuksia, että paljon puhutun pitkän matikan kannoilla tulee aika äkkiä äikkä. Tästä äkkäämme, että kannattaa pärjätä äikän ylppäreissä. Tässä jotain enkkua koitetaan saada kaaliin ja kuitenkin se on kuulkaa suomen kieli, jolla meistä jokainen hommat hoitaa tässä maassa ja tässä elämässä. Katso korkeakoulujen arvosanapainotukset täällä.
*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*
Okei! Löysin itselleni kirjoitelmaotsikon. Olen tässä jo pyöritellyt itselleni kymmenkunta ideaa aiheesta puolesta ja vastaan. Pitäisi saada seuraavaksi sitä arviointiohjeissa moneen kertaan mainittua sidosteisuutta ja loogisuutta tekstiin. Pitäisi jotenkin osoittaa lukijalle, että mistä mää tuun ja mihin oon menossa näiden asioiden kanssa. Ei taida kannattaa vaan asetella näitä mietteitä semmoisinaan peräkkäin. Tarvitaan Legoja, joilla selvennetään ja jopa alleviivataan ajatuksenjuoksuani. Voisitko auttaa, Mr W.W.Webb?
Examples of argumentative language , 40 Useful Words and Phrases for Top-Notch Essays, Using Sign-Post Words and Phrases, Using Appropriate Words in an Academic Essay, Research paper language (näillä pärjäät väitöskirjassa asti)
*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*
“Muistakaa opettajat ottaa kaikenlaiset oppijat huomioon opetuksessanne. Jotkut oppivat paremmin kuvien kautta eli ns. visuaaliset oppijat. Mitä tarjoatte heille?” Kaiku opetusharjoittelusta kuuluu vielä vaimeana. No joo, paljon olen puhunut ja kirjoittanutkin mahdollisista hyödyllisistä tavoista kasata oman ylätason ylppärikirjoitelma. Joku vuosi sitten äkkäsin kuvantaa mainitun prosessin ja tulos on Kirjoitelmaohjeet rautalangasta, jossa itse Mona Lisa opettaa meille päälinjoja kuvien kautta ja itse asiassa kertoo, että omintakeista kirjoitelmaa on monenlaista ja sinultakin toivotaan sellaista: yksilöllinen ja omintakeinen pläjäys eikä mikään Barbie-aine (ks. Mona Lisa-tiedosto).
*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*
Kuka näitä sivuja sulle tuunaa? Maxx-setä Kiimingin lukiosta päivää! ABIt koostivat taannoin tällaisen A4:n Maxxin saarnoista. Enjoy!
*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*
Kaikissa kielissä on sanontoja ja sananlaskuja. Ehkä voit käyttää niitä hyväksesi jossakin napakassa paikassa. Tällainen opeteltu viisaus ei saa dominoida kenenkään kirjoitelmaa, kuten ei mikään muukaan yksittäinen tehokeino, mutta joskus viittaus tällaisiin ikonisiin juttuihin voi piristää. Siis: Sata sananlaskua selityksineen.
*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*
His? / Her? / His or Her? / Their? – Mitä pronominia käyttäisin?
Perinteinen ratkaisu viitata sanaan on ollut käyttää maskuliinista pronominia (esim. a doctor and his patient). Tämä koetaan toisinaan syrjiväksi. Toinen reitti onkin valita feminiininen pronomini ja pysyä siinä koko tekstin ajan (a doctor and her patient). On vielä mahdollista sanoa a doctor and his or her patient, mutta se kuulostaa aika raskaalta rakenteelta ja syrjii edelleen muunsukupuolisia henkilöitä.
Esim. ammattinimissä voidaan ehkä käyttää sukupuolineutraalia sanaa (esim. firefighter pro fireman) ja viitata pääsanaan their-pronominilla ( a doctor and their patient). Tuo their nauttii itse asiassa aika suurta luottamusta nykyään. Sitä voi siis käyttää yksikönkin kanssa (someone left their cap on the shelf)
*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*
Luuletko olevasi Taivaan Lahja englantia opiskelevalle maailmalle? Haluatko haastetta? Sesquipedalian Brain Teasers tarjoaa englannin sananlaskuja puettuna vaikeaselkoisiin harvinaisella sanastolla ilmaistuihin muotoihin. Pitäisi ensin tietää, mitä sanontaa haetaan. Jos maltat olla skrollaamatta monipolvisia lauseita pitemmälle, saat eniten riemua tehtävästä. Jos et tunne kaikkia sanontojen oikeita versioita, ne on listattu seuraavaksi; skrollaa sinne, jos haluat yhdistää sanonnat ja niiden monipolviset versiot. Sivun lopussa on KEY.
Tässä nykymaailmassa tällaisenkin vaativan tehtävän ratkaisut voi googlettaa tuosta vain. Miksi kuitenkaan tekisit niin; eihän siinä opi mitään. Itse löysin aikanaan nuo brain teaserit ja mietin pään puhki, että mikä tuttu sanonta aina kunkin taakse kätkeytyy. Pari kolme piti jopa tarkistuttaa natiivilla, kun oma tietämys ei riittänyt. Tämän jälkeen en olekaan saanut vastaavaa tyydytystä tehtävien tekemisestä. Oli tämä sen verran riemukas rarkaistava. Tee se siis the hard way, jos pystyt. Enjoy!
*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*
Mikä sinun motivaatiosi kaikelle tekemisellesi nyt olikaan? Tsekkaa pari hauskaa esimerkkiä täällä.
*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*
Haluatko kuulla lisää kettuilua? Ei se mitään, tässä sitä tulee. Kielet ja työelämä.
*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*
Miten pääset tavoitteisiisi? Tärkein taikasana kuulostaa vihannekselta meidän kielessämme. Opi myös, mikä ei ratkaise, mikä ei sekään ratkaise ja mikä ihme kyllä ei ole myöskään ratkaisun avain.
*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*
NYT ON TÄRKEÄ HOMMA!
Erityisesti vieraiden kielten ylppäreissä kokelas kohtaa paljon tekstejä, joista on erilaisia tehtäviä. Tekstin kaikinpuolinen haltuunotto ja ymmärtäminen on siis olennaisen tärkeää. Näet tekstin oletuskoossa oletusfontilla oletusohjelmassa. Tämä voi sopia monelle, mutta voi olla, että tekstejä voisi saada kokelaan kannalta selkeämmiksi ja paremmin haltuunotettaviksi.
Ylioppilaskoeympäristössä annetaan kokelaan käyttöön esim. tekstinkäsittelyohjelma LibreOffice Writer, johon voit kopioida ja liittää tekstiä ja sen jälkeen muotoilla sitä haluamasi näköiseksi. Joku kokelas voi haluta tietyn taustavärin tekstille. Onnistuu. Tai tietyn fontin. Niitä on paljon tarjolla. Ehkä haluat hiukan suurentaa oletusfonttikokoa. Tämäkin käy. Haluat ehkä lihavoida (alleviivata tai kursivoida) jotain sanoja tai fraaseja tekstistä. No problem.
Homma kuitenkin vain paranee: kun teksti on Writerissa, tekstinkäsittelyn toiminnot ovat valittavissasi. Voit esimerkiksi ETSIÄ tekstistä sanoja, jotka voivat olla tärkeitä vastaamisen kannalta tai sitten vaikkapa kieliopin tarkistamisen kannalta (Esimerkki: ruotsinkielisestä tekstistä hakemalla “min” näet mihin muotoon omistussanan jälkeinen substantiivi tuleekaan, ts. min bil ). Jos aikaa, sinnikkyyttä ja kiinnostusta on, teksteistä voi tarkistaa tai mieleensä palauttaa vaikka mitä kirjoitetun kielen asioita: kielioppia, sanastoa, rakenteita …
Tekstin siirtäminen kokeessa annettuihin ohjelmiin ei siis ole kiellettyä. YTL:n jäsen toteaa tästä asiasta seuraavaa: “Saa kopioida ja käsitellä kokeen tekstiä muissa ohjelmissa jos näin haluaa tehdä. Rajoitteena on se, ettei fonttia saa (ilman erityisjärjestelypäätöstä) suurentaa niin, että siitä muodostuu mahdollinen vilppitilanne tahatomasti tai tahallisesti.” Toisin sanoen ei saa antaa valvojille vaikutelmaa, että kokelas yrittää jotenkin auttaa olan yli toista kokelasta ylisuurella fontilla, alleviivauksilla jne. No eihän fonttia tarvitse niin paljon suurentaa, että mitään tällaista epäilyä heräisi.
Summa summarum, jos tunnet, että tekstin ymmärtäminen voisi olla kohdallasi jotenkin helpompaa kuin oletusympäristössä, kopioi teksti ja vie se LibreOffice Writeriin, muokkaa se ohjelmassa sinulle sopivan näköiseksi (tekstin taustaväri, fontti, fonttikoko, fontin väri, vaikka joka toisen rivin lihavointi, jotta silmät pysyvät oikealla rivillä) niin mahdollisuutesi hallita vaativia tekstejä voi parantua. Tutustu etukäteen mahdollisuuksien mukaan Writerin käyttöohjeeseen, jotta aikaa ei mene hukkaan kokeessa ohjelman haltuunottoon.
Tässä pari perusvinkkiä:
*Muotoilu > Sivu > Alue > Väri (kun haluat tekstille jonkun tietyn taustavärin)
*Perusvalikossa Fontti, Fonttikoko, Fontin väri, Korostusväri
Control C = kopiointi, Control V = liittäminen, Control B = lihavointi, Control U = alleviivaus ja Control I = kursivointi
*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*
Miten harjoitella kuullunymmärtämistä tehokkaasti englannin kielen ylioppilaskokeeseen? Hmmm … Nyt keksin! Tekemällä vanhoja ylioppilaskuunteluita! Toinen paikka, jossa on myös tuoreimmat kuuntelut on tietenkin Abitreenit. Enjoy!
*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*
“Eihän siihen enkun ylppäriin voi oikein treenata etukäteen? Kun ei voi tarkasti sanoa, että mitä siinä kysytään niin eihän semmoiseen voi valmistautua. Eihän? Pliis, eihän mun tartte alkaa vielä kertailla juttuja. Eikö se kielitaito jo oo semmoinen kuin se on?”
Niin. Onhan pääosa hommista nyt tässä vaiheessa tehty. Päätä ei kuitenkaan panna pensaaseen ja kuvitella, ettei paneutuva kertaaminen ja muu valmistautuminen toisi parannusta pisteisiin. Kyllä tuo. Mitä asioita ylppärin rakenneosioissa kysytään? Maxx selvitti. Siis Näitä asioita kysytään rakenneosioissa. Voit oikeasti valmistautua. Jatkolinkit vievät Maxxin kielioppi-PowerPointteihin. Hauskoja iltapuhteita kieliopin parissa! (Sorry. Couldn’t help myself with that one.)
*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*
Lukiossamme käytetään Insights-sarjaa. Olet käynyt Maxxin kursseilla erinäisen määrän tekstejä läpi ja täytellyt niistä fraasimonisteita. Kertaa ne nyt, niin saat nopean katsauksen kappaleiden sanoman ytimeen. Olet työstänyt kappaleita tunneilla. Näin niiden sanasto ja fraasit kertautuvat nopeasti.
IN 3 Fraasilaput KEY / IN 5 Fraasilaput KEY / IN 6 Fraasilaput KEY / IN 7 Fraasilaput KEY
*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*
Juuttaanmoinen määrä harjoitusta pitkälle ehtineille opiskelijoille : English Revealed! Vaativia harjoituksia ja helppo tarkastaa.
*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*
- Upperlanguage – Yo-tason harjoituksia ABIlle (urly.fi/2pMy)
- Monenlaisia vaativia harjoituksia
*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*
Maxxin koronamuotia. Muista! Koronan edessä ei lamaannuta! When the going gets tough, the tough get going!
*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*