Lusmuilun lyhyt oppimäärä

Olet siis päättänyt mennä yli siitä, missä aita on matalin? Okei, miksetpä sitten tekisi hommaa ammattimaisesti saman tien, kerranhan sitä vain lukiossa ollaan. Riman voi alittaa, asettaa maan tasolle tai peräti kaivaa vieläkin syvemmälle. Voit myös mennä yli siitä, missä ei ole aitaa ollenkaan. Miksi sinun pitäisi pokkuroida maikoille, kun osaat hommat muutenkin? Miksi peruskoulun jälkeen on tämmöinen lukiorääkki ennen kuin sen lakin saa? Sinä olet maailmankaikkeuden järkevin olento aivan vaan omaa synnynnäistä lahjakkuuttasi toteuttaen. 75 kurssia ja jotkut halavatun ylioppilaskirjoitukset siihen päälle, jotta saat yo-lakin. Käsittämätöntähän se on, mutta valitettavasti totta. Jotenkin opettajien ja opintojen kanssa täytyy luovia, mutta työnteosta meitä lusmuja ei yhytetä. Seuraavassa kumminkin kullanarvoisia vinkkejä lusmulle lukiouran varrelle. Virheitä saa tehdä, mutta pölijä ei tarvitse olla. Joten asiaan.

Ensinnäkin, kuusi pakollista enkunkurssia (En1 – En6) pitää olla suoritettuna päästäksesi kirjoittamaan enkun. Voi tulla jollekin yllätyksenä, että ne voivat olla kaikki nelosia! Miksi tähdätä yhtään korkeammalle? Tärkeintä on saada kurssi suoritettua millä tahansa arvosanalla. Jos haluat jossain vaiheessa lukion päättötodistuksen, pakollisista enkunkursseista saa olla vain kaksi nelosta. Eli jos tavoitteesi on niinkin korkea kuin lukion päättötodistus, jonkin verran tulee suorittaa ainakin silloin tällöin. Peruskoulun vanhalla vauhdilla kyllä useimmiten mennään ainakin alkupään lukiokurssit vitosella läpi niin että jotkut vaikeammat kurssit voi sitten jättää nelosiksi.

Lusmu ei kaihda uhrauksiakaan vältellessään työntekoa. Mieti seuraavaa: “Joskus suomenkieliset vaihtavat äidinkielekseen englannin. Internetin keskustelupalstoillakin pohditaan, voisiko näin laistaa pakkoruotsista koulussa. Äidinkielen vaihtaminen on helppoa ja täysin laillista, sillä viranomaiset eivät edes saa kysellä kielen vaihdon syytä. Äidinkielen vaihto onnistuu täyttämällä maistraatin lomake. Lapselle tarvitaan molempien huoltajien suostumus.” Jos äidinkielesi on englanti, sinun tarvitsee opiskella kansalliskielistämme vain yhtä, eli suomea TAI ruotsia. Alaikäisyys on tässä pieni hidaste: huoltajilta täytyy löytyä ymmärrystä asiallemme.

Mitään kursseja pakollisten lisäksi emme lue, mutta koska 75 kurssia pitää jotenkin saada kasaan, jotain syventäviäkin pitää ottaa ja enkustahan niitä on helppo ottaa: enkunkurssille voi aina mennä vaikkei mitään aikoisi tehdäkään. Odotat tietenkin innolla 18v synttäreitäsi. Se näet tarkoittaa, että voit kirjoittautua aikuislukioon ja päästä ylioppilaaksi päivälukiota pienemmällä kurssimäärällä. Seuraavassa iltalukion idea pähkinänkuoressa:

“Aikuislukion päättötodistukseen vaaditaan 44 aikuisten lukiokoulutuksen opetussuunnitelman mukaista kurssia. Mikäli opiskelija tulee suoraan päivälukiosta iltalukioon jatkamaan opintojaan, tehdään jokaiselle erikseen hyväksiluku. Vähimmäiskurssimäärä on 48, mutta kurssimäärä voi olla tätä suurempikin. Alle 18-vuotiaana lukio-opinnot aloittaneelta vaaditaan mm. neljä kurssia taito- tai taideaineita. Aikuislukioon vaaditaan 18-vuoden ikä.” Jesh! Kolmasosa kursseista pois noin vaan!

Mutta takaisin reaalimaailmaan. Kurssilla pitää jotenkin pysyä, sieltä ei mielellään saisi tipahtaa pois. Yritä haistella, mikä on maikkasi sietokynnys poissaolojen kanssa. Joissakin kouluissa on ihan sovittuja rajoja näistä, joissakin maikat ratkaisevat. Tunneillahan emme viihdy yhtään enempää kuin on ehdottoman välttämätöntä, joten ei kannata antaa maikalle saumaa pudottaa sinua kurssilta poissaolojen takia. Tietenkin voit vaihtoehtoisesti raahautua tunnille kun sellaisia lukujärjestyksessä on ja välttää poissaolojen kanssa saikkaamisen. Mutta kuka juutas jaksaa istua tunneilla!

Tunneilla ei tietenkään tarvitse tehdä paljon mitään, mutta työnteon välttäminen on itse asiassa hienostunut taiteenlaji. Aloitteleva lusmu bongataan luokan edestä oitis ja maikka on luultavasti kimpussasi jossain vaiheessa. Tässä ihan vasta opiskelija jopa tiedotti maikalleen, että on valmis tehtävän kanssa. Mikä oli tulos? Maikan huomio ja lisää tehtäviä.  Tärkeintä on NÄYTTÄÄ siltä, että teet töitä, vaikket niitä tietenkään tee. Kirja kannattaa pitää auki oikealta sivulta ja mieluusti pitää kynä kourassa. Tämä antaa vaikutelman, että olet miettimässä asioita. Jos maikka kiertää luokassa tarkkailemassa työntekoa, sinuun ei luultavasti kiinnitetä huomiota.

Tässä alkuvaiheessa lusmun täytyy vielä tietenkin miettiä, että menenkö kouluun oletusarvona vai enkö mene. Jos olen tunnilla, hyvällä säkällä minun ei tarvitse tehdä juuri mitään jos sulaudun massaan. Jos olen tunneilta pois, maikat kiinnostuvat, että olenko jotenkin hoitanut puuttuvien tuntien asian. Nö jöö! Me lusmut emme mihinkään opiskeluun sorru ( kuka siitä on koskaan hyötynyt, kysyn vaan).  Mietipä tätä: Jos jäät kylmästi kotiin, mikä tuntuu tietenkin luonteellesi sopivalta valinnalta, sinun oletetaan itse ottavan selville tunnin tehtävät. Eli oma vastuunotto korostuu. Damn! Jos istut tunnilla vain ähöttäen ja silmää palvoen, maikat eivät juuri kiinnitä huomiotaan sinuun, mutta jos oot pois tunnilta  kokonaan, systeemi yleensä saa sinut luisteluista kiinni ja ehdottaa jotain missatun tunnin tehtäviä.  Eli lusmu itse asiassa hyötyy siitä enemmän, että hän tulee kouluun, koska silloin voi sanoa olleensa tunneilla vaikkei mitään tietenkään siellä tehnyt. Eli lusmun kannattaa itse asiassa tulla luokkaan ihan päivittäin tunneille sekoittumaan seinäpaperiin  sen sijaan että jäisi kotiin. Jos oot pois, juuttaat maikat aattelee, että et oo tehnyt mitään juttusi eteen. Mietipä tätä. Pienin vastus voisi olla se, että tulee tunneille ja siellä sitten tekee itsensä näkymättömäksi. Maikan huomio on viimeinen asia, jota lusmu haluaa.

. 619-05644810

Jotain näkösuojaa olisi tietenkin hyvä pulpetin etuosaan rakentaa, jotta kännykän saa jotenkin pidettyä esillä. Jos pidät kännykkää sylissäsi ja käytät sitä sieltä käsin, se näyttää luokan eteen aika huvittavalta, voisi jopa luulla, että … no joo. Sanomattakin on selvää, että istut luokan takaosassa mahdollisimman kaukana opettajasta. Apropå, opiskelijat (muutkin kuin lusmut) istuvat yleensä kaukana opettajasta, vaikka tämä olisikin aamulla huolehtinut hygieniastaan. Kysymys kuuluu: Jos luokan seinät eivät olisi rajoitteena, kuinka kauas opettajasta opiskelijat sijoittuisivat? Välillä tuntuu, että ehkä jopa horisontin taakse.

Näin korona-aikana maskin käyttö tunnilla antaa lusmulle hyvän mahdollisuuden piiloutua maikan kotkankatseelta. Maski ensinnäkin salaa kaikki kasvojen ilmeet – voit vaikka näyttää kieltä maikalle eikä kukaan arvaa mitään. Kalavelkoja tyhmille maikoille voi maksaa näinkin. Siihen vielä pitkälippainen lakki päähän, niin opettaja ei näe naamastasi mitään ja pääset omaan rauhaasi. Muista liikuttaa kättä silloin tällöin, jotta et vaikuta nukkuvalta. Kuorsata ei kyllä saisi. Kyynärpäät pulpetille ja kädet ristiin on aika tukeva asento, jolloin päätä voi nojata käsiin tämän tukiotteen juuri pettämättä. Näin pienet tuppluurit tunnin aikana mahdollistuvat. Mikrounetkin vievät tuntia eteenpäin ja välitunti on taas hiukan lähempänä.

Lusmulle on tietenkin lottovoitto päästä etäopetukseen, jolloin mikin ja kameran voi pitää kiinni ja pelkällä tunnin alun ilmoittautumisella pärjäät koko session ajan ellei maikka ole joku intopiukea etäopetuskokeilija, joka edellyttää opiskelijoilta jotain juuttaan sitoutumista ja tekemistä tunnin aikana. Jos WiFi-yhteytesi on vahva ja kantosädettä riittää, voit vaikka pistäytyä ulkona tunnin aikana (jätä mikrofoni kumminkin päälle, jotta voit antaa elonmerkkiä itsestäsi tarvittaessa, vaikka oletkin muualla kuin päätteen ääressä). Kotona tekeminen mahdollistaa monenlaisen kopioinnin ja silmänpalvonnan tuotoksissa eli juuri sen, minkä lusmu haluaa: vähällä vaivalla tulokseen tai mieluusti kokonaan ilman vaivaa. Tekemättömyyden voi aina laittaa vaikean etätyön piikkiin; ei kai ole moitittavaa lamaantua kokonaan, kun pieninkin tilaisuus tulee.

Lusmun ei ehdottomasti kannata pitää ääntä itsestään. Pälätys kaverin kanssa kiinnittää ennemmin tai myöhemmin maikan huomion ja oma rauhasi on taas mennyt. Pysy omissa oloissasi ja näyttele fiksua pitämällä katseesi kirjassa. Täyttele kirjaan sana sinne, toinen tänne, ihan sama vaikka se olisi ’raparperi raparperi’-teatterikieltä. Vältä katsekontaktia opettajaan. Jatkuva maikan pälyily herättää hänen mielenkiintonsa ja huonolla tuurilla hän kiinnostuu tekemisistäsi. Se osoittaa myös maikalle, että opiskelijalla on jotain salakähmäistä meneillään — miksi hän muuten olisi opettajastaan kiinnostunut. Pitkä otsatukka tai lippalakin pito tunnilla (jos sellainen sallitaan) auttavat sinua kätkemään katseesi. Miksi maikat muuten ylipäätään puuttuvat kännykänkäyttööni tunnilla? Sehän on täysin oma asiani ja jos missaan jotain tunnilla niin sehän on vain minulta pois. Voin aina sanoa kaikkeen mitä en välitä tehdä: Sehän on vaan minulta pois. En kyllä oikein tiedä, mitä tuolla tarkoitan, mutta se kuulostaa uskottavalta ja se on tärkeintä. Mikseivät maikat tajua, että 75 min ilman somea on murhaa! Nettijumala on ankara jumala: häntä on palvottava monta kertaa oppitunnin aikana.

Kieltenkurssien ryhmät ovat onneksi usein suuria, joten joukkoon on helppo kadota. Jos lusmulle annetaan suullinen tehtävä, tärkeintä on edelleen NÄYTTÄÄ siltä, että työskentelisit tavoitteiden mukaisesti. Kannattaa siis pitää materiaali nokan edessä ja kun jutskailet kaverisi kanssa sitä teidän omaa juttuanne, käytä katsetta välillä tunnin materiaalissa ja sitten jatkat taas kamun kanssa. Käsien käyttö elehtimiseen antaa pontta vaikutelmalle työntekemisestä. Toivottavasti löydät kurssilta sukulaissielun, jonka kanssa voi olla tekevinään parityötä. Samanhenkinen työpari edistää lusmuilumahdollisuuksia huomattavasti. Teatterityyliin voitte vain aukoa suutanne ilman että ääntäkään tulee ja maikka luulee, että teillä on siellä vilkas keskustelu käynnissä. Jos olet introvertti lusmuilija eli istut yksinäsi, maikka voi jonkun kerran yrittää houkutella sinut parityöhön jonkun toisen opiskelijan kanssa. Tässä on riski, että joudut itse asiassa töihin, jos pariksi sattuu vastuullinen opiskelija. Jos pelaat introverttikorttia johdonmukaisesti kurssista toiseen, maikat alkavat oppia, että et tahdo tehdä töitä muiden kanssa ja he hienotunteisuuttaan jättävät sinut rauhaan ettei vaan tule opiskelijalle sieluun vammaa. Tämän tavoitteen saavuttamiseen tarvitaan siis pitkäjänteistä paikallaan nököttämistä (ja sehän meiltä onnistuu).

Psykologiasta löytyy vielä yksi syy pysytellä hiljaa ja huomaamattomana: ihmisen näkökenttää hallitsevat kohteet, joihin katse kohdistuu ja perifeeriseen näköön joutuvat asiat tai esineet mielletään vain käsitetasolla. Miten tämä näyttäytyy arkisessa luokkatilanteessa? Jos opettajan katse ja huomio kiinnittyy laiskottelevaan opiskelijaan (esim. koska hän liikkui, puhui liikaa kaverin kanssa, uloshengitysilman hiilidioksidi jne.), tämä rekisteröityy opettajan silmien verkkokalvolle terävänä ja henkilöitynä. Hiljaa ähöttävä lusmu sen sijaan pääsee maikan perifeeriseen näköön ja redusoituu siellä pelkäksi opiskelijaksi muiden joukossa ja ilman identiteettiä eli juuri se tilanne, johon lusmu pyrkii. Sauronin silmä aistii liikkeen ja jos siis teet jotain vain olemisen sijasta, voit joutua huomion kohteeksi ja sitä lusmu haluaa välttää viimeiseen asti.

ignorance and apathy

Me lusmut usein emme kuitenkaan jaksa istua paikallamme KOKO 75-minuuttista sessiota. Tulee ahdistus. Oli se toista vanhoina hyvinä aikoina kun tunnit kestivät 45 minuuttia ja välitunteja oli useammin. Tupakinnuusakin yllättää usein kesken session. Mikä siis neuvoksi? Aina voi sanoa menevänsä vessaan. Ei kai maikka voi kieltää tyypiltä tällaista perustavanlaatuista luonnon kutsuun vastaamista? Vähänpä maikka tietää, että käytät samaa syytä muidenkin opettajien tunneilla saadaksesi vähän huilia työnteon välttelyyn. Voit myös olla menevinäsi terkkarille tai johonkin muuhun yhteisössä hyväksyttyyn tapaamiseen. Voit olla menevinäsi OPOlle. Tärkeän puhelun voit olla soittavinasi. Mieluiten livahdamme luokasta maikan huomaamatta eli huomiota herättämättä. Isossa ryhmässä tämä voi hyvinkin onnistua ja maikan on vaikea arvioida aikaa, jonka olet ollut muualla.

Interlude: Lusmuilun ammattilaisina harjoitamme tietenkin kaikenlaista KULISSIOSAAMISTA. Näyttää hyvältä, on siis hyvää. Tai niin me lusmut luulemme. Hällä väliä, etten osaa asioita. Tärkeintä on, että asiat NÄYTTÄVÄT olevan hyvin ja tehtyjä. Whatever gets me off the hook. Googlekääntäjä ja muut käännösohjelmat ovat parhaimpia lusmun ystäviä. Lusmuna en osaa tietenkään ottaa kantaa tuloksen laatuun, mutta who cares? Voipi mennä läpi ja jos ei mene, tulee vähän räppiä vaan ja sormenheristystä, että soo soo, älä tee uudestaan. Yeah, right! Minunko pitäisi jotain ITSE tajuta? Pull the other one! On se kumma, ettei hyvännäköinen tuotos kelpaakaan. Jos ei tule itselle mieleen mitään sisältöä , jota voisi edes konekäännättää, tekoäly keksii sisältöä puolestasi, kun kirjoittaa otsikon tai avainsanoja. Elämme totisesti lusmuilun kulta-aikoja! Tällaisia konsteja ovat opettajat keksineet meille lusmuille, joille lunttaus on elinehto, sillä emme ole luultavimmin valmistautuneet mihinkään juuttaan kokeisiin. Takaisin tunnille.

Olisikohan muuten mitään ideaa sinä, että muovailisit paperimassasta itsellesi näköisnuken, jonka istuttaisit tunnille puolestasi? Voisit kavereillesi sanoa, että puhukaa nukelle silloin tällöin. Tiedä vaikka isossa ryhmässä maikka luulisi sinunkin olevan läsnä. Onnistuihan tuo Clint Eastwoodillekin Alcatraz-vankilapakoelokuvassa. Vatsastapuhuva toverisi voi projisoida äänensä nuken suuntaan nimenhuudossa ja näin tulee vaikutelma, että sinäkin olit tunnilla. Ehkäpä hologrammiteknologia kaupallistuu jossain vaiheessa ja voit yksinkertaisesti lähettää edustajasi tunnille. identical twinsIdenttiset lusmukaksoset voivat käydä koulua toisiaan täydentäen ja voit tarvittaessa sopia identtisen lusmusisaruksen kanssa vaikkapa kokonaisesta vapaaviikosta. ABIvuonna voitte sitten arpoa, kumpi teistä menee ylioppilaskirjoituksiin ja kumpi työ- ja elinkeinotoimistoon. Hävinnyt joutuu siis kirjoittamaan.

eyes

Evoluutio on huolehtinut joillekin tummaturkkisille eläimille vaaleammat karvatupsut silmien yläpuolelle niin, että ne nukkuessaankin näyttäisivät olevan hereillä. Evoluutio on kuitenkin liian hidas voima hektiseen lukiomeininkiin vaikuttaakseen, joten lusmu voi meikata silmäluomen päälle varapupillin ja näin vaikuttaa valppaalta torkkuessaankin. Nenähengitystekniikka ja leuan tukeminen kyynärvarrella minimoivat kuorsaamisen mahdollisuuden.

Kurssilla kun ollaan, maikka yleensä odottaa, että hankit jossain vaiheessa kurssikirjan. Tämä kuulemma vaikka lukiolaissa sanotaan, että maikan pitää antaa tunneilla opiskelijalle materiaalit, joilla kurssin voi läpäistä. Kuka nyt on koskaan mistään kirjoista viisastunut!?! Jamerasta voit hankkia näön vuoksi vanhan kurssikirjan, jonka tehtävät on hyvällä säkällä jo valmiiksi tehty. Ongelma tunnilla on se, että opettaja saattaa kohdallasi havaita kaikki tehtävät jo tehdyiksi eikä käsiala tietenkään täsmää omasi kanssa. Peitä tehtävä valkoisella paperilla ja vedä siitä esiin kohta kerrallaan. Maikka ei näe paperin alle ja vaikutelma on, että tekisit itse tehtävää. Sen verran muistetaan aina skarpata, että oikea sivu on esillä. Maikat bongaavat väärän sivun oitis. Samoin kiinni olevan kirjan; huolimattomuuteen ei kannata sortua.

Koska et tee kotitehtäviäsi, kirja on usein kotona. Kuka juutas jaksaa joka juuttaan ilta tarkastaa, että kaikki kamat ovat mukana koulupäivää varten! Vanhempia pakoonhan sinä koko lukioon menit alun perinkin. Lusmun kannattaa kuitenkin pitää vaari siitä, että kirja on mukana, vaikka se vaivaa aiheuttaakin: puuttuva kirja herättää varmasti maikan huomion.

Jos kirja on nyt kuitenkin sattunut jäämään kotiin tai et ole sitä hankkinut vielä ensinkään, tarvitaan tietenkin uskottavia syitä kirjattomuudelle. Vanha kunnon ”ei ole ollut aikaa käydä kirjakaupassa” toimii aikansa, tosin maikka tietää, että se tarkoittaa ”äidilläni ei ole ollut aikaa käydä kirjakaupassa”. ”Otin väärän kirjan” edellyttää, että sinulla on joku alan muu teos esittää maikalle. Ehkä voit lainata kaverilta sellaisen. Klassisimmasta päästä on tämä selitys: ”Kirja on äidilläni päällystettävänä.”

Entäs tämä: ”Autoni on koko viikon huollossa ja koululaukkuni unohtui auton takapenkille. Kaikki kirjani ovat siellä.” Loistava selitys! Ikivanha ”Kirja jäi kottiin” antaa sinusta velton kuvan ja vaikka se onkin juuri oikea diagnoosi, haluamme laittaa kirjan puuttumisen jonkun ULKOPUOLISEN tahon syyksi. Ai niin, valehtelun suhteen me lusmut emme arastele: Whatever gets the teacher off my case!

Jos maikka tarkastaa, onko kotitehtävät tehty, vanha täytetty kirja on tietenkin paras valintamme. Muista pitää kädessäsi samantyyppinen kynä, jolla kirjan tehtävät on täytetty. Luultavaa on myös, ettet kouluun lähtiessäsi ole ottanut mukaan oikeastaan mitään opiskeluvälineitä (kuten kynää ja kumia ) ja saatatkin kiinnittää maikan huomion, jos sinulla ei ole perusvälineitä, joilla työskennellä. Lusmulla on kynä mukana – kynän pyytäminen maikalta on lusmulle alokasmainen fiba. Koko luokan huomio on silloin taattu.

Yritä siis muistaa ottaa koululaukku mukaan aamulla kotoa lähtiessäsi ja pidä siellä kynä, kumi, teroitin ja viivotin. Jos laitat laukkuun jakson alkupuolella kaikkien kurssien kirjat, ne eivät jää kotiin jos ei koko laukku jää kotiin. Kirjat ovat silloin varmasti mukana. Eihän kirjoille tarvitse mitään TEHDÄ, mutta ainakin on kirja tunnilla näön vuoksi. Ehkäpä koulusi opiskelijoilla on käytössään säilytyslokeroita. Jos varastoit koululaukkusi kaikkine kirjoineen ja tarvikkeineen sinne päivän päätteeksi, eivät kirjat ole koskaan enää kotona.

Oppimateriaalien suhteen me lusmut olemme siis vanhan koulukunnan edustajia: paperi voittaa sähköisen materiaalin. Miksi? Voit periä joltakulta sähköisen lisenssin, mutta oppikirjan tehtäviä ei ole kukaan tehnyt puolestasi. Miten sitten saat kotitehtävät joskus tehdyn näköisiksi, jos otin sähköisen kirjan? Opettajat jakavat nykyään usein linkkiä oppikirjan KEY-tiedostoon, josta vastaukset on helppo copypeistata sähköiseen kirjaasi. Pientä vaivannäköä tarvitaan, mutta tulos on autenttinen ja luultavasti vastaukset ovat myös oikein. KEY-kopiointia on sinun kohdallasi tiedossa aina vaan enemmän kun mennään koulun tarjoamiin opetusmateriaaleihin, joissa on mahdollistettu opiskelijan etenemistä seuraava analytiikka.

Jos sinulla ei ole perinteistä kirjaa eikä sähköistäkään, mutta läppäri on, voit pyytää kaveria ottamaan omasta sähköisestä kirjastaan muutaman kuvakaappauksen (PrintScreen), jotka hän lähettää mailiisi. Kun pelaat tunnilla ja maikka lähestyy, voit nopeasti (Alt+Tab) vaihtaa jonkin oppikirjan näkymän ruudulle.

Pelaamisesta tunnilla lusmua täytyy varoittaa sen verran, että jos kännykän/läppärin näpyttelysi on jo niin nopeaa, että hengityskin kiihtyy, maikka ymmärtää aika nopeasti, ettei tämä ole annetusta tehtävästä johtuvaa. Tunnella voisitkin siis keskittyä vähemmän hektisiin peleihin ja jättää jännittävät nopeuspelit välitunneille. Lusmut eivät halua itseensä kiinnitettävän yhtään huomiota. Massasta ei saa erottua.  Tunnin saa myös kulumaan paremmin, kun pitää läppärinsä takana kännykkää, jossa pyörii Salatut elämät (äänettömällä tosin).

Jos olet tosi laiskalla tuulella (ja sitähän sattuu usein), voit väittää opettajalle, että läppäristäsi on virta lopussa ja latausjohto jäi kotiin (se jätettiin itse asiassa kotiin). Mitään ei siis voi tehdä, kun paperikirjaakaan ei enää ehkä ole käytössä. Eräs lusmu väitti enkuntunnilla, että “säästän koneen virtaa matikantunnille”. Melkoinen imagotappio lusmulle, mutta niistä viis, whatever gets me off the hook.

Kursseilla annetaan usein joku kotiprojekti, jolle vielä määrätään joku palautuspäivä. Jos säkä käy, maikka ainoastaan alentaa kurssiarvosanaa puuttuvasta kotiprojektista. Toisinaan voi olla, että kurssia ei tule ilman kotituotosta ja silloin sinunkin on tehtävä jotain silmänlumeeksi. Kuka juutas jaksaa itse miettiä tällaisia maikkojen fetissien tyydyttämiseksi määrättyjä töitä?!?

Wikipedia ja muut nettilähteet ovat silloin pelastuksemme, mutta niiden käytön kanssa pitää olla ovela: koko stooria ei kannata sellaisenaan copypeistata. Etenkin enkussa maikka haistaa äkkiä, onko kieli sinun tasoistasi enkkua. Hän voi myös googlata sellaisia tekstisi fraaseja, jotka selvästi poikkeavat muusta tasostasi. Isolla kurssilla fuula voi mennä läpi – varmempaa on kuitenkin tehdä kopioidusta tekstistä huonompaa kirjoittamalla sinne tahallaan virheitä lisää. Kerää myös lukion alusta lähtien kavereilta sähköistä tietokantaa kirjoitelmista ja muista tuotoksista. Ties vaikka menisivät täydestä kierrätettyinä. Ehkä voit kierrättää omaa vanhaa toiselle opettajalle tehtyä kirjoitelmaa; on ainakin omaa tyyliäsi ja fuula on vaikeampaa huomata. Netti voi auttaa muutenkin: http://www.esseet.net/ sisältää paljon materiaalia, ehkäpä joku tiedosto tuolta sopii sinulle. Kun palautuspäivä lähestyy ja kouraan palautettava työ ei ole tehtynä, tarvitaan taas selittämistä. ”Rikkoutunut tulostin” on aika kulunut syy. ”Perheemme tietokone rikkoutui” on myös aika yleinen, tosin voit joutua palauttamaan itse työn, kun kone on taas ”korjattu”. ”Sairaus, paljon töitä tässä jaksossa …” Näitä syitä voi käyttää, mutta tiedät vain itse, kuinka usein olet mitäkin tekosyytä käyttänyt. Kannattaa jopa pitää kirjaa näistä asioista. Jos et pysty pitämään projektin dead linea, käy kertomassa maikalle jotain pajunköyttä jo hyvissä ajoin; he uskovat stoorisi silloin paremmin. Palauttamattomuus palautuspäivänä huomataan heti ja maikan huomiotahan me emme halua missään tilanteessa.

Kotiväen pidät tietenkin mahdollisimman pihalla ja tietämättöminä opinnoistasi. Et vie kotiin esimerkiksi tietoa vanhempainilloista ja muutenkin kannattaa puhua opinnoista hyvin yleisellä tasolla, vaikka passiivilla: Opintoja on suoritettu. 18-vuotias opiskelija saa määrätä, että huoltajat eivät näe Wilma-viestejä, joten kotiväen sumuttaminen helpottuu tuossa vaiheessa olennaisesti. Yritä olla kekseliäs kirjoitellessasi Wilmaan tekosyitä poissaoloillesi. Liian monta ‘Sairas’-mainintaa peräkkäin saattaa kiinnittää maikan huomion. Lypsät luonnollisesti poissaolokiintiöt täyteen kursseilla, mutta liiallinen poissaolo saattaa vaikeuttaa kurssin saamista pienimmän vastuksen periaatteella: maikat saattavat antaa lisätehtäviä.

Koulun yhteiset tilaisuudet? Hah! Koulut ovat tällaisten kanssa usein aika löysiä ja poissaolo yhteisestä tilaisuudesta saattaa olla aika huonosti sanktioitu. Kaltaisesi “oman tien kulkija” ei tietenkään ole paikalla ellei ole ehdottoman välttämätöntä. Kannattaa haistella tämä tapauskohtaisesti. Maikat saattavat ajatella, että “se on opiskelijalta pois, jos ei tule yhteiseen tilaisuuteen”. Niin onkin, mutta eihän se meille lusmuille mitään merkkaa (kuten ei moni muukaan asia).

Kurssikokeessa kannattaa ehdottomasti mennä massan mukana eli arviointiviikolla tulisi ponnistaa itsensä kouluun kokeiden ääreen. Jos teet kokeesi muulla ajalla, olet taas maikan erityishuomion kohteena ja hän joutuu keskittämään sikaenergiaa sinun kokeesi korjaamiseen ja sitä emme halua. Sen verran voit sinäkin pinnistää, että saat kurssikokeessa vitosella alkavan tuloksen. Silloin kurssi on usein läpi (jos ne tyhmät kotiprojektit on jotenkin hoideltu) ja jopa jollain muulla arvosanalla kuin nelosella, joita ei siis saa ottaa liikaa.

Aikuisten opetussuunnitelman mukaan opiskeleville oppiaineen pakollisista ja valtakunnallisesti syventävistä kursseista saa olla hylättyjä (4) arvosanoja enintään seuraavasti: Suoritettuja pakollisia ja syventäviä on 1–2 kurssia,  joista voi olla hylättyjä kursseja enintään  0 ,pakollisia/syventäviä 3–5 kurssia: hylättyjä saa olla 1 , pakollisia/syventäviä 6–8 kurssia: hylättyjä saa olla 2 , pakollisia/syventäviä 9 kurssia tai enemmän: hylättyjä saa olla 3. Miksi siis ottaa kurssista jotain superarvosanaa kovalla työllä, kun nelonenkin toisinaan riittää? By the way, enkun pääsee KIRJOITTAMAAN, vaikka kaikki kuusi pakollista kurssia olisivat nelosia. Jesh? Ei aivan jesh, sillä päättöarvosanaa ei enkusta saa jos on vaikkapa kolme nelosta pakollisista.

Vaikka olemme lusmuja, haluamme olla maikkojen silmissä ”oman tien kulkijoita”. Tämän vaikutelman luomiseksi pitäisi ainakin  joskus tehdä jotain “oikein” (eli maikkojen tahdon mukaisesti) vaikka pääsääntöisesti määräämmekin sääntömme itse. Meitä lusmujahan eivät mitkään yhteiset säännöt sido. Kuka kumma on voinut säätää tunneilla käymisen jotenkin pakolliseksi? Kuka on koskaan viisastunut tunneilla käymällä? Lusmu luovii tiensä läpi lukion työntekoa vältellen. Voipi kyllä olla, että lusmuilu johtaa toisinaan sellaiseen määrään työntekoa, että normaali opiskelu olisi itse asiassa kannattanut paremmin. Mutta vakaumuksellinen lusmu ei opiskeluun sorru pienten vastoinkäymisten kohdalla. Muutaman hankalan kohtaamisen joudut toisinaan ehkä kokemaan maikkojen kanssa, mutta lusmuilutaitojesi kehittyessä osaat aina vain paremmin vältellä maikkojen huomiota ja sulautua tunneilla tapettiin. Jatka sinnikkäästi lusmuiluharjoitteita niin olet kohta mestarin ottein matkalla päättötodistukseen ja hyvällä säkällä ylioppilastodistukseen, joilla ei käytännössä saa mitään apuja hakiessasi unelmiesi jatko-oppilaitokseen. Huijausmentaliteetti voi mennä aikansa läpi, mutta lusmulle täytyy antaa varoittava sana siitä, että elämässä tulee aika, jolloin lusmun kortit katsotaan ja mitäs sieltä silloin paljastuukaan?

Kaikki tänne asti artikkelin lukeneet ymmärtävät varmasti, että tämä stoori on kirjoitettu kieli poskessa ja että kannustamme KAIKKIA opiskelijoita ottamaan lukioissa tunneista kaiken mahdollisen irti. Maikat ovat alojensa asiantuntijoita niin maaseutulukioissa kuin suurkaupunkien ydinkeskustan lukioissa. Nauti lukioajastasi näiden asiantuntijoiden esityksiä antaumuksella seuraten ja aktiivisesti työskentelyyn osallistuen. Suomalainen lukio antaa vaikka maailman mittakaavassa katsottuna loistavan valmiuden jatko-opinnoille. Jos vain annat sille mahdollisuuden. Annathan?

yo-lakki

PS. Yo-lakki ei ole KENENKÄÄN syntymäoikeus. Se ei tule lusmuamalla. Se tulee, kun tekee hommat.

Terv. MAXX

PS. Oletko vain tavallinen garden variety-lusmu vai weapons grade-lusmu? Anna TESTIN se selvittää. 🙂