Abitissa voi työstää tekstejä tekstinkäsittelyohjelmassa ja käyttää ETSI-toimintoa

NYT ON TÄRKEÄ HOMMA!

Erityisesti vieraiden kielten ylppäreissä kokelas kohtaa paljon tekstejä, joista on erilaisia tehtäviä. Tekstin kaikinpuolinen haltuunotto ja ymmärtäminen on siis olennaisen tärkeää. Näet tekstin oletuskoossa oletusfontilla oletusohjelmassa. Tämä voi sopia monelle, mutta voi olla, että tekstejä voisi saada kokelaan kannalta selkeämmiksi ja paremmin haltuunotettaviksi.

Ylioppilaskoeympäristössä annetaan kokelaan käyttöön esim. tekstinkäsittelyohjelma LibreOffice Writer, johon voit kopioida ja liittää tekstiä ja sen jälkeen muotoilla sitä haluamasi näköiseksi. Joku kokelas voi haluta tietyn taustavärin tekstille. Onnistuu. Tai tietyn fontin. Niitä on paljon tarjolla. Ehkä haluat hiukan suurentaa oletusfonttikokoa. Tämäkin käy. Haluat ehkä lihavoida (alleviivata tai kursivoida) jotain sanoja tai fraaseja tekstistä. No problem.

Homma kuitenkin vain paranee: kun teksti on Writerissa, tekstinkäsittelyn toiminnot ovat valittavissasiVoit esimerkiksi ETSIÄ tekstistä sanoja, jotka voivat olla tärkeitä vastaamisen kannalta tai sitten vaikkapa kieliopin tarkistamisen kannalta (Esimerkki: ruotsinkielisestä tekstistä hakemalla “min” näet mihin muotoon omistussanan jälkeinen substantiivi tuleekaan, ts. min bil ). Jos aikaa, sinnikkyyttä ja kiinnostusta on, teksteistä voi tarkistaa tai mieleensä palauttaa vaikka mitä kirjoitetun kielen asioita: kielioppia, sanastoa, rakenteita …

Tekstin siirtäminen kokeessa annettuihin ohjelmiin ei siis ole kiellettyä. YTL:n jäsen toteaa tästä asiasta seuraavaa: “Saa kopioida ja käsitellä kokeen tekstiä muissa ohjelmissa jos näin haluaa tehdä. Rajoitteena on se, ettei fonttia saa (ilman erityisjärjestelypäätöstä) suurentaa niin, että siitä muodostuu mahdollinen vilppitilanne tahatomasti tai tahallisesti.” Toisin sanoen ei saa antaa valvojille vaikutelmaa, että kokelas yrittää jotenkin auttaa olan yli toista kokelasta ylisuurella fontilla, alleviivauksilla jne. No eihän fonttia tarvitse niin paljon suurentaa, että mitään tällaista epäilyä heräisi.

Summa summarum, jos tunnet, että tekstin ymmärtäminen voisi olla kohdallasi jotenkin helpompaa kuin oletusympäristössä, kopioi teksti ja vie se LibreOffice Writeriinmuokkaa se ohjelmassa sinulle sopivan näköiseksi (tekstin taustaväri, fontti, fonttikoko, fontin väri, vaikka joka toisen rivin lihavointi, jotta silmät pysyvät oikealla rivillä) niin mahdollisuutesi hallita vaativia tekstejä voi parantua. Tutustu etukäteen mahdollisuuksien mukaan Writerin käyttöohjeeseen, jotta aikaa ei mene hukkaan kokeessa ohjelman haltuunottoon.

Tässä pari perusvinkkiä:

*Muotoilu > Sivu > Alue > Väri (kun haluat tekstille jonkun tietyn taustavärin)

*Perusvalikossa FonttiFonttikokoFontin väriKorostusväri

Control C = kopiointi, Control V = liittäminen, Control B = lihavointi, Control U = alleviivaus ja Control I = kursivointi

*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*