Mtäh? Klikkasit artikkelin auki! Kiitos siis siitä, että osoitat kiinnostusta enkkua kohtaan. Englannin taito on nykyään aivan olennainen jutska työelämässä ja tietenkin se avaa sinulle itsellesi valtavat näkymät koko maailmaan. Hommaa lukioaikana toimiva käytännön englannin taito niin varmuudella kiität itseäsi myöhemmin
Haluatko kuulla parhaat neuvot kielitaitosi kehittämiseen? Ei se mitään, kerron ne silti. Kuuntele paljon enkkua, katsele ympärillesi ja mikä tärkeintä: lue paljon englanniksi. Kuuntelu hoituu sinun arjessasi helposti: pötkötät sohvalla katsellen suosikkisarjaasi tai hyvää leffaa ilman tekstejä tai englanninkielisillä teksteillä tai sitten kuuntelet suosikkimusaasi ja kirjoitat siitä sanat ylös. Kuuntelupuolelle sopivat myös erinomaisesti mm. äänikirjat. Laita myös oppikirjojen audio MP3-soittimeesi ja kuuntele vaikka kaikki tekstikappaleet etukäteen – nehän ovat mielenkiintoisia juttuja sinänsä ja vieläpä kaupantekijäisinä hyödyllisiä.
Lukeminen onkin sitten se TÄRKEIN JUTTU: Jospa lukisit ensin kirjan ja katsoisit sitten vasta siitä tehdyn leffan? Maailmassa sanotaan olevan paljon ’hyvin lukeneita’ ihmisiä mutta sohvaperunoista ei jostain syystä sanota, että onpa ’hyvin katsellut’.’Lukeneisuus’ on yhtä kuin sivistys. Sanalle ’katselluus’ ei juuri käyttöä löydy. Leffan seurassa vierähtää kyllä kaksituntinen mukavasti mutta ainut henkilö, joka tuli itseään kehittäneeksi siihen elokuvaan liittyen, oli sen leffan ohjaaja. Hän LUKI KIRJAN ja rouskutti päässään asiat ja ohjasi sitten oman näkemyksensä kirjasta. Good for him/her. Sitä ohjaajan näkemystä me sitten katselemme myöhemmin elokuvan muodossa. Mättääkö tässä yhtälössä jokin seikka? Kyllä vain. Miksi katsella ohjaajan versiota tapahtumista kun voit itse ohjata päässäsi kirjasta ainutlaatuisen version tarvittaessa sellaisilla erikoistehosteilla, joita ei kaksiulotteiselle elokuvakankaalle koskaan voida luoda? Lukemalla kirjaa englanniksi et ainoastaan anna aivoillesi niiden tarvitsemaa kuntosalitreeniä, vaan opit myös koko ajan oikeaa enkkua luontevissa asiayhteyksissä. Tuota viimeistä pointsia ei luokkaopetus parhaimmillaankaan voi tarjota tarpeeksi. Pointsi oli siis: oikeaa enkkua luontevissa asiayhteyksissä.
Sanovat, että nuoriso lukee liian vähän nykyään. Miksi ihmeessä sinä fiksu kasvava yksilö, jolla on kaikki mahdollisuudet edessään, jättäisit lukemisen pieneen rooliin? Eihän siinä ole mitään järkeä. Ettäkö lukutaitoinen henkilö ei lukisi? Joku viisas on sanonut joskus, että henkilöllä, joka ei lue, ei ole mitään etua sellaiseen henkilöön nähden, joka ei osaa lukea ollenkaan. Jope Ruonansuuta lainaten: Aattelepa ite. Omasta enkuntaidostani voin sanoa, että suurin osa siitä on tullut minulle lukemalla. Romaaneja, novelleja, uutisia, lehtiä, nettiä… mitä vaan missä enkkua on kirjallisessa muodossa. Jos enkun ammattilainen näin sanoo niin enkun opiskelija (that would be YOU) varmaan ymmärtää, että äijä ilmeisesti a) tietää mistä puhuu ja b) tarkoittaa mitä sanoo. Kukapa ei kuuntelisi ammattilaisen ohjeita.
Tule siis aina enkuntunnille avoimin mielin ja valmiina puhumaan enkkua: siitä kasvaa asenne, jolla mennään eteenpäin. KIRJOITA enkkua mahdollisimman paljon. Aattelepa ite: on pakko ajatella sitä mitä kirjoittaa. Aina kun ajatus on mukana tekemisessä niin kehitystä tapahtuu. Siksi kirjoittaminen on AINA kehittävää. By definition. Kirjoittaminen on sitoutumista. Sitoutuminen ei tapahdu ilman ajattelua. Asioiden ajatteleminen on aina yksilölle hyödyllistä. Ajattelusi kiteyttäminen paperille/näyttöön on aina hyödyllistä, koska se edellyttää paneutumista ja asiaan kuin asiaan keskittyminen vie eteenpäin asioiden ymmärtämistä. Siinäpä muutama hyvä syy kirjoittaa millä tahansa kielellä.
Enkussa on sanonta: You can lead a horse to water but you can’t make it drink. Eli valinta on sinun: me maikat annamme teille iki-ihanille opiskelijoille monenlaisia mahdollisuuksia mutta vain SINÄ päätät mitä teet ja mihin tarjolla oleviin juttuihin tartut. Ole siis oman elämäsi sankari tekemällä sellaisia valintoja NYT, joihin myöhemmin elämässäsi olet tyytyväinen. Miten voin tietää mitä ne valinnat ovat? Sinun elämäntilanteessasi olevalle voi sanoa, että kouluntyön hoitaminen jetsulleen ja omien vahvuuksien löytäminen ja tukeminen on se olennainen asia. Koulussa nimittäin opetetaan sellaista asiaa, joka on siilattu moneen kertaan ja sen jälkeenkin hyväksi havaittu. Siinäpä syy kuunnella tunneilla.
Kannustan kaikkia harrastamaan enkkua osana normaalia elämääsi. Palkkio vaivannäöstä tulee osin lukioaikana mutta pääosin lukion jälkeen sinun ikiomassa elämässäsi. Tuu aina juttelemaan maikoille mistä tahansa jutusta. Lukiossa näjetsen opiskelijan ja opettajan asia on yhteinen.
Ohjeita englannin kielen ylioppilaskirjoituksiin valmistautuville
*Tiedosta ja tunnista taitotasosi eri osa-alueilla hyvissä ajoin niin monia asioita voi vielä viilata kohdilleen
*Ole itsellesi rehellinen osaamisesi suhteen ja keskitä voimavarasi ongelmakohtiin
Kuullunymmärtämisen harjoittelu
-vaikkapa äänikirjat ovat modernia kuunteluharjoitusta, Boobeatit sun muut sisältävät myös kierjoja enkuksi
–Abitreeneissä on kaikki enkun ylppärit valmiina harjoitteluversioina vuodesta 2008 lähtien.
-vaikkapa YouTube on loppumaton kuuntelujen lähde: TedED-videot ja SciShow-videot loistavina esimerkkeinä
-DVD-elokuvat englanninkielisin tekstein tai ilman tekstejä
-laulun sanojen ylöskirjoittaminen
-kaikenlainen englannin puhuminen parantaa myös kuullunymmärtämistaitoa koska se tekee kielestä omakohtaista
Tekstinymmärtämisen harjoittelu
-kertaa vanhat kurssikirjat, koska niiden sanasto palautuu muistiin helpoimmin
-esim. Time, Newsweek ja The Economist toimivat hyvinä mittareina yo-tasoisesta tekstistä.
-lue paljon kaikenlaisia autenttisia tekstejä
-lue Hesarin verkkoliitettä englanniksi http://www.hs.fi/english/?cmp=tm_etu_english
-lue romaani englanniksi, pystyt siihen hyvin ja siinä näkee paljon oikeata englantia (parantaa myös katu-uskottavuuttasi)
-Heli Witka:Yo-sanat löytyy kirjakaupasta. Siinä on lueteltu viime aikojen yo-teksteissä olleet sanat jos haluat tarkasti tietää minkälaista sanastoa kokeessa esiintyy. Maxxin sanastosivulla riittää tsekattavaa koko lukioajaksi
Rakenteiden ja sanaston harjoittelu
-laaja-alainen kieliopin kertaus on aina paikallaan; koulussasi on varmaan ABI-kurssi sitä varten
-kielioppi- ja rakennekertausta voi myös tehdä omin päin, vaikkapa jo kesällä:
tarjoaa monipuolisia harjoituksia yo:ta varten sekä keskusteluforumin kaikista abiasioista. Täällä pyörivät kaikki, jotka tietävät mikä heille on hyväksi. Ei kannat antaa muille etua ja jäädä täältä pois.
Yo:n rakenne- ja sanasto-osiossa menestyminen pitää varmistaa AJOISSA aloitetulla laaja-alaisella kertauksella.
WordDive on palkittu metodi kielenoppimiseen ja heillä on oma ABIkurssinsa vaikkapa englannin kieleen. Firma lupaa kurssin ostaneelle enkusta lavin tai eximian tai ostajalle rahat takaisin. Tämä on tosi kova lupaus. Enkun harjoittelu on pitkäjänteistä hommaa myös tämän ohjelman kanssa eikä mikään metodi ole yksin suora oikotie onneen. Sitoutuneella harjoittelulla voit kuitenkin edistyä huomattavasti ja WordDive ohjaa työskentelyäsi monipuolisesti ja antaa palautetta.
Kirjoitelman harjoittelu
-kirjoitelma muodostaa kolmasosan koko englannin yo-kokeen pistemäärästä ja tämä osa on aivan sinun omissa käsissäsi. Kannattaa todella olla valmistautunut tähän osioon.
–kirjoita lauseita. Lauseet muodostavat sitten virkkeitä, virkkeet kappaleita ja kappaleet kokonaisia kirjoitelmia. Aina kun saat lauseen kirjoitettua oikein, onnittele itseäsi. Tarvittaessa pystyt laajentamaan tekstisi kirjoitelmaksi asti. Pelkän kappaleenkin kirjoittaminen on hyvää harjoitusta: aina ei tarvitse kirjoittaa 700-1300 merkkiä. Hanki itsellesi lauseen oikeinkirjoittamisrutiini, ts. perusasiat kunniaan eli aikamuodot, artikkelit, sanajärjestys, subjektin ja predikaatin suhtautuminen, prepositiot ja konjunktiot hanskaan.
-pidä sanastovihkoa. Kirjoita sinne uudet sanat (ja vanhojakin) ja laajenna ne lauseiksi. Osaat sanan, kun osaat sijoittaa sen mielekkäästi lauseeseen.
-enkku on täynnä fraaseja. Me opettelemme itse asiassa englanninkielisiä fraaseja ja käytämme lähinnä niitä omissa tuotoksissamme. Kirjoitelmaakin varten täytyy lukea paljon englanninkielisiä tekstejä eli nähdä enkkua luontevassa yhteydessä ja omaksua kielelle tyypillisiä fraaseja ja sanontoja.
–säilytä kaikki kursseilla tekemäsi kirjoitelmat ja uskalla katsoa niistä mitä parannettavaa sinulla voisi olla seuraavaa kertaa varten. Ei aina tarvitse tehdä samoja fiboja: ihminen voi oppia erheistään.
–kurssikirjoitelmia ja kurssien kotiaineita tehdessäsi kannattaa todella miettiä, miten juuri sillä kertaa aiot viedä taitojasi eteenpäin. Ei riitä, että vain tuottaa 700 – 1300 merkkiä englantia, useimmat pystyvät siihen. Jos vain laitat rutiininomaisesti jotain asiaa kirjoitelmaasi päästäksesi keskittymään muihin asioihin, ei ole ollenkaan taattua, että kehityt itse samalla kirjoittajana. Kaikki tilanteet, jossa maikka korjaa ja ehkä kommentoikin kirjoitelmasi, ovat tärkeitä tilaisuuksia myös sinulle kehittyä. Rutiiniraapaisu täyttää vain kurssivaatimusten kohdan. Testaile harjoituskirjoitelmissa sinulle uusia juttuja niin, että sitten ylioppilaskokeen kirjalliseen osaan tultaessa olet löytänyt itsellesi sopivan ilmaisutavan. Kirjoituksiin niitä uuden kokeiluja ei kannata jättää. Välillä joku kokeilu voi lukion aikana mennä metsäänkin mutta ei se mitään, se on vasta harjoittelua. Pitkäjänteisyys ja laaduntarkkailuasenne lukion eri vaiheissa antavat varmasti luottamusta taitoihisi kirjoitustilanteessa. Ja päinvastoin: viime hetken ohjeiden yhteensovittaminen kaikkien aikojen parhaaksi kirjoitelmaksesi on vaikeaa ja epävarmaa. Oma luottamus taitoihin hankitaan pitkällä aikavälillä.
_______________________________
Suomalainen englannin yo-koe on vaativin Euroopassa 18-vuotiaalle tehtävä “enkku vieraana kielenä”-koe. Siksi siihen on valmistauduttava huolella, jotta voit antaa itsellesi mahdollisuuden menestyä ja olla parhaimmillasi koepäivinä. Kukaan älköön aliarvioiko hetkeäkään kokeen vaikeustasoa tai luottako tuuriin missään asiassa.
Koe tehdään vaativaksi, jotta se erottelisi kokelaat ja heidän osaamisensa laajaksi haitariksi, joka sitten muutetaan arvosanoiksi normaalijakauman mukaisesti. Jokainen piste on näin ollen tärkeä mistä sen sitten nappaatkin. Ajattelepa: joku jää aina esim. yhtä pistettä vaille eximiaa tai magna cum laudea. Kysymys kuuluu silloin: mitä olisin voinut tehdä paremmin valmistautumisessani? Jos voit sanoa, että olet satsannut kokeeseen sen, mitä sinusta löytyy niin saavutettuun tulokseen ovat kaikki tyytyväisiä. Jos taas valmistautuminen on ollut vähän sinne päin, jää itsellekin ikuiseksi arvoitukseksi se, minkälainen menestys olisi voinut olla. Se harmittaa erityisesti myöhemmin elämässä.
Englannin yo-kokeen tulos ei ole ikuinen puumerkki otsaan siitä minkälainen englanninosaaja olet. Se pistää vain porukat jonoon kevätpäivänä. Kehitystä tapahtuu lukion jälkeen itse kunkin kohdalla juuri niin paljon kuin haluat. Lukion päättäessäsi sinulla on kaikki työkalut käytössäsi laajentaa ja syventää taitojasi. Ota englanti harrastukseksi! Lue sitä ja puhu sitä. Pääset englannin kautta sisälle moneen uuteen kulttuuriin.
Mikä onkaan elämän tarkoitus? No sehän on ymmärtää paikkansa elämän suuressa kiertokulussa ja siinä etsinnässä yksilöä auttaa tietoisuus vieraista kielistä, jotka tekevät esi-isistämme ja meistä yhtä jatkumoa. Jo muinaiset roomalaiset sanoivat: Non scolae sed vitae discimus!
Terv.
Maxx