Maxxin 17 saarnaa

Abit 2012 tekivät Maxxin saarnoista oheisen taulukon. Jos et jostain syystä pääse jollekin kurssilleni, tässä niistä pienet synopsikset. Kokopitkät versiot kuulet kursseilla.

Jäävuoriteoria

Ei se ole mikään teoria edes: keksijätkin sanovat, että se on 10% inspiration and 90% perspiration. Jäävuoresta on pinnalla noin 10% ja loput piilossa veden alla. Eli 10% sun enkulle omistamastasi ajasta on kouluaikaa ja loppu 90% omaa aikaasi. Siellä tehdyt enkunjutut mahdollistavat  täysimittaisen kehittymisen myös tunneilla.

Oletko völläilijä?

Toivottavasti et. Tee Maxxin völläilytesti täällä niin tiedät. Miksi völläillä kun voi opiskellakin? Työnteon välttäminen on toisinaan itse asiassa kovaa työtä. Tsekkaa völläilyohjeet täällä.

Kuuntele, katsele, lue, kirjoita

Kokonaisvaltainen kielitaito sisältää näitä kaikkia ja kaikki vaikuttaa kaikkeen. Monipuolinen harjoittelu se urheilijankin kuntoon saa, ei yhdellä kuntolaitteella veivaaminen.

Yo-koe on kypsyyskoe

Tärkeimpiä hoksattavia asioita ylppäreiden suhteen. Tunne vastustajasi (YTL) ja anna hänelle ylioppilaskokeessa sitä mitä hän haluaa . Se on kypsyyttä. Jonkun mielestä se on pokkurointia mutta kypsyyttä siis on pokkurointi oikeassa tilanteessa.

Pää kylmänä, näppis kuumana!

Sinä viet koetta, ei päinvastoin. Etukäteisvalmistautuminen antaa luottamuksen omaan suoritukseen.

Ammattimainen ote

Ammattimaisella asenteella mennään. Miksi menisit millään muulla? Kaiken valistuksen jälkeen ei kukaan halua toffoilla ylppäreissä kun voi maksimoida omat voimavaransa tekemällä huolellista työtä.

Lue ohje, ymmärrä ohje ja noudata ohjetta!

Yllä olevan ohjeen noudattamattajättäminen on yleisin syy turhiin pistemenetyksiin. Jotkut jopa lukevat ja ymmärtävät ohjeen mutta eivät noudata sitä kun luulevat, että pelkkä ohjeen lukeminen riittää. Kypsyys ja ammattimainen ote varmistavat sen, että ohjetta tulee myös noudatettua.

Nyt erotellaan jyvät akanoista

Se on ylppärien tehtävä: erotella porukat syys/kevätpäivänä, ei saada kaikkia pyörittämään jänisräikkää onnesta sanoen: ”Mä osasin, mä osasin!”. Älä hetkeäkään aliarvioi enkun ylppäriä, se on tehty täyteen boobytrappeja ja ansalankoja. Muista Indiana Jones: hän lähetti muutaman tiedustelijan edellään vaaralliseen luolaan ja he kaikki menettivät henkensä, kun eivät osanneet varautua vaaroihin. Jones taas oli varovainen ja nöyräkin välillä (the penitent man eli Indy kumartui oikealla hetkellä) ja oikeilla liikkeillä vältti ansat. Tee sinä samoin.

Englannin kielen lukiokurssit

Niitä kyllä kannattaa ottaa lukioaikana niin paljon kuin on tarjolla. Lukion jälkeen kieltenopetus tuntemassanne muodossa loppuu kuin seinään ja sitä löytyy lähinnä yksityisiltä markkinoilta päivän käypään hintaan. Ota kaikki irti lukioajastasi. Viisi vuotta lukion jälkeen tulet ymmärtämään, mitä kaikkea sinulle aikanaan tarjottiinkaan.

Yo-kokeen pisterajat

Arvosanat jaetaan normaalijakaumalla. Me kieltenmaikat haluaisimme, että ne jaettaisiin kriteeripohjaisesti niin, että opiskelija voisi edes vähän paremmin tietää, mitä asioita tulisi lukea enkun ylppäreihin. Eipä ole näköpiirissä. Lavin raja huitelee 270-275:ssä: ei siis voi kämmätä kuuntelussakaan saatikka kirjallisessa. Eximia on noin 250 p. Sekin on loistava arvosana. Magna irtoaa noin 230 pisteellä. Oletusarvoisesti kaseja kursseilla saaneet ovat tässä porukassa mutta voivat ponnistaa eximiaan. C:n saa noin 200 pisteellä. Teitä on paljon. M olisi kyllä palkintojen palkinto, tähtäin sinne siis seiskan suorittajat. B lähtee noin 170 pisteen suorituksella. B:n enkuntaitajatkin pärjäävät kyllä maailmalla, kun muistavat olla rohkeita ja avata suunsa. Kriittinen A:n raja on noin 130 – 135 p. Huomaa, että jos jäät alle tuon, olet silti osallistunut Euroopan vaikeimpaan lukiolaisten enkku vieraana kielenä-kokeeseen ja melkein päässyt läpi. Monen maan mukulat jäävät kauaksi taakse. Ensi kerralla hoitelet homman läpi. HUOM: Nyt sähköisen ylppärin aikana Lautakunnan arvioinnin edistyessä opiskelijoiden pisteet tuppaavat elämään paljonkin. Lisäksi arvosanojen pisterajoissa on enemmän vaihtelua kuin ennen. Otapa niistä sitten selvä. Yksi asia ei ole muuttunut: Täysillä on painettava ja sitten katsotaan mihin se riittää.

Mun taktiikat kirjalliseen kokeeseen ovat täällä.

Kuunteluohjeet (15 min ohjeet + 45 min kuuntelu + 8 min tarkistus)

Tee harjoituskuuntelut ammattimaisesti niin eivät perhoset lepattele määräänsä enempää vatsalaukussasi varsinaisena kuuntelupäivänä. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty, sanovat. Mentaalivalmistautumista voit tehdä tähänkin osioon. Sähköisenä aikana kuuntelu ei onneksi enää ole sekunteja vastaan taistelemista, kun saa itse painaa kuuntelun käyntiin.

Mun kuunteluohteet ovat täällä.

Cum laudenkin arvosanalla voi päästä englannin opettajaksi

Ei kai sentään? No myönnetään: tyrin oman kokeeni aikanaan yliyrittämiseen. Se oli minulle niin tärkeä, niin tärkeä. Eipä sujunutkaan odotetusti. Todellinen tasoni tuli kumminkin esiin yliopiston pääsykokeessa ja olin syksyllä enkun laitoksella opiskelemassa. Läpimennyttä yo-koetta saa muuten korottaa yhden kerran …Hmmmm

Siis muistetaan, ettei yo-koe ole lopullinen leima otsaan kenellekään. Yo-kokeella vain päästään pois lukiosta. Sulla on sun omat unelmat ja niistä pidä kiinni. Joillekin pääsy jatko-oppilaitokseen toteutuu helpommin ja toisilla se  vie jonkin verran aikaa. That’s life for you. ÄLÄ LUOVUTA! If there’s a will, there’s a way. Enkussa on sanonta joka lähtöön.

Vanavesi

En rupea kertomaan tarinaa tässä; säästän sen kursseille. Sanotaan, että se on esimerkki liian pienen sanakirjan riittämättömyydestä edistyneelle opiskelijalle (that would be You). Hommaa yksikielinen sanakirja; se selittää parhaiten sanojen merkitykset ja käytön. Nykyään hommataan siis edistynyt  nettisanakirja,  lähinnä Sanakirja.fi, jota käytetään sitten jatko-oppilaitoksissakin.

Nyt voin kertoa tarinan: Olin Grand Canyonissa hotellien huonesiivoojana kesän ja siellä oli paikallinen Rodney, joka halusi olla meidän suomalaisten kaveri. Rodney päätti eräänä aamuna tulla herättämään mun huoneen tyypit oikein suomea käyttäen. Admirable. Hän katsoi pienestä punaisesta En-Su-sanakirjasta kohdasta ‘wake’ että mitä siellä seisoo. Vaihtoehtoja oli ‘herättää’, ‘ruumiinvalvojaiset’ ja ‘vanavesi’. Näistä amerikkalaiselle helpoin muistettava oli vanavesi. Rodney mekastikin aamulla huoneemme ovella huutaen: “Vanavesi, vanavesi!” Heräsimme kyllä huutoon ja koputuksiin eli tavoite saavutettiin, mutta tää on se vajavaisen työkalun ongelma: Mikä on oikea merkitys, joka halutaan?

Julmassa maailmassa …

Julmassa maailmassa sinulta ei kysellä arvosanoja, siellä kysytään vain, että mitä sinä OSAAT ja HALUAT tehdä. Siis osaa ja halua, älä jää suomalaiseen tyyliin miettimään jotain partisiippia kun pitäisi jotain sanoa. Muuten huomaat kohta, että olet yksin ja bileet ovat muualla.

ProFiles, My Baby, loistava oppikirja, loistavia tehtäviä, kovalla työllä tehty …

No se on! Sen periaatteet on mietitty jetsulleen ja harjoitusten kaari puskee sinua hellän päättäväisesti etiäpäin kun antaudut asialle. Muista, että oppikirjaan on laitettu erittäin tarkkaan mietityt harjoitukset ja niillä kaikilla on perusteltu syy olla juuri siinä paikassa kuin ne ovat. Nauti oppikirjastakin! Muissa maissa et löydä vastaavia. ProFiles, jonka tekijätiimiin kuuluin, on valitettavasti jo oppikirjojen taivaassa. Se säilyy kuitenkin muistoissani ikuisesti! (Tää äijä on siis tehnyt oppikirjasarjaa lukiolaisille)

I love you all and now: Get out of my sight!

Te kaikki olette tärkeitä ja tykkään kovasti vetää teille enkunpalettia. Mtäh? Tunti on loppunut! Vieläkö te olette siinä?

WordPress

Tämä sivusto on mahtava homma! Voin saarnata muillekin kuin oman lukion mukuloille! Jee! Stay tuned. There’s more where all this came from.

One thought on “Maxxin 17 saarnaa

Leave a Reply