Työnhakuvinkkejä nuorille

Miten työpaikkaan kannattaa ottaa yhteyttä?

“Sähköpostilla ehkä aluksi, mutta voi olla hyvä soittaa myös perään ja tiedustella, että onhan se viesti huomattu.”

“Nettisivujen kautta, sähköpostilla ja soittamalla. Jos tulee käymään etukäteen ilmoittamatta, ei hakijaa pystytä välttämättä ottamaan vastaan.”

Millainen hakemus kannattaa tehdä?

Lyhyt ja ytimekäs. Pitää näkyä, mitä hakija osaa ja mitä työtä hän tekee (Me palkkaamme vuorotyö- ja muiden säännösten vuoksi vain 18 vuotta täyttäneitä.) Koska suuri osa työstämme on fyysistä, on plussaa, jos hakija kertoo harrastavansa esimerkiksi urheilua.”

Persoonallinen! Itsestä kannattaa kertoa omaperäisesti, eikä haittaa, jos itse hakemuskin on visuaalisesti näyttävä – sehän vain kertoo, että hakija on vähän kallellaan teatterimaailmaan päin. Tietyt perusasiat (kuten koulutus ja harrastukset) pitää mainita” (Teatterialan työnantaja)

Miten työpaikkahaastatteluun kannattaa valmistautua?

“Kannattaa tulla paikalle ajoissa ja vastata kysymyksiin asiallisesti ja turhia jaarittelematta. Ihmisestä kertoo paljon se, miten selvästi hän puhuu ja ottaako hän puhuessaan katsekontaktia. Yhtenä vakiokysymyksenä meillä on, mitä tiedät yrityksestämme jo entuudestaan. Kannattaisi siis perehtyä asioihin etukäteen.”

“Kannattaa etukäteen miettiä sitä, mitä itse haluaa sanoa ja mitä työnantaja voi kysyä. Vaikka tilanne nuorelle jännittävä onkin, olisi hyvä yrittää olla oma itsensä eikä yrittää esittää jotain muuta.”

Mikä on pahin moka, mihin nuori työnhakija voi sortua kesätyötä hakiessaan?

“Varmaankin se, että hakee meille töihin, vaikkei oikeasti haluaisi.”

Jos äiti tai isä tuntee työpaikalta jonkun, kannattaako tätä käyttää hyväksi hakutilanteessa? Tai kannattaako aitiä tai isää pyytää kysymään työpaikkaa omasta puolesta?

“Jaa-a, en lähtisi vetoamaan tuota kautta. Ja työpaikkaa pitää hakea ehdottomasti tse.!”

“Ei siitä ainakaan plussaa saa, jos ei uskalla itse työpaikkaa kysyä.”

Kun kesätyöpaikka löytyy, muista nämä:

  • Tee työsopimus aina kirjallisena. Työsopimuksessa sovitaan muun muassa työtehtävät, palkka ja muut edut sekä työsuhteen ehdot.
  • Kysy neuvoa. Jokaisella työntekijällä on oikeus saada perehdytystä työhönsä.
  • Suojele itseäsi. Nuoria työntekijöitä varten on oma lakinsa, jossa määritellään muun muassa työvuorojen pituus, linkit löytyvät TE-toimistojen mettisivujen (www.mol.fi) kautta. Jos työhösi kuuluu suojavarusteita, käytä niitä.
  • Tarkista palkkasi.
  • Pyydä työtodistus työsuhteen päätyttyä. Koulutus- ja työpaikkaa myöhemmin haettaessa aiemmasta työkokemuksesta on yleensä vain hyötyä.
  • Tutustu työpaikkasi työsuojeluvaltuutettuun ja luottamushenkilöön. Heidän kauttaan saat neuvoja ja apuja työsuhteeseesi liittyvissä asioissa.

Mitä tehdä, jos ei kaikesta huolimatta saa kesätyöpaikkaa?

  • Ei kannata masentua ja jäädä kotiin makoilemaan. Kesällä voi käyttää aikaa liikkumiseen ja muuhun harrastamiseen. Kannattaa vaikka selvittää, järjestetäänkö jossain joku itselle hyödyllinen kurssi. Ja ensi vuonna uusi yritys!

Lähde:

Kaleva    Riitta Taulavuori

___________________________________________________________________________

Suomen 140 Lidl-myymälästä vastaava toimitusjohtaja kertoo haastattelussa vaativansa työntekijöiltä ensi kädessä oikeanlaista asennetta.

– Jos sulla asenne on kohillaan ja oppimiskyky ja oppimishalu on olemassa, niin sen jälkeen se homma lähtee väkisinkin etenemään, hän lupaa.

– Sitten on ne ihmiset, joilla on asenneongelma ja toivotaan, että ne ei seulan läpi pääsiskään, mutta jos pääsee, ne kyllä nopeasti törmää vastahankaan, toimitusjohtaja varoittelee.

Erityisesti hän nostaa esiin perustavanlaatuiset käytöstavat. Hänen mukaansa esimerkiksi täsmällisiin kellonaikoihin moni nuori törmää ensi kertaa työskennellessään kaupassa.

– Ei sitä kouluissa tarpeeksi vaadita, hän lataa.

– Tietyt struktuurit ovat olemassa ja niitä pitäisi noudattaa. Suurin osa huomautuksista, joita nuoret saavat, liittyy myöhästelyyn, hän muistuttaa.

Samoilla linjoilla työntekoon suhtautumisesta on blogiin niin ikään haastateltu Lidlin henkilöstöpäällikkö.

– Kesätyössä kun ollaan, niin ollaan kesätöissä, ei pyydetä heinäkuuta vapaaksi tai lähdetä festareille kesken työviikon, hän toteaa.

___________________________________________________________________________

 

Nuorellakin työnhakijalla mahdollisuuksia on monia.

Harrastukset ja luottamustoimet kertovat hakijan reippaudesta ja ahkeruudesta. Ne kannattaa mainita varsinkin, jos harrastuksesta voisi kuvitella olevan etua haettavassa työssä. Myös aito innostus haettavaa työpaikkaa kohtaan kannattaa tuoda esille ensi tilassa, esimerkiksi toimittamalla hakemuksensa perille henkilökohtaisesti. “Hakijan tulee olla reipas ja aloitteellinen”, tähdennetään.

Hyvä hakemus ja oikea asenne kompensoivatkin CV:ssä mahdollisesti ilmeneviä puutteita. CV kannattaa pitää yksinkertaisena ja selkeänä. “Tärkeintä on kerto olennainen. Asenne, persoon ja työmoraali ovat ratkaisevia tekijöitä”, tähdennetään.

Jos pääsee työhaastatteluun, voi jo onnitella itseään. “Työhaastattelu on tuhannen taalan paikka ja siihen kannattaa todella satsata. Ensivaikutelma on kaiken A ja O, sillä työnantaja muodostaa kuvan haastateltavastaan ensisilmäyksellä”, tähdennetään. Haastatteluun kannattaa siis saapua siistinä ja huolellisesti valmistautuneena. Kun saapuu ajallaan ja tietää perusasiat yrityksestä, on lähtöasetelma kohdallaan.

Itse tulikokeessa tulee säilyttää katsekontakti ja muistaa asiallinen käytös: ei esimerkiksi purkan jauhamista. Ennen kaikkea hakiojan tulee olla aidosti oma itsensä. Turha vähättely tai ylimielisyys ei ole tarkoituksenmukaista, eikä väärän kuvan antaminen omista kyvyistä palvele kumpaakaan osapuolta.

Ikävä kyllä jokaiseen työpaikkaan ei peruskoulupohjalla selviä, vaikka haastattelussa tekisikin hyvän vaikutuksen. “Kaupan kassalla työskenneltäessä tulee olla 18 vuotta täyttänyt ja omistaa anniskelupassi“, muistutetaan. Sen sijaan vaatekaupoissa, suoramarkkinointifirmoissa ja kahviloissa auttavaa kättä usein kaivataan. Mitä tahansa työtä haettaessa pientä etumatkaa saa hankkimalla hygieniapassin tai työturvallisuuskortin.

On myös hyvä muistaa perustavanlaatuisia säännöksiä, joilla on merkitystä nuoren työnhaun kannalta. Alaikäisen työaika on pääsääntöisesti 8-22 ja nuorten ylityö on kiellettyä.

___________________________________________________________________________________

Linkkejä:

Erottuva työhakemus ja verkostoituminen

Lue työtodistusta rivien välistä

Työpaikassa menestyjän virhepäätelmät

Työnhakijan kuolemansynnit ja keinoja välttää ne

Ohjeita työhönottohaastatteluun

Kesäduunarin muistilista

Leave a Reply