Haluatko meille töihin?
Rekrytoinnin ammattilaiset listaavat 20 yleisintä työhaastattelukysymystä sekä vinkkaavat, kuinka niihin kannattaa vastata.
Kerro itsestäsi.
Laajaan kysymykseen kompastuu helposti. Jäsennä siis etukäteen, mitä kerrot ja missä järjestyksessä. Vastaus paljastaa myös paljon arvoistasi. Pidä fokus työminässäsi, äläkä harhaudu sivupoluille.
Miksi olet vaihtamassa työpaikkaa?
Älä hauku entisiä pomojasi tai työkavereitasi. Keskity haettavan työpaikan vetovoimaan. Puhu esimerkiksi halustasi oppia uutta tai saada haastavampi työ.
Mitä tiedät yrityksestämme?
Selvitä etukäteen perustiedot tutustumalla vähintään firman nettisivuihin. Kerro, mikä yrityksessä erityisesti houkuttelee sinua.
Millainen käsitys sinulla on hakemastasi työstä?
Selvitä, mitä työntekijältä yleensä vaaditaan vastaavissa tehtävissä. Mikäli ilmoituksessa annetaan mahdollisuus, soita työpaikalle etukäteen kysyäksesi toimenkuvasta tarkemmin. Osoita tietäväsi, mihin olet hakemassa. Se kielii aidosta kiinnostuksesta.
Miksi haluat juuri tämän paikan?
Älä vastaa ympäripyöreästi. Näytä, että tahdot juuri kyseisen työn, et mitä tahansa pestiä. Voit myös mainita, miksi firma kiinnostaa sinua enemmän kuin esimerkiksi kilpaileva yritys. Näin annat kuvan valmiudestasi sitoutua työnantajaan.
Millainen työntekijä olet?
Mieti muutamia kuvaavia sanoja parhaimmista ominaisuuksistasi työntekijänä. Anna sitten joitakin konkreettisia esimerkkejä siitä, miten nämä ominaisuudet ovat näkyneet työssäsi. ”Olen hyvin täsmällinen. En ole koskaan myöhästynyt töistä.”
Mitkä ovat vahvuutesi?
Työhaastattelussa ei kainostella; älä siis arastele kehua itseäsi. Painota vahvuuksiasi, jotka ovat olennaisia haettavan tehtävän kannalta. Muista, että käytännön esimerkit jäävät haastattelijalle parhaiten mieleen. Kerro vaikkapa, missä tilanteissa olet saanut positiivista palautetta esimiehiltäsi.
Mitkä ovat heikkoutesi?
Omien heikkouksien tiedostaminen kertoo itsetuntemuksesta. Mainitse jokin kehittämistä vaativa asia itsestäsi, ja kerro, miten aiot työstää – tai jo työstät – puutettasi. Pidä yllä myönteinen fiilis. Älä jää ruotimaan epäonnistumisiasi!
Miksi meidän pitäisi valita juuri sinut?
”Koska olen paras” ei ole hauska vastaus. Älä arvuuttele, millaisia muut hakijat ovat. Myy itsesi osoittamalla, että persoonalliset ominaisuutesi sopivat yrityksen tarpeisiin. Älä kuitenkaan mainitse samaa adjektiivirimpsua, joka luki työpaikkailmoituksessa. Pidä myyntipuhe lyhyenä ja ytimekkäänä. Eräs kokenut rekrytoija auttaa hakijaa hiukan kysymällä tätä muodossa “Minkälaisen työntekijän saisimme sinusta?”.
Miten ystäväsi ja työtoverisi kuvailisivat sinua?
Mainitse persoonallisuutesi piirre, josta luulet olevan hyötyä hakemassasi työpaikassa. Kerro sitten vaikkapa tarina tai anekdootti tilanteesta, jossa tämä puoli luonteestasi tuli esiin. Ripaus huumoria ei ole pahitteeksi. Älä kuitenkaan esitä jotain, mitä et ole – se kyllä huomataan.
Kerro nykyisen työsi sisällöstä
Anna konkreettisia esimerkkejä työtehtävistäsi sekä sinulle annetusta vastuusta.
Mikä aiemmista kokemuksistasi on oleellisin tässä työpaikassa?
Kerro, mikä oppimasi asia on erityisesti valmentanut sinua hakemaasi työhön. Jos työkokemus puuttuu, mainitse jotakin esimerkiksi opinnoistasi tai harrastuksistasi.
Kerro jostain konfliktista, jossa olet ollut osallisena.
Haastattelija haluaa tietää, mikä on sinulle tyypillinen toimintatapa ristiriitatilanteissa. Kuvaile konflikti, jossa toimit rakentavasti ja tilanne ratkesi parhain päin.
Kuinka hyvä olet tekemään yhteistyötä?
Kerro jälleen esimerkkien kautta, millaisissa tilanteissa olet saanut hyvää palautetta yhteistyötaidoistasi tai miten selvitit jonkin ongelman yhdessä työtovereittesi kanssa.
Millainen on mielestäsi hyvä esimies?
Muistele pomoasi, jonka kanssa työskentely oli erityisen antoisaa. Kerro, mistä se johtui ja minkälaista yhteistyönne oli.
Millaisessa työympäristössä työskentelet mieluiten?
Yksin, pareittain vai suuremmassa tiimissä? Rauhallisessa vai dynaamisessa ympäristössä?
Millaisia tulevaisuudentavoitteita sinulla on?
Kerro, mitkä tavoitteet ja unelmat sinun on mahdollista saavuttaa tässä firmassa. Jos pidät työpaikkaa vain välietappina urallasi, älä mainosta sitä. Ole kuitenkin rehellinen kysyttäessä ja vie sitten huomio siihen, kuinka hyödyttäisit yritystä juuri nyt.
Oletko hakenut muita työpaikkoja?
Kerro, kuinka monta hakua sinulla on meneillään, ja milloin ne etenevät seuraavaan vaiheeseen. Mikäli haastattelija on sinusta kiinnostunut, hän osaa edetä prosessissa tarvittaessa nopeastikin. Muista mainita, miksi juuri nyt hakemasi tehtävä ja yritys on erityisen mieluinen verrattuna muihin.
Mikä on palkkatoivomuksesi?
Ota selvää tehtävän yleisestä palkkatasosta ja mieti etukäteen kipurajasi. Ole realistinen, mutta arvosta osaamistasi! Aloita neuvotteleminen tavoitteestasi.
Onko sinulla jotain kysyttävää meiltä?
Jos et ole esittänyt haastattelussa kysymyksiä, nyt on sen aika. Pyydä lisätietoa esimerkiksi työtehtävistä, koulutusmahdollisuuksista ja perehdytyksestä.
Täällä yllä oleva esitys visuaalisesti mielenkiintoisessa muodossa. Jaa tämä sivu kavereillesikin.
***************************************************************
Käytännölliset ohjeet työhaastattelutilanteeseen täällä.
***************************************************************
Yleensäkin työhönottajat arvostavat suosittelijoita ja entisten työnantajien mielipiteitä, joten pidetäänpäs huoli siellä, että jätetään itsestä hyvä kuva kun ollaan paikkaa vaihtamassa. Edelliselle pomolle saatetaan soittaa ja kysyä: “Palkkaisitko tämän henkilön teille UUDESTAAN?” Jos vastaus on epäröivä, mahdollisuutesi tähän uuteen työpaikkaan pienenevät.
Kun isossa hakemusten pinkassa on tutkintojen ja kokemuksen kanssa tasaista, työhönottajat usein arvostavat yhteistyötaitoja/työyhteisötaitoja. Edessä yhtä – takana toista ja muut riidankylväjät koitetaan karsia pois. Erottuminen massasta voi siis olla tällainen asennekysymys.
**************************************************************
Työhaastatteluissa käsitellään asioita laidasta laitaan, joskus tuntien ajan. Mainostoimiston hallituksen puheenjohtaja kysyisi haastateltavalta kaksi kysymystä, jos haastatteluaikaa olisi vain viisi minuuttia.
Ensiksi hän kysyisi, minkä ikäisenä työnhakija oli ensi kertaa palkkatöissä. Hänen mukaansa osoittaa vahvaa vastuunkantoa, jos tekee osa-aikaisena töitä jo lukiota tai yliopistoa käydessään.
Toinen kysymys liittyisi syihin, joiden takia hakija lähti edellisestä työpaikastaan.
– Joskus ihmiset lähtevät, koska ovat saavuttaneet sen, mikä on ollut mahdollista saavuttaa. Joskus syy on se, että he tietävät vihdoin, mitä haluavat tehdä. Joskus taustalla on konflikti tai ongelma. Kaikki vastaukset ovat hyviä. Haluan vain kuulla totuuden.
Vastauksen totuudenmukaisuus on hänen mukaansa yleensä helppo havaita.
– Valheet ovat aina pintapuolisia vastauksia.
Hän kertoo pyrkivänsä haastatteluissa ensisijaisesti selvittämään hakijan motivaation.
***************************************************************
Ihminen luo sanoillaan ja käytöksellään kuvaa itsestään, joskus edukseen ja toisinaan taas ei. Tässä muutamia yleisiä lauseita, joilla ei yleensä kerätä kollegoilta pisteitä. Mikäli haluat työtoverisi ottavan sinut vakavasti, kannattaa seuraavia lausahduksia välttää.
1. Saanko esittää kysymyksen?
Usein luvan pyytäminen kysymykselle on turhaa. Luvan pyytäminen on jo kysymys itsessään. Parempi on kysyä suoraan.
2. Anteeksi kun häiritsen…
Miksi olettaa ja ikään kuin myöntää häiritsevänsä. Työtoverilta kannattaa vain suoraan kysyä, onko hänellä hetki aikaa.
3. Kiitos, kun kuuntelitte
Esitelmän tai puheenvuoron pidettyään henkilön on varsin typerää kiittää kuuntelemisesta, aivan kuin esitetyt ajatukset eivät välttämättä olisi olleet kuuntelun arvoisia. Parempi on vain yksinkertaisesti kiittää.
4. Jos nyt sanon aivan rehellisesti…
Rehellisyyteen vetoaminen on tahditonta, aivan kuin et yleensä olisi rehellinen.
5. Ajattelin vain jos, ehkä…
Erilaisten ehtosanojen liittäminen kysymysten tai mielipiteiden alkuun kertoo puhujan epävarmuudesta. Jos tiedät mitä ajattelet ja mitä aiot sanoa, alun kiertelyt kannattaa jättää suosiolla pois.
***************************************************************
Tapakouluttaja Kaarina Suonperä antoi käytösohjeet työhaastatteluun.
Hänen mukaansa ensivaikutelma on työhaastattelussakin avainasemassa.
– Työhaastatteluun ei kannata saapua sisään ovea koputtamatta eikä heti kannata rojahtaa istumaan. Kannattaa muistaa myös oma hygienia ja se, miten työhaastatteluun pukeutuu. Tuskin kovin moni haluaa palkata pahalta haisevaa ja rähjäisesti pukeutunutta ihmistä, Suonperä ohjeistaa.
Suonperän mukaan oppia työhaastatteluun kannattaa ottaa myös James Bondilta.
– Oma nimi pitää sanoa selvästi ja kuuluvasti. Esimerkiksi James Bond tekee sen esimerkillisesti. “Nimeni on Suonperä, Kaarina Suonperä” olisi varmasti hyvä aloitus työhaastattelussa, Suonperä sanoo.
Suonperä muistuttaa työnhakijoita myös peruskäytöstavoista sekä siitä, miten työnantajaan voi tehdä haastattelussa vaikutuksen.
– Teitittely on aina hyvä tapa, jos esimies on vähänkin vanhempi ihminen. Myös silmiin katsominen on tärkeää.
– Työhaastattelussa itseään ei saa korostaa aluksi liikaa, mutta kun kysytään, mitä asioita osaa ja missä on hyvä, silloin kannattaa loistaa! Silloin on syytä unohtaa se, että vaatimattomuus kaunistaisi. Työhaastattelussa pitää olla uskalias kertomaan itsestään, Suonperä sanoo.
♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦
Tähän väliin muistutus siitä kaikkein tärkeimmästä asiasta: ASENTEESTA! Kasiluokkalainen kaveri meni kauppaliikkeeseen kolmen päivän työharjoitteluun. Kaveri oli jo puoli kahdeksalta odottamassa kahdeksalta alkanutta työvuoroaan. Tämä nuori oli opastanut asiakkaita tavaroiden luo, täyttänyt hyllyjä ja tehnyt muita arkihommia kaupassa. Omistaja sanoi kolmen päivän jälkeen tälle nuorelle: Tänä kesänä olet vielä liian nuori kesäharjoittelijaksi mutta tervetuloa vuoden päästä meille kesäduuniin! Siis tomera asenne annettuihin tehtäviin toi kesätyöpaikan kolmen päivän satsauksella. Not bad!
♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦
Dropboxin pomo Drew Houston kertoo New York Timesille viisi parasta työhaastattelukysymystään.
Pilvipalveluyhtiö Dropboxin perustaja ja toimitusjohtaja Drew Houston, haluaa työhaastattelussa selvittää, pystyykö hakija erottamaan hyvän erinomaisesta ja rakastaako tämä todella työtään. 33-vuotiaalle miljardöörille on myös tärkeää päästä jyvälle siitä, yrittääkö työntekijä kehittyä koko ajan paremmaksi.
Houston kertoi viisi parasta työhaastattelukysymystään The New York Times -lehdelle.
1. Kuka on maailman paras siinä, mitä teet?
2. Keneltä olet saanut vaikutteita?
3. Mitä olet oppinut kuluneen vuoden aikana?
4. Jos voisit antaa neuvoja kymmenen vuotta nuoremmalle itsellesi, mitä sanoisit?
5. Mitkä ovat tärkeimpiä oppeja, jotka olet saanut?
♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦
Forbes listasi työhaastattelussa usein käytetyt lauseet, jotka kielivät hakijan epätoivosta.
Monet työnhakijat ovat huolissaan siitä, miten tehdä hyvä vaikutus työnhaussa ja työhaastattelussa. Erottuminen on kimuranttia.
Nämä kymmenen mielikuvituksetonta lausetta osoittavat sen, että työnhakija on epätoivon partaalla. Kaikki työhaastattelijat ovat kuulleet nämä lauseet lukemattomia kertoja. Vältä niitä.
1. Olen ahkera työntekijä
2. Olen nopea oppimaan.
3. Haluan todella tämän työn.
4. Tulette olemaan tyytyväisiä, jos palkkaatte minut.
5. Voin tehdä ekstratunteja – teen mitä vain haluatte minun tekevän.
6. Tiedän, että tekisin hyvää työtä.
7. Tarvitsen todella tämän työpaikan.
8. Voitte lopettaa etsimisen – olen juuri oikea henkilö tähän työhön.
9. Tämä työ on täydellinen minulle.
10. Saanko tämän työpaikan?
Lähde: Forbes
♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦
Työhaastatteluun saakka rekrytointiprosessissa päästessään hakija on jo onnistunut tekemään positiivisen vaikutuksen rekrytoijaan, joten samalla tiellä on luonnollisesti syytä jatkaa. Mitä ammatikseen rekrytoivat sitten erityisesti arvostavat kun fyysinen kohtaaminen viimein on käsillä? Yksinkertaisia ja yleensä varsin huomaamattomia asioita, joita hakija helposti ylenkatsoo keskittyessään vastaamaan ”oikein” haastattelukysymyksiin, kertoo jututtamani rekrytoinnin ammattilainen.
1. Perushyvät käytöstavat
Tylsyyteen asti toistetut hyvät käytöstavat keikkuvat edelleen rekrytoijien lempiasioiden listan kärkipäässä, mitä tulee työhaastattelutilanteeseen. Lipeväksi tai liioitellun kohteliaaksi ei tarvitse ryhtyä (tämä voi toimia jopa päinvastoin negatiivisena signaalina) – pääasia on, että aidosti keskityt tilanteessa, kättelet, tervehdit, katsot silmiin, puhut selkeästi ja muistat hymyillä. Ja teet saman poistuessasi haastattelusta.
2. Tilanteen lukutaito
Kevyt small talk ei ole koskaan pahasta, kunhan luet rekrytoijan antamia signaaleja ja reagoit niihin: jos rekrytoija on itse tuppisuu, ei kannata lähteä höpöttämään ja täyttämään hiljaisuutta puheella puheen vuoksi jos ei ole aidosti mitään sanottavaa. Toisaalta taas puhelias tyyppi odottaa vastavuoroisuutta ja jos haastateltava on vain hiljaa, muuttuu tunnelma näinkin helposti kiusaantuneeksi. Keskity siis ensi kontaktista saakka lukemaan haastattelijan sanattomia viestejä ja reagoi niihin parhaasi mukaan omalla käytökselläsi. Näin tunnelma muuttuu vaivattomaksi eikä kommunikaatio tunnu pakotetulta, vaikka vastapuolet olisivatkin uppo-outoja toisilleen.
3. Aito kiinnostus
Kuten hakemuksessakin, itse työhaastattelutilanteessa rekrytoija arvioi osaamisen, persoonan ja aiemman kokemuksen lisäksi myös hakijan kiinnostusta avointa työpaikkaa kohtaan. Eikö kiinnostuksesta sitten kerro jo se että on hakenut paikkaa? Toki, mutta aina tämä ei suoraan välity enää haastattelutilanteessa. Siksipä kannattaa etukäteen miettiä, miten kiinnostusta voi varmasti näyttää haastattelijalle tuomalla mm. omia kokemuksia ja osaamista esiin juuri kyseisen työpaikan näkökulmasta; mitä lisäarvoa juuri sinä voit työnantajalle tuoda?
Kuulostaa yksinkertaiselta listalta, eikö? Toki rekrytoija arvioi haastattelutilanteessa nimenomaan hakijan soveltuvuutta kyseiseen työhön eikä pelkillä hyvillä käytöstavoilla työtä yleensä irtoakaan, mutta näillä omaa asemaansa hakijoiden joukosta voi kohentaa ilman sen kummempia kikkailuja.
Paula Narkiniemi
vapaa kirjoittaja
♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦
Työelämälinkkejä:
Erottuva työhakemus ja verkostoituminen
Lue työtodistusta rivien välistä
Työpaikassa menestyjän virhepäätelmät
Työnhakijan kuolemansynnit ja keinoja välttää ne
Ohjeita työhönottohaastatteluun
Videoita työhaastatteluun valmistautumista varten
♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦
Satoja työnhakijoita haastatellut Jessica Liebman listaa pahimmat virheet, joilla liki varmana nakkina pidetty uusi työpaikka meneekin sivu suun.
Se kasaa haastattelijalle paineita selvitä kesken olevasta tehtävästään nopeasti. Viisi minuuttia ennen sovittua aikaa riittää hyvin.
Se luo vaikutelman, että olet eksyksissä. Sano tietäväsi täsmälleen mitä haluat, ja se on juuri hakemasi työ.
Haastattelija luulee, että aiot tulla ja mennä omia aikojasi. Esitä kysymys vaikkapa muodossa ”Millainen on tyypillinen työpäivä yhtiössänne?”
Miksi sinut siis kannattaisi palkata tähän?
Niitä täytyy olla ainakin yksi. Ja sen pitää olla omaperäisempi kuin ”Millainen yrityskulttuurinne on?”
Haastattelija haluaa täyttää juuri nyt avoinna olevan paikan, eikä auttaa sinua saamaan jalkaasi yhtiön oven väliin.
♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦